Serumi protiv tamnih mrlja na koži koji su pomogli milijunima žena koje su ih isprobale
Serumi protiv tamnih mrlja na koži koji su pomogli milijunima žena koje su ih isprobale

Serumi protiv tamnih mrlja na koži koji su pomogli milijunima žena koje su ih isprobale

Čak i uz svu SPF odgovornost – ponekad je doista preteško ostati savršenog tena. Prvenstveno, rijetko tko će izbjeći nezgodne mrljice na licu, koje iako od sunca ne nastaju, ono ih može pogoršati. Sve tipove mrlja na licu možemo svrstati pod pojam hiperpigmentacija, a dok se još pravo sunce nije pokazalo vrijeme je za rješavanje ovog kožnog problema.

Nivea Luminous630

Što je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je stanje kože koje se karakterizira pojačanim tamnjenjem ili promjenom boje na određenim dijelovima kože. Ova pojava nastaje zbog povećane proizvodnje pigmenta melanina, koji daje boju koži, kosi i očima.

Postoje različite vrste hiperpigmentacije, a neke od najčešćih uključuju:

  • Melazma- ovo je vrsta hiperpigmentacije koja se obično javlja na licu, posebno na čelu, jagodicama i gornjoj usni. Često se pojačava izlaganjem suncu i može biti povezana s hormonskim promjenama, kao što su trudnoća ili uporaba oralnih kontraceptiva. Melazma se najčešće samo kontrolira, nije je moguće sasvim ukloniti.
  • Staračke pjege – ovo su tamne mrlje koje se obično pojavljuju na koži tijekom starijih godina. Staračke pjege uzrokuju izlaganje suncu tijekom cijelog života i često se pojavljuju na rukama, licu i drugim dijelovima tijela koji su često izloženi suncu.
  • Postupalna hiperpigmentacija – ova vrsta hiperpigmentacije može se pojaviti nakon ozljede kože, poput opekline, uboda insekta, akni ili drugih upalnih stanja. Ponekad se naziva i postupalnim eritemom, ako pričamo o crvenim mrljicama koje nastaju nakon akni.
  • Lentigo – ovo su male, ravne tamne mrlje koje se često pojavljuju na rukama i licu te su posljedica sunčevog oštećenja. Također, često se pojam hiperpigmentacija koristi za mrlje nastale radi prekomjernog izlaganja suncu.
Journal-Nivea-Cellular-Luminous

Zašto se preporučuje raditi na hiperpigmentaciji prije ljeta?

Jedan od ključnih faktora koji doprinosi hiperpigmentaciji je izlaganje suncu. Tijekom ljeta, kada je sunce najjače, koža je izložena većem riziku od hiperpigmentacije. Kada je intenzitet manji i ljudi obično provode manje vremena vani, smanjuje se rizik od daljnjeg pogoršanja hiperpigmentacije.

Nadalje, kako mnoge aktivnice imaju jače djelovanje, ne preporučuje ih se koristiti prilikom intenzivnog izlaganja suncu. Kada padnu temperature i razine UV zračenja, puno je lakše kontrolirati nastanak nove hiperpigmentacije ili pogoršanje postojeće jer se SPF proizvodi ne moraju jednako rigorozno obnavljati, a pritom možemo u rutinu bez zadrške ubaciti i retinol, vitamin C, kiseline…

Prvi korak je i najvažniji

Prije odabira adekvatne kozmetike koja će pomoći riješiti problem, bitno je utvrditi koji tip hiperpigmentacije imate. Zašto? Iz jednostavnoga razloga što jedan tip sastojaka neće pomoći za mrlje od sunca, ali će pomoći za postupalni eritem i obrnuto.

U slučaju da niste sigurni kakav tip hiperpigmentacije imate, uvijek se možete posavjetovati s dermatologom.

Journal-Nivea-Cellular-Luminous

Drogerijska opcija fantastičnog učinka: Luminous630 linija

Nivea je nedavno svoju Cellular Luminous630 liniju proširila s dva noviteta koji sada pokrivaju uistinu širok spektar problematika hiperpigmentacije. Uz Cellular Luminous630 fluid, u prodaju su stigli i Cellular Luminous serum protiv mrlja od akni i Cellular Luminous serum protiv staračkih pjega. Ovisno o kožnoj problematici, za rješavanje mrlja na koži izaberite jedan od tri proizvoda. Od lansiranja NIVEA seruma protiv pigmentacijskih mrlja 2021. godine, revolucionarni sastojak LUMINOUS630® pomogao je više od milijun žena u liječenju svih vrsta tamnih mrlja.

Journal-Nivea-Cellular-Luminous-630

Cellular Luminous630 fluid

Ovaj dnevni fluid idealan je za sve koji su skloni hiperpigmentaciji jer u sebi već sadrži zaštitni faktor 50. Zahvaljujući patentiranom sastojku (na kojem se 10 godina istraživalo!) LUMINOUS630® s dvostrukim djelovanjem protiv mrlja na staničnoj razini, ovaj fluid štiti kožu od tamnjenja postojećih pigmentacijskih mrlja, od njihove ponovne pojave i od fotostarenja. Uz to, obogaćen je vitaminom E i hijaluronskom kiselinom, što daje dodatnu antioksidativnu zaštitu, dubinski hidrira kožu i daje lijep, zaglađen i prirodno mat izgled.

Journal-Nivea-Cellular-Luminous-630
Cellular Luminous630 fluid

Cellular Luminous serum protiv mrlja od akni

U slučaju da imate problem s postupalnim eritemom, odnosno crvenim mrljama kao posljedica zacjeljivanja akni, ovaj serum će vam dati višestruke benefite. Naime, osim što smanjuje mrlje od akni, on i zaglađuje kožu i uravnotežava proizvodnju sebuma. Kako je posebno razvijen za normalnu do masnu i problematičnu kožu, daje efekt matiranog tena. Osim Luminous630 sastojka, sadrži i salicilnu kiselinu koja dubinski čisti pore i djeluje kao piling, hijaluronsku kiselinu koja vlaži kožu te ekstrakt zelenog čaja koji pomaže uravnotežiti prirodnu proizvodnju sebuma.

Journal-Nivea-Cellular-Luminous-630
Cellular Luminous serum protiv mrlja od akni Post–Acne

Cellular Luminous serum protiv staračkih pjega

Nešto teži primjer hiperpigmentacije su staračke pjege. Na njih neće djelovati baš bilo što, zato je Nivea složila koktel sastojaka koji podupiru jačanje kožne barijere, djeluju anti-aging i anti-hiperpigmentacijski. Točnije, on smanjuje staračke pjege nastale tijekom 10 godina s vidljivim rezultatima već nakon 2 tjedna te jača strukturu kože i popunjava duboke bore. Kako je ovaj serum razvijen posebno za potrebe zrele kože, uz aktivni sastojak Luminous630, njegova je formula obogaćena hijaluronskom kiselinom za dubinsku hidrataciju te pojačivačem kolagena koji potiče proizvodnju kolagena u koži i tako vraća volumen i zaglađuje bore.

Nivea-Cellular-Luminous
Cellular Luminous serum protiv staračkih pjega Anti-Age, 30 ml

Foto: Sanja Tušek, Unsplash

Učitati još
Zatvori