Rezati šiške ili ne: Donosimo sve što trebate znati prije ove odluke!
Rezati šiške ili ne: Donosimo sve što trebate znati prije ove odluke!

Rezati šiške ili ne: Donosimo sve što
trebate znati prije ove odluke!

Želite li brzinsku promjenu izgleda, ništa vam je neće dati kao šiške. Baš svatko od nas je barem jednom nakon prekida odlučio da mu treba drastična promjena pa je prijateljicama u grupni razgovor poslao pitanje “trebaju li mi šiške?”. I doista, one mogu biti ta simbolična promjena životnog stila i svojevrstan novi početak – ako ih odradite kako treba.

Šiške jednako tako mogu biti apsolutna noćna mora s kojom ćete biti primorani živjeti još minimalno 6 mjeseci! Upravo zato na njih se nije skroz jednostavno odlučiti i potrebno je neko vrijeme da vam ta odluka ‘sjedne’. No, obratite li pozornost na nekoliko temeljnih pravila koja se tiču prelaska na ovaj tip frizure, u svojim šiškama ćete iskreno uživati i možda ih u budućnosti učiniti svojim zaštitnim znakom.

Izrazito bitno: oblik lica

One vizualno zatvaraju čelo i mijenjaju cijeli oblik lica. Morate znati koju funkciju će one imati, odnosno želite li da vizualno skrate vaše čelo ili želite da vizualno suze obraze i lice u cjelini. One isto tako mogu izvući lice da izgleda šire, nos veći, a čelo naglašenije. Imajte točnu viziju toga što hoćete postići i prije odlaska pod škare, konzultirajte se na miru sa svojim frizerskim stilistom, koji će vam dati najbolju moguću sugestiju za šiške koje će najbolje pristajati vašem licu.

Tipovi šiški za pojedini tip lica

• Šiške na stranu
• Šiške zavjese
• Neravne šiške
• Kratke šiške
• Meke, rijetke šiške
• Mikro šiške
• Preduge šiške

Šiške na stranu

Ovo je najpopularniji tip šiški, no najbolje stoji okruglim licima, koja najčešće imaju šire obraze. Ovaj tip šiški daje dužinu licu.

Šiške zavjese

Ovaj tip šiški idealan je za iluziju omekšavanja dugih ovalnih ili pravokutnih lica. One stavljaju fokus na oči i čine izraženu vilicu manje oštrom.

Neravne šiške

Ove šiške izgledaju kao da ste ih sami ošišali! Nepravilne su, neravne i nejednake, a najbolje stoje srcolikim licima. Ovaj tip frizure najbolje stoji ako je malo kraći na sredini lica, a duži sa strana, iako je efekt neuredan i razbarušen. One i naglašavaju prednosti srcolikog i izrazito ženstvenog lica, iako su u ideji pomalo funky.

Kratke šiške

Umjesto mikro šiški, odaberite kraće šiške koje vam neće pokriti obrve. Ako su odrezane meko, imat ćete fantastično naglašene oči i obrve! Primjerice, baš kao Emily Ratajkowski otkad se odlučila na bob s kratkim šiškicama…

Meke, rijetke šiške

Većina lica želi postići dojam ovalnog lica, no ako ste rođeni s njima – uživajte! Ovalna lica su tip lica kojima doista stoje svi tipovi šiški, iako će posebno zgodno pristajati one meke i rijetke. One djeluju zaigrano, ženstveno i daju onaj francuski je ne sais quoi look.

Mikro šiške

Ravno rezane šiške u svojoj mikro verziji doista su odvažan potez. Ovaj tip frizure izdužuje lice, pa se preporučuje onima s okruglim licem. Dobro će pristajati i srcolikom licu, jer daju efekt izraženijih kontura lica. Iz istoga razloga ne preporučuju se dugim licima i onima s izraženom vilicom.

Preduge šiške

Preduge šiške nisu samo jednostavnije za stiliziranje, već su i vrlo chic, a najbolje pristaju dugim licima. Najbolje stoje kada pokrivaju obrve i dolaze lagano do kapka, a kako je poanta das u duže no uobičajeno, trebaju se rjeđe šišati, što je svakako plus za održavanje!

Bitan je i tip kose

Tanje i finije teksture kose vole guste šiške, dok se s gustom i kovrčavom kosom najbolje odlučiti za slojevite, koje će se vrlo jednostavno uklopiti u postojeću frizuru i zapravo s njome stopiti. Potonji stil, kakav su isprobale Selena Gomez i Hailey Baldwin, zapravo je idealan za žene koje se nećkaju – ovaj tip šiški bit će mnogo lakše dočekati da izrastu.

Prepustite kreiranje frizure profesionalcima

Planirate li po prvi puta napraviti šiške, najbolje bi bilo da se prepustite u ruke profesionalaca i date im puno povjerenje. Prije sjedanja u frizerski stolac definirajte s frizerskim stilistom koji stil u kosi želite postići i kakvim točno šiškama želite istaknuti crte lica. Nemojte se bojati svom frizeru donijeti niz fotografija, primjera i ideja kakvu frizuru želite kreirati.

Također, stilisti pretežito predlažu da se kosa skraćuje na duljinu šiški onda kada je suha, kako se one ne bi dodatno skratile kada se režu na vlažnoj kosi, a ona potom osuši. Iako vam se može učiniti praktično, posebice za neuredan stil šiški, da ih odrežete samostalno kod kuće – preporučuje se da izbjegavate DIY. Tim više ako ih tada prvi put isprobavate!

Način na koji stilizirate kosu se mijenja

Šiške zahtijevaju nešto više održavanja u odnosu na neke druge frizure i potrebno ih je stilizirati na dnevnoj bazi. No, to ne znači da cijelu kosu morate svakodnevno prati i fenirati! One se prljaju brže od ostatka kose, pa je sasvim u redu i da ih perete češće.

Na prvu se može činiti nezgodno, ali jednom kada istrenirate potez – prat ćete i sušiti šiške u svega 10-ak minuta. Također, produžiti dan pranja možete korištenjem suhog šampona. Ako vas posebno brine treniranje sa šiškama, možete izbjeći kosu u očima, kao i ekstra znojnu kosu na čelu, noseći traku za kosu.

Suhi šampon je obavezan

Kao što smo već spomenuli, šiške se vrlo brzo prljaju i maste, a tome pridonosi činjenica da smo ih skloni često dodirivati prstima, što stimulira tjeme na proizvodnju više ulja. Zato biste, kada god vam to zatreba, sa sobom mogli imati suhi šampon, koji će u tren oka osvježiti kosu i produžiti vam dan pranja.

Suhi šamponi mogu se kupiti i u mini izdanjima koja su zgodna za torbice, pa ćete frizuru moći osvježiti i kada ste u pokretu.

Jesen je idealno vrijeme za šišanje

Iz jednog vrlo razumnog razloga, frizerski stilisti predlažu da šiške napravite u hladnijoj sezoni. Topli proljetni i ljetni mjeseci znače da se jače znojimo i mastimo u području čela, što neće samo zaprljati šiške, već će se ispod njih stvarati žarišne točke… U to vrijeme, suhi šamponi i papirići za ‘blotanje’ bit će vam od presudne važnosti.

S druge strane, zimi ih je teže stilizirati i održavati radi nošenja kapa. Borit ćete se s više elektriciteta i sa kosom prilijepljenim uz čelo. To donekle može popraviti korištenje suhog šampona prije nošenja kape odnosno malo laka za kosu prije izlaska iz kuće.

Možda ćete dobiti prištiće na čelu

Osim što šiške stalno dodiruju kožu, što je može iritirati, jednako tako potiču intenzivnije mašćenje kože. Ne pomaže ni proizvod koji ste stavili u šiške za zadrže formu… Ovisno o tipu kože, morat ćete se pripremiti za potencijalno izbijanje prištića.

Ovome možete doskočiti redovitom eksfolijacijom i serumom koji balansira lučenje sebuma – uz papiriće ili pudere za blottanje!

Mali uređaji i alati su vaši novi BFF’s

Sitne četke, češljevi, male pegle za kosu… Ovo su beauty alati u koje vrijedi uložiti odlučite li se imati ovu frizuru dugoročno. Uz njih ćete brže i jednostavnije kreirati željenu frizuru.

Foto: Instagram (@sofiabits, @maralafontan), Unsplash

Učitati još
Zatvori