Upoznajte bakuchiol – prirodni sastojak kojeg predviđaju kao hit 2023.
Upoznajte bakuchiol – prirodni sastojak kojeg predviđaju kao hit 2023.

Upoznajte bakuchiol – prirodni sastojak
kojeg predviđaju kao hit 2023.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, iz dana u dan smo upoznati s novim, inovativnim skincare sastojcima. Oni obećavaju čudesne pomake u izgledu i kvaliteti kože u svega nekoliko korištenja. No paralelno, događa se zanimljiv obrtaj u istraživanju sastojaka koji interes vuče iz kineske medicine, ajurvede i inih višegodišnjih prirodnih lijekova.

Jedan takav sastojak pronašao se i na svakoj listi skincare trendova za 2023. godinu, iako se u svrhe ljepote i zdravlja kože koristi već stotinama godina. Njegovo ime je bakuchiol, a službeno je na tržište došao unazad četiri godine. Tada je proglašen “novim” čudesnim sastojkom koji bi s trona mogao skinuti i retinoide, slavne anti-aging derivate vitamina A.

No što je u stvari bakuchiol i koliko je doista usporediv s retinolom – saznajte u nastavku.

Što je bakuchiol?

Bakuchiol je derivate sjemenki i listova biljke Psoralea Corylifolia odnosno Ljeskoliki djeteljnjak, dok je u svijetu uvriježeno ime Babchi. Ova biljka se već godinama koristi u kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicine kako ima vrsna anti-oksidativna i anti-aging svojstva, dok je na zapad stigla prije svega nekoliko godina.

Od starta je bakuchiolov “selling point” to što ima djelovanje slično retinolu, kako djeluje regenerirajuće i ubrzava stvaranje novih stanica. Pritom je prikladno za sve tipove koža i nema poznate retinoidske nuspojave. Zvuči savršeno – no priča oko bakuchiola je ipak malo kompliciranija!

Kako bakuchiol djeluje?

Kliničke studije su pokazale kako bakuchiol može smanjiti izgled finih linija i bora, boriti se protiv gubitka tonusa i elastičnosti, smanjiti hiperpigmentaciju i postupalni eritem. Također, može ujednačiti ton kože, umiriti je i smanjiti njenu reaktivnost, pomaže koži stvoriti otpornost za UV zrake i štititi od oksidativnog stresa.

Njegov širok spektar djelovanja, koji uključuje naravno i boostanje proizvodnje kolagena, čini ga izvrsnim svakodnevnim sastojkom u borbi protiv starenja kože. Pa čak i starenja potencijalno uzrokovanog UV zračenjem! Posebice bi mogao biti koristan kožama s aktivnim aknama koje paralelno žele poraditi na prvim znakovima starenja.

Kome će bakuchiol najviše odgovarati?

Prikladan je za sve tipove koža, u njemu će najviše uživati kože s prvim znakovima starenja kao i zrele kože. Kako je njegov najvidljiviji efekt poticanje proizvodnje kolagena, na mlađim kožama neće imati jednako impresivan/vidljiv rezultat.

Potencijalne nuspojave bakuchiola

Iako se smatra umirujućim, prikladnim za osjetljive i reaktivne kože – i dalje postoji rizik preosjetljivosti na bakuchiol.

Prije svega, ovaj sastojak je i dalje nedovoljno ispitan, iako su prva istraživanja uistinu obećavajuća. Utoliko, iako se to ne očekuje, može izazvati iritacije, crvenilo, suhoću ili peckanje kože u prvim fazama korištenja. To može značiti dvije stvari: ili se vaša koža još nije naviknula na bakuchiol i treba joj više vremena ili da je bakuchiol iritira ili stvara alergijsku reakciju. Kako to obično biva, odgovor ćete saznati tek uz uzastopno korištenje barem mjesec dana.

Želite li potencijalno izbjeći iritaciju, predlaže se s proizvodom napraviti tzv. patch test. Proizvod treba aplicirati samo na mali djeličak kože i čekati do 48 sati kako biste vidjeli hoće li se razviti reakcija. Nadalje, preporučuje se uvoditi ga sporo, primjerice do triput tjedno kako bi ga koža što lakše prihvatila, nakon čega možete povećati učestalost korištenja.

Bakuchiol i trudnoća

Iako su inicijalna klinička istraživanja iskazala kako je bakuchiol siguran za trudnice tijekom trudnoće – ipak nemojte brzati.

Naime, bakuchiol je toliko novi sastojak da naprosto nije provedeno dovoljno testiranja da se sasvim potvrdi ova tvrdnja.  Utoliko, želite li koristiti bakuchiol tijekom trudnoće, preporučuje se da se posavjetujete sa svojim ginekologom, ali i dermatologom.

Zašto je odjednom toliko popularan?

Zapravo, popularnost bakuchiola započela je s njegovim izlaskom na zapadno tržište kao novim sastojkom. Iako, u posljednje vrijeme raste na popularnosti iz nekoliko razloga.

Prije svega riječ je o prirodnom sastojku koji nije “opasan” ili ograničavajuć koliko mogu biti retinoidi, a istovremeno ima donekle slično djelovanje, što ide ukorak s i dalje rastućim trendom clean beautyja.

S druge strane, svjedočimo izrazitoj popularnosti retinoida. Štoviše, u toj mjeri da se u visokim koncentracijama kupuju na recepte preko poznanstava… U tom slučaju, bakuchiol je svojevrsno “sigurnija” opcija i naprosto alternative koja bi mogla pokazati zadovoljavajuće rezultate.

Ne smijemo isključiti niti činjenicu da se potencijalno smije koristiti za vrijeme trudnoće, kao i da je prikladniji za anti-aging koža s rozacejom i dermatitisom.

Koliko se bakuchiol i retinol mogu usporediti?

Jedno od poznatijih istraživanja pokazalo je kako aplikacija 0,5% bakuchiola dvaput dnevno ima jednak učinak kao aplikacija 0,5% retinola jednom dnevno, gdje je jedino retinol pokazao nuspojave ljuštenja i peckanja kože. Ipak, ovo je samo jedno od istraživanja koje će se tek provesti za bakuchiol.

S druge strane, retinol je već godinama poznat kao anti-aging heroj koji iza sebe ima mnogobrojna istraživanja. Za razliku od bakuchiola, s njim točno znate što i kako očekivati, u uvjetima koji su mu potrebni za djelovanje.

Utoliko, nemoguće je reći da je jedan bolji od drugoga. Bakuchiol će pokazati promjenu u skoro svim sferama kao retinol, ali znatno sporije, nježnije i blaže, a jednako tako će imati blaže (ili nikakve!) nuspojave.

Idealna kombinacija su pak bakuchiol i retinol u istoj formuli, jer se pokazalo kako prisustvo bakuchiola uz retinol koži omoguće da retinol znatno bolje podnosi!

Kako ga koristiti?

Još jedna od prednosti bakuchiola jest da se može koristiti ujutro i navečer. No to ne znači da vam SPF nije potreban, jer je itekako ključni dio svake jutarnje rutine. Bakuchiol će vam pomoći osnažiti kožu i smanjiti fotostarenje koristite li ga uz SPF!

Također, može se koristiti uz različite aktivne sastojke bez straha od iritacija ili košenja u djelovanju. Dovoljno je lagan da se može koristiti slojevito s drugim sastojcima, primjerice uz AHA kiseline, vitamin C, niacinamid… Naravno, preporučuje se početi s korištenjem odvojeno dok se koža ne navikne na bakuchiol i koristiti skupa samo ako vam nije previše intenzivno za kožu.

Proizvodi s bakuchiolom bi se trebali nanositi na čisto lice i vrat, iako ako je riječ o ulju ili kremi – ići će kao zadnji korak. Utoliko, dobro je pitanje kakav tip proizvoda nabaviti! Već 0,5 do 2% bakuchiola je idealno za vidljive rezultate, a radi aplikacije na čistu kožu, optimalno ga je koristiti u funkciji seruma. Utoliko, prvi penetrira u kožu i prikladan je za jutarnju i večernju rutinu. S druge strane, ulje ili bogata krema, možda će vam odgovarati samo u večernjoj rutini, iako će biti fantastični za zrele, suhe i dehidrirane kože.

Za što god se odlučili, ne brzajte s korištenjem, parite uz što jednostavniju skincare rutinu (barem u početku!) i ne zaboravite na SPF – bez njega ionako nećete vidjeti zadovoljavajuć rezultat!

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram (@overglowedit, @mandylikes_)

Učitati još
Zatvori