Sve što morate znati ako planirate ošišati šiške

Sve što morate znati ako planirate
ošišati šiške

Gotovo svaka žena u životu je barem jednom pomislila kako bi mogla promijeniti frizuru i odlučiti se za šiške, no ta odluka često padne u vodu pred brojnim nedoumicama o tome hoće li joj taj stil u kosi uopće pristajati, a jednom kada se napravi ključni rez, čini se kao da više nema povratka. Upravo zato na šiške se nije skroz jednostavno odlučiti i potrebno je neko vrijeme da vam ta odluka ‘sjedne’. No, obratite li pozornost na nekoliko temeljnih pravila koja se tiču prelaska na ovaj tip frizure, u svojim šiškama ćete iskreno uživati i možda ih u budućnosti učiniti svojim zaštitnim znakom.

Za šiške je bitan oblik lica

Šiške vizualno zatvaraju čelo i mijenjaju cijeli oblik lica. Morate znati koju funkciju će one imati, odnosno želite li da vizualno skrate vaše čelo ili želite da vizualno suze obraze i lice u cjelini. One isto tako mogu izvući lice da izgleda šire. Imajte točnu viziju toga što hoćete postići i prije odlaska pod škare, konzultirajte se na miru sa svojim frizerskim stilistom, koji će vam dati najbolju moguću sugestiju za šiške koje će najbolje pristajati vašem licu.

Za šiške je bitan tip kose

Tanje i finije teksture kose vole guste šiške, dok se  s gustom i kovrčavom kosom najbolje odlučiti za slojevite šiške, koje će se vrlo jednostavno uklopiti u postojeću frizuru i zapravo s njome stopiti. Potonji stil, kakav su isprobale Selena Gomez i Hailey Baldwin, zapravo je idealan za žene koje se nećkaju oko šiški – ovaj tip šiški bit će mnogo lakše dočekati da izrastu.

Prepustite kreiranje šiški profesionalcima 

Planirate li po prvi puta napraviti šiške, najbolje bi bilo da se prepustite u ruke profesionalaca i date im puno povjerenje. Šišanje šiški u kućnoj radinosti svakako izbjegavajte, a prije sjedanja u frizerski stolac definirajte s frizerskim stilistom koji stil u kosi želite postići i kakvim točno šiškama želite istaknuti crte lica. Strani stilisti predlažu da se kosa skraćuje na duljinu šiški onda kada je suha, kako se one ne bi dodatno skratile kada se režu na vlažnoj kosi, a ona potom osuši.

Konzultacija je ključna

Kako iz frizerskog salona ne biste izašli kronično nezadovoljni, priprema je uistinu ključna. Ne bojte se svom frizeru donijeti čitav niz fotografija, primjera i ideja kakve šiške želite kreirati. Fotografije su možda i od presudne važnosti, budući da riječima frizeru nikada nećete dočarati toliko kao slikom, a i njemu će biti lakše stvoriti look koji ste zamislili u glavi i potkrijepili vizualima.

Način na koji stilizirate kosu se mijenja

Šiške zahtijevaju nešto više održavanja u odnosu na neke druge frizure i potrebno ih je stilizirati na dnevnoj bazi. No, to ne znači da cijelu kosu morate svakodnevno prati i fenirati. Bit će dovoljno da operete sekciju šiški, koje se doista prljaju mnogo brže od ostatka kose, potom samo njih isfenirate na manjoj temperaturi i potom dodatno ukrotite ili im date teksturu serumom koji će naglasiti vrhove.

Suhi šampon mogao bi vam postati najbolji prijatelj

Kao što smo već spomenuli, šiške se vrlo brzo prljaju i maste, a tome pridonosi činjenica da smo ih skloni često dodirivati prstima, što stimulira tjeme na proizvodnju više ulja. Zato biste, kada god vam to zatreba, sa sobom mogli imati suhi šampon, koji će u tren oka osvježiti šiške, a vi tako izdržati do idućeg pranja.

Jesen je idealno vrijeme za šiške

Iz jednog vrlo razumnog razloga, frizerski stilisti predlažu da šiške napravite u hladnijoj sezoni. Topli proljetni i ljetni mjeseci znače da se jače znojimo i mastimo u području čela, što neće samo zaprljati šiške, već će se ispod njih stvarati žarišne točke, a vi ćete se boriti s prištićima i raznim upalnim procesima na čelu. U to vrijeme, suhi šamponi i papirići za ‘blotanje’ bit će vam od presudne važnosti.

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori