Kako održati idealan pH za zdravlje vlasišta i kose?
Kako održati idealan pH za zdravlje vlasišta i kose?

Kako održati idealan pH za
zdravlje vlasišta i kose?

Svi smo čuli za pH, no što on točno znači za kožu – možda i nismo sigurni. Ipak, ova vrijednost može igrati veliki faktor u kvaliteti i izgledu naše kože, s obzirom na to da nam govori o njenom stanju, ali i kako je pravilno njegovati. Iz toga razloga nerijetko nailazimo i na proizvode koji imaju naznačen pH, no jednom kada ih shvatimo – lakše ćemo složiti i idealnu rutinu njege.

I vjerovali ili ne, baš kao što možete znati pH svoje kože (i idealan je oko 4.5-5.5), tako možete znati i pH svoje kose! Kako je vlasište de facto ekstenzija našeg lica, iznimno je bitno održavati ga u balansu želimo li vidjeti rast gušće i čvršće kose. Upravo ovdje pH može biti od velikog značaja!

No što je uopće pH?

pH vrijednost nam pokazuje koliko je kisela odnosno lužnata površina kože ili vlasišta. Na temelju pH vrijednosti možemo saznati pregršt toga o njihovom stanju. Pričamo li o kosi, znamo li pH našeg vlasišta i kose, možemo znati i koliko je snažna i otporna, odnosno kako spriječiti da se isuši ili ošteti.

Koji je prirodni pH kose i vlasišta?

Prirodan pH kose i vlasišta je lagano kiselkast, slično poput kože, od otprilike 4 do 5.5. Iz toga razloga, idealno je održati lagano kiseli medij za optimalno funkcioniranje kose.

Primjerice, ljestvica ide od nula do 14. Voda je pH 7, što je neutralno. Kiseli proizvodi imat će pH niži od 7, dok će lužnati proizvodi imati pH viši od 7.

Kako provjeriti pH proizvoda za kosu?

Za početak provjerite samo pakiranje proizvoda. Sve češće proizvođači naznačuju pH vrijednost proizvoda na samom pakiranju kako bi proizvod bio više user-friendly. Ako na proizvodu nije naznačena pH vrijednost, potražite je na web stranici brenda slanjem info maila.

Želite li stvari preuzeti u svoje ruke, istražite pH vrijednost proizvoda uz indikacijski odnosno lakmus papir. Možete ih nabaviti u ljekarni, a jednostavnim umakanjem u proizvod vrlo brzo ćete saznati je li riječ o kiselom ili lužnatom proizvodu.

Kako pH utječe na kvalitetu vaše kose?

  1. Balans pH znači i zdravu kosu – zdrava kosa je bogata proteinom keratinom, koji se oštećuje uz lužnate proizvode. Tako se otvara i kutikula vlasi, pa je kosa više porozna, a svaki proizvod koji je iole blizak neutralnosti već će izazvati petljanje i elektricitet u kosi.
  2. Optimalan pH znači i hidrirana kosa – sebum je niskom pH, pa se vlasište može dovesti do disbalansa uz pH proizvode koji su više lužnati. To znači da je kosa sjajna i hidrirana dok je sebum prisutan i luči se u normalnim količinama. Pritom, proizvodi koji imaju neutralan ili lagano kiseli pH potiču zadržavanje vlage u vlasi bez stvaranja naslaga na vlasi ili vlasištu.
  3. Štiti od bakterija – bakterije i gljivice se mogu razvijati samo na određenom pH, a održavate li zdrav, lagano kiseli pH, održavat ćete i normalnu floru vlasišta.

Kako održati optimalan pH kose i vlasišta?

  1. Upoznajte svoju kosu
  2. Provjerite pH proizvoda koje koristite
  3. Eksperimentirajte s prirodnim opcijama

Upoznajte svoju kosu

Kako biste mogli prilagoditi rutinu njege kose prema pH kose, morate dobro poznavati njeno stanje. To ćete najlakše ustvrditi uz sljedeće faktore.

Ako vas vlasište svrbi, a kosa je suha i lomljiva, vrlo vjerojatno vam je vlasište previše lužnato. Ovakvo stanje je pogodnije i za infekcije, pa će vam prije svega trebati dobar, lagano kiseli šampon kako biste kosi olakšali. Naime, niži pH šampona će zatvoriti kutikulu vlasi i pomoći vlasištu da se dovede do balansa.

Ako imate kovrčavu kosu, vjerojatno već znate da je prirodno suša i da može djelovati neposlušno. Lagano kiseli šampon pomoći će zatvoriti kutikulu vlasi, kosu neće slijepiti uz vlasište, već ćete zadržati prirodan volumen, a cjelokupni dojam će biti uredniji i zaglađeniji.

Ako se redovito bojate ili idete na kemijske tretmane kovrčanja ili ravnanja, vaša kosa je vjerojatno i previše puta bila izložena vrlo kiselim ili vrlo lužnatim tretmanima. Ponovno, najbolje je upotrijebiti tek lagano kiseli šampon koji će održati vašu kutikulu zaglađenom, a pritom će pomoći spriječiti daljnja oštećenja kose.

Ako imate prirodnu kosu, bez previše znakova oštećenja, birajte neutralan pH šampon za održavanje zdravlja vašeg vlasišta i kose. Ipak, pripazite da ne perete prečesto kosu kako ne biste uklonili i željene naznake sebuma i tako isušili vlasište.

Provjerite pH proizvoda koje koristite

S obzirom na to da pH proizvoda mora odgovarati pH stanju kose kako bi uistinu i bio koristan, bitno je nakon upoznavanja svoje kose i potražiti proizvode s pH naznakama kako biste mogli kupiti odgovarajuć.

Eksperimentirajte s prirodnim opcijama

Iako je prehrambene sastojke većinom najbolje ostaviti u kuhinju, pojedini sastojci pokazali su se fantastični za problematična vlasišta i vraćanje željenog pH u balans.

Fantastičan način vraćanja kiselosti kosi i vlasištu je korištenjem razvodnjenog jabučnog octa. Njegova pH vrijednost je otprilike 3, pa kada ga razvodnite dolazi da razinu sličniju prirodnoj kiselosti vlasišta. Ispiranje kose s ovom mješavinom jednom do dvaput tjedno poslije šamponiranja, a prije regeneratora uz dobro ispiranje hladnom vodom, pomoći će kontrolirati suhoću i elektricitet kose.

U kućnoj radinosti…

Idealna za vraćanje normalnog pH vlasištu je i čista aloe vera. Naime, gel aloe vere može se samostalno aplicirati kako na vlasište i kosu, tako i na kožu, za umirivanje, balans i hidrataciju, no želite li nešto intenzivniju masku sugeriramo sljedeće. Gel jednog lista aloe vere, jedna žličica meda i dvije žličice jabučnog octa u dovoljno vode. Smjesa treba biti nešto rjeđa te je trebate utrljati u kosu i ostaviti 20 minuta da djeluje. Nakon nje kosu operite šamponom i regeneratorom.

Za vraćanje pH balansa vlasištu i kosi možete isprobati i leave-in regenerator koji se radi kod kuće. Pomiješajte dvije žlice regeneratora bez silikona, dvije žlice gela ili soka aloe vere i dvije žlice ulja jojobe. Dobro ih pomiješajte i provjerite je li njihov pH 4,5 ili nešto viši – ne bi trebao biti niži, pa mješavinu možete razblažiti s više aloe vere. Nanesite proizvod nakon šamponiranja, na čistu i mokru kosu, i dobro je raščešljajte. Nanesite proizvod za zaštitu od topline i posušite kosu, a nakon toga možete nastaviti sa stylingom.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori