Collagen banking je novi trend u beauty svijetu – donosimo sve o tome
Collagen banking je novi trend u beauty svijetu – donosimo sve o tome

Collagen banking je novi trend u beauty
svijetu – donosimo sve o tome

Collagen banking je novi termin u beauty svijetu. Ako ste ljubitelji skincarea, kao i streaming platforme TikTok, sigurno ste naišli na videe u kojima se priča o kolagenu, odnosno gdje se objašnjava termin collagen banking. Najjednostavnije objašnjeno, ovaj termin znači skladištenje kolagena u koži. Postavlja se pitanje može li ovo biti ključ za mlađu i svježiju kožu? Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, nastavite čitati.

Kada tijelo gubi kolagen?

Kolagen je prirodni protein koji se nalazi u cijelom tijelu – pruža strukturu, podršku i snagu mišićima, kostima i koži. Ovaj protein čini našu kožu hidriranom, čvrstom i jako je važan. Između ostalog, ovaj sastojak je od ogromnog značaja u anti-ageing tretmanima. Kolagen naše tijelo proizvodi samo do dvadesete godine. Ipak, kako starimo, količina kolagena u našim tkivima se smanjuje, a naša koža gubi čvrstinu i elastičnost. Od 40. godine, količina kolagen drastično se smanjuje, što dovodi do znakova starenja kao što su bore, opuštanje mišića, bolova u zglobovima, loše kvalitete kose, isušivanja kože i gubitka energije. Upravo zbog toga je važno skladištenje kolagena.

How to: Collagen banking

Ideja skladištenja kolagena je da stimulirate kolagen koji već imate, kako biste ga ponovno stvorili, tako da vaša koža ostane čvrsta što duže. Jedan od najlakših načina za početak skladištenja kolagena je odgovarajuća prehrana i više kvalitetnog sna. Da bi stvorilo kolagen, tijelo sintetizira razne nutrijente iz hrane koju jedemo, uključujući aminokiseline (iz namirnica bogatih proteinima), vitamin C, cink, bakar, sumpor i omega 3 masne kiseline⁣. Neke od namirnica koje potiču proizvodnju kolagena jesu morski plodovi, jaja, bobičasto voće, organska piletina, citrusno voće, orašati plodovi, itd. Nedostatak sna može smanjiti imunološki odgovor tijela, koji može igrati ključnu ulogu u proizvodnji kolagena. Zato se trudite da odspavate najmanje osam sati kvalitetnog sna.

@drbonnyclinic

COLLAGEN BANKING- with Dr Bonny. What is it and how do we BANK COLAGEN? Treatnents that will help prevent collagen loss, stimulate collagen and reduce the signs of ageing. 🥰❤️ #collagen #collagenbanking #collagenbank #stimulatingcollagenproduction #antiaging #antiageing

♬ Aesthetic - Tollan Kim

Što koristiti?

Uključite proizvode za njegu kože koji potiču proizvodnju kolagena. O jednom revolucionarnom proizvodu smo već pisali, a detalje saznajte ovdje. Također, proizvodi bi trebali sadržavati sastojke poput retinola, peptida, hijaluronske kiseline i vitamina C. Ti sastojci poboljšavaju teksturu kože i smanjuju pojavu sitnih linija i bora. I naravno, as always – SPF je must. Razmislite o dodavanju suplemenata kolagena u svoju dnevnu rutinu. Dostupni su u različitim oblicima poput praha, kapsula ili tekućina,i pokazali su dokazane koristi u podršci proizvodnji kolagena.

Sa skladištenjem kolagena treba početi već u dvaadesetim godinama. Ako još uvijek niste krenuli , it’s better late than never.

*Tekst je preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram (@sofiaruutu)

Učitati još
Zatvori