Najveće greške u njezi kose zimi
Najveće greške u njezi kose zimi

Najveće greške u njezi kose zimi

Dolaskom zime najčešće se fokusiramo na dobro, slojevito oblačenje koje će nas zaštititi od hladnoće – no radimo li jednako i za kožu i kosu? I dok redovito progovaramo o bitnosti zaštite kože od hladnoće, jer je dehidracija i oštećenje kožne barijere lakše nego inače, većina nas ne vodi računa o tome da je i njega kose  bitna i da ju treba prilagoditi godišnjem dobu.

Kako nastaju oštećenja kose zimi?

Naime, padom temperature, pada i količina vlage u zraku, a takvo vrijeme je izrazito pogodno za sušenje, oštećenje i pucanje kose. Iz toga razloga, primjerice, zimi češće imate problem s petljanjem i elektricitetom kose… No zapravo, najveće greške koje radimo zimi su one vezane za svakodnevnu njegu kose i prilagodbu životnog stila. To su sitne navike koje je vrlo lako promijeniti, a zimi rade dodatnu, nekad i pomalo neočekivanu štetu izgledu i kvaliteti kose.

Baš kao ljeti, vaša kosa može se dehidrirati i zimi. Posebno intenzivan utjecaj hladnoće i suhoće zraka bit će vidljiv na gubitku elastičnosti vlasi i češćem pucanju, slabijem sjaju kose i suhoći na dodir, s izraženim ispucalim vrhovima.

Želite li poraditi na izgledu, ali i na kvaliteti vaše kose zimi, donosimo nekoliko najboljih prijedloga za ubrzanu promjenu zbog koje će njega kose zaista imati smisla.

Najčešće greške koje radimo zimi

1. Peremo kosu vrućom vodom
2. Stalno koristimo uređaje za toplinsko oblikovanje kose
3. Izlazimo s mokrom kosom
4. Prečesto peremo kosu
5. Koristimo krive tkanine
6. Ne čuvamo kosu od hladnoće
7. Imamo neprikladnu rutinu njege

Peremo kosu vrućom vodom

Koliko god vruća voda može biti ugodna i zagrijati vas baš kada vam najviše treba, toliko je i izrazito loša za vašu kožu i kosu. Naime, uz vruću vodu isušujemo vlasi kose i uklanjamo s njih zaštitni sloj prirodne masnoće. Uklanjanjem prirodnih ulja ona djeluje suše, beživotno i sklonija je elektricitetu. Također, bojate li kosu redovito, uz vruću vodu potičete oslobađanje boje iz vlasi, pa tako postepeno i izbljeđuje boju.

Optimalna njega kose zimi uključuje pranje kose u mlakoj vodi, a nakon regeneratora treba je isprati hladnom vodom kako biste bili sigurni da je kutikula vlasi zatvorena.

Stalno koristimo uređaje za toplinsko oblikovanje kose zimi

Uređaji za toplinsko oblikovanje kose čine se praktički neizbježni tijekom zimskih mjeseci, posebice kako se bliže blagdani. Međutim, korištenje pegle ili figara, kao i sušila za kosu bez proizvoda za zaštitu od topline intenzivno izvlači vlagu iz vlasi i vodi do pucanja kose i pojave elektriciteta. Također, primijetit ćete više ispucalih vrhova.

Želite li uživati u ravnoj ili kovrčavoj kosi ove zime, poslužite se jednim od bezbroj Tik Tok trikova i uživajte u frizuri bez dodatne uporabe topline. Primjerice, kosu češljajte uz glavu pritom sušeći je sušilo od gore prema dolje želite li ravnu frizuru bez previše volumena, dok će uvijanje kose čarapom ili trakom od kućno ogrtača napraviti prekrasne, čvrste valove.

Izlazimo s mokrom kosom

Vjerujemo da smo svi barem jednom friško oprali kosu i stavili kapu – u nadi da smo tako ipak zaštitili kosu od pucanja, a sebe od prehlade. No morat ćemo vas razočarati…

Izlazak s mokrom kosom, kao i sušenje kose na zraku tijekom zime dovodi samo do jedne stvari: izrazitog pucanja vlasi. Izlazite li s mokrom kosom vani, riskirate zaleđivanje vlasi, što neizbježno dovodi do pucanja. Sušite li kosu prirodnim putem, ne koristeći sušilo već samo čekanjem da se kosa posuši samostalno, a pritom imate upaljeno grijanje – suhi zrak će izvući svu vlagu iz kose i brže je posušiti. Međutim, lišit će je i sve prirodne vlage iz same vlasi.

Iz toga razloga, zimi se preporučuje koristiti ručnik od mikrofibre za upijanje viška vlage, pa zaštitu od topline u kombinaciji sa sušilom za kosu na najslabijoj postavci. Ovaj način kosu održavate kosu maksimalno zaštićenom. Zapamtite – kosa je najosjetljivija kada je mokra!

Prečesto peremo kosu

Ima li idealnijeg perioda za izbjeći pranje kose od zime? Kape i šeširi mogu vam malo produžiti rok do pranja kose, što je zapravo i iznimno dobro za vašu kosu. Generalno, pranje kose bismo trebali svoditi na minimum jer svako pranje kosu i isušuje, posebice ne koristite li prikladne proizvode.

Tijekom zime želite kosu zadržati u prirodnom ulju jer se tako štiti od hladnoće i suhoga zraka. Također, karakteristično je da je zimi vlasište suše, pa želite li ga motivirati na dodatan rast kose i zdravije vlasi, preporučuje se povremeno raditi masaže vlasišta. Najbolje je raditi ih u tušu s pilinzima prilagođenim za kosu, no možete ih raditi i prije pranja kose, primjerice s kvalitetnim prirodnim uljima i ekstraktima koji djeluju antibakterijski i potiču rast jače i otpornije vlasi.

Ipak, imajte na umu da nakon uljnih masaža koristite i kvalitetan šampon kako biste uklonili višak masnoće kako ne biste provocirali disbalans vlasišta. Kosu također ne perite češće od triput tjedno, jer inače osim suhoće vlasi riskirate i izrazito mašćenje vlasišta.

Koristimo krive tkanine

Vjerovali ili ne, koliko god vuna bila fantastična za zadržavanje topline, toliko može biti i loša za vašu kosu – koliko i primjerice pamuk. Ove tkanine su sklonije izvlačenju vlage iz vlasi, što dovodi do dodatne suhoće, pa i pucanja kose.
Primjerice, idealan odabir bile bi kape ili šeširi obloženi svilom jer ćete tako zadržati vlagu u kosi i izbjeći pucanje; naime, po svili kosa samo klizi.

Frizeri sugeriraju i nošenje što većih kapa koje što manje rade pritisak na samu kosu, poput beanieja, jer će one manje povlačiti vlasi i doprinositi pucanju kose.

Ne čuvamo kosu od hladnoće

Vrućina je možda čest izvor problema – ali i hladnoća može biti jednako opasna. Kosa zimi prolazi mnoge promijene, što može utjecati loše i na zdravlje samog vlasišta, što vodi do nekvalitetne kose koja slabije raste.

Kako biste zaštitili kosu od hladnoće, preporučuje se ne samo nositi zaštitu u obliku odjevnog predmeta, već i raditi zaštitne frizure poput pletenica, visokog repa i punđi, koristeći po mogućnosti samo gumice od svile kako ne bi dovele do pucanja kose.

Neprikladna njega kose

Baš kako biste mijenjali skincare rutinu dolaskom zime, preporučuje se da i njega kose prođe kroz neke promjene za zimu. Zimi se fokusirajte na šampone i regeneratore za hidrataciju, kako vam prvenstveno nedostaje vlage u vlasima. Obavezno radite hranjive maske na tjednoj bazi, a pritom kosu njegujte uljima kako biste potaknuli zadržavanje vlage stvaranjem zaštitnog sloja na kosi.

Pritom, vodite računa i kako perete kosu. Besmisleno trljanje i gužvanje kose može dovesti do čvorova i pucanja. Fokusirajte se na masažu kose prstima od naprijed prema iza. Za raspetljanu kosu, stavljajte regenerator samo na dužine i vrhove te dobro raščešljajte od bolje prema gore s češljem širokih zubaca.

Naravno, ne preskačite niti korištenje proizvoda za zaštitu od topline. Oni će vam pokazati značajnu razliku u kvaliteti kose.

Foto: Instagram, Instagram @naomijuthamanee, Instagram @romeestrijd, Unsplash

Učitati još
Zatvori