Hidratacija kose: najbolji savjeti za spriječiti suhoću i pucanje kose
Hidratacija kose: najbolji savjeti za spriječiti suhoću i pucanje kose

Hidratacija kose: najbolji savjeti za
spriječiti suhoću i pucanje kose

Baš kao koža, koja ljeti ubrzano gubi hidrataciju radi visokih temperature i visoke vlažnosti zraka, a zimi jer su temperature vrlo niske i nedostaje vlage u zraku – i kosa ima sličan problem. Iako genetika, kao i stanje tijela, uistinu igraju faktor u kvaliteti i izgledu same kose, toliko je možemo ubrzano uništiti, pa i isušiti, samo ne pridržavajući se određenih pravila kada je njega kose u pitanju.

Naime, svaki tip kose ima svojstven način njege, pa kako je tretirate, tako će i izgledati. Nažalost, nijedna maska je neće čarobno spasiti preko noći, no nekoliko mjeseci uzastopnog rada svakako može pokazati razliku u kvaliteti same kose.

Nepogodan period za frizure

Dolaskom zime ne ulazimo samo u period nepogodan za stanje kose i vlasišta već i za frizure. Ovo može biti i plus i minus, ovisno kakvog ste stava. Grijanje pridonosi sušenju kose i perutanju vlasišta, posebice ako nemate ovlaživače zraka, no nošenje kape umjesto punđe ili repa kosu će manje stezati i čupati, pa će manje pucati, biti sjajnija i gušća.

Također, ovo je period kada se želite posvetiti intenzivnim maskama i uljnim tretmanima za oporavak kose. Hranjenje kose neće nužno pomoći s vlagom u samoj vlasi, ali će pomoći zagladiti kutikulu i bolje zadržavati vlagu.

Zašto imamo suhu kosu?

Postoje dva glavna razloga zašto možemo imati suhu kosu: Ili vlasište ne proizvodi dovoljno masnoće da hrani kosu ili struktura kose ne omogućuje zadržavanje vlage.

Prvi razlog je pretežito genetski, no može se dogoditi i kao posljedica starenja, kada generalno manje lučimo masnoću ili kod disbalansa hormona. Drugi razlog je većinom ipak naša krivica i rezultat je neodgovarajuće ili nemarne ophodnje s kosom.

Struktura vlasi kose

  1. Medula – svojevrsna jezgra vlasi, koja je slabe pigmentacije, a prisutna je samo kod zdrave i jake kose
  2. Korteks – srednji sloj vlasi koji je zaslužan za boju, čvrstoću, elastičnost i teksturu kose
  3. Kutikula – vanjski sloj vlasi sastavljen od ljuskica koje se preklapaju i čine svojevrsnu barijeru koja štiti korteks

Naime, kutikula je ta koju prvenstveno vidimo kao oštećenu i razlog je za propusnost kose. Kako je kutikula slagana poput primjerice crjepova na krovu, nedostaje li jedan crijep – krov prokišnjava. Zatvorena kutikula je neprobojna, sjajna i hidrirana, dok oštećena kutikula vodi do beživotne i suhe kose bez sjaja. Za zatvorenu i otpornu kutikulu kosi treba proteina i lipida, što možemo dobiti i iz proizvoda, ali ne ako kosu pritom dodatno oštećujemo.

Što uzrokuje suhu kosu?

Osim navedenih razloga, svakodnevni krivci za suhoću kose su četke za kosu, bojanje kose i kemijski tretmani, pretjerano izlaganje agresorima poput sunca i soli, pretjerano pranje kose i korištenje neispravnih proizvoda za svoj tip kose te učestalo korištenje uređaja za toplinsko oblikovanje.

Loše četke

Četke od metala ili jeftine plastike s nejednakim dlačicama mogu potrgati vlas što uzurpira kutikulu vlasi i tako dovodi do propusnosti vlage. Preporučuju se četke od prirodnih materijala ili široki češljevi.

Prečesto bojanje ili kemijski tretmani

Prečesto bojanje dovodi do isušivanja kose, a koristi li se prilikom bojanja i sredstvo za posvjetljivanje vlasi, vlas i u potpunosti praznimo čime postaje ovisna o njezi koju koristimo. Kemijski tretmani imaju jednak učinak na oštećenje kutikule. Svedite bojanje i kemijske tretmane na minimum te pripazite da se rade u reputabilnim salonima.

Prečesto izlaganje vanjskim agresorima

Sunce, vjetar i sol su grozna kombinacija za kosu i zato je ljeti većinom suha i oštećena. No jednak efekt ima i hladan zimski zrak u kombinaciji s vjetrom i suhim zrakom od grijanja kod kuće. Ljeti obavezno koristite dubinske maske za obnovu kose, ispirite sol iz vlasi i koristite UV zaštitu, dok se zimi preporučuju bogate regeneracijske maske, uljni pakunzi i ovlaživači zraka.

Prečesto pranje

Koliko god šampon bio nježan za kosu, uvijek će pomalo isušiti jer skida prirodna ulja s vlasišta i kose. Zato je bitno kosu prati svaki što manje što možete. U danima pred pranje budite kreativni s frizurama i poslužite se šamponom za suho pranje!

Korištenje neadekvatne njege

Svaka kosa, ovisno o tipu i stanju, treba specifičnu njegu. Primjerice, bojana kosa treba bogatiju njegu od masne prirodne vlasi te im zamijenjena njega neće odgovarati: bojanoj kosi će skidati pigment i ostavljati je suhom, dok će masnu prirodnu kosu bojana njega previše mastiti.

Također, česta greška koju radimo je preskakanje regeneratora za kosu ili korištenje maske nakon regeneratora. Naime, regenerator zatvara kutikulu vlasi. Bez zatvorene i zaštićene kutikule, kosa je porozna. Stavimo li samo masku na kosu, kutikula ostaje otvorena. Stavimo li masku nakon regeneratora, neće moći adekvatno penetrirati u vlas jer je kutikula već zatvorena. Redoslijed je bitan!

Prečesto korištenje uređaja za toplinsko oblikovanje kose

Visoke temperature uklanjaju prirodnu masnoću s vlasi, a nerijetko je i direktno pale. Iz toga razloga, nije bitna samo zaštita od topline pri svakom korištenju sušila ili pegle za kosu, već i da je sam uređaj što tehnički napredniji. Također, postoji pregršt ideja za kovrče i ravnanje bez topline – isplati ih se isprobati!

Suha kosa na specifičnim tipovima kose

Izrazito kovrčava kosa

Kovrčave kose su prirodno suše od ostalih tipova kose iz čistog razloga što prirodnim uljima treba puno duže da se spuste po zarolanoj kovrči nego li po ravnoj vlasi, čime ona ostaje tek djelomično nahranjena. Ovakvim kosama pašu vrlo bogate maske, ali i korištenje leave in tretmana i krema za dodatno hranjenje i hidrataciju.

Fina kosa

Ovaj tip kose je izrazito nježan i lepršav, iako fina kosa ne znači nužno i tanku kosu – nje može biti i izrazito puno. Kako proizvodi za regeneraciju mogu dodatno otežati ovaj tip kose, bitno je prije svega uložiti u njegu namijenjenu finoj kosi, poput regeneratora za finu kosu koji će biti lagan, ali hranjiv.

Dobar trik je i ne korištenje tretmana i regeneratora na cijeloj kosi već samo na dužinama i vrhovima; izbjegavanjem korijena kose izbjeći ćete i otežavanje.

Zrela kosa

Uz starenje kose i hormonalne promijene, vlasi postaju sve tanje i suše. Također, sijeda kosa je češće i grublja radi čega može djelovati suho sve i kada to nije. Prije svega, zrelu kosu se preporučuje redovito šišati kako bi što manje pucala i izgledala što svježije, a zatim se preporučuju i bogati tretmani za preko noći. Ujutro ih popratite pranjem kose te korištenjem regeneratora i uživajte u najmekšoj kosi kakvu ste imali dosad!

Najbolji savjeti za hidrataciju, zaštitu i obnovu suhe kose

1. Nikada ne preskačite zaštitu od topline

Zaštita od topline stvara fizičku barijeru između uređaja za toplinsko oblikovanje i vaše kose. Ovo je jedina ispravna zaštita kose uz korištenje bilo kakvih uređaja i čini doista veliku razliku!

2. Smanjite temperature – ili korištenje uređaja

Iako nam se ponekad čini da je najviša temperatura i najbolja za dugotrajan rezultat, kvalitetno izravnanu ili nakovrčanu kosu kod kuće možete dobiti već uz 150°C. Također, izbjegavanje frizura koje se dobivaju toplinskim oblikovanjem je iznimno bitno želite li doista oporaviti kosu.

3. Uložite u hidratantne proizvode za kosu

Dobar početak je hidratantni šampon, a neka ga slijedi i serum za kosu i maska. Aloe vera je, uz hijaluron, fantastičan ovlaživač čak i za kosu!

4. Koristite zaštitu od topline i kod prirodnog sušenja kose

Zaštita od topline će dodatno nahraniti vlas i zatvoriti kutikulu što je bitno i kod prirodnog sušenja kose na zraku.

5. Koristite bogatije proizvode za njegu kose zimi

Isprobajte bogati regenerator za obnovu kose i tjedno koristite obnavljajuće maske za kosu.

6. Odaberite pramenove umjesto bojanja cijele kose

Baby light tehnika skoro u potpunosti pruža izrazito plavu kosu, balayage je fantastičan želite li frizuru s izrastom koja izgleda chic i rijetko se obnavlja, a pramenovi su idealno osvježenje kose želite li značajnu promjenu koja pritom ne oštećuje kosu previše.

7. Nikada ne četkajte kosu kada je mokra

Naravno, osim ako za to nemate poseban češalj! Uz to, mokru kosu smijete češljati ako ste na nju stavili proizvod za njegu pa se smanjilo trenje i mogućnost pucanja. Ipak, najsigurnije češljanje je na suhoj kosi!

8. Ispravno se češljajte

Ispravno češljanje kose kreće od dna kose prema gore. Češljajte kosu u sekcijama lagano prstima otpetljavajući čvoriće kako kosu ne biste prelomili i tako dodatno oštetili. Češljanje je dobro i za uklanjanje mrtve kose, kao i za širenje prirodne masnoće niz vlas.

Foto: Unsplash, Instagram, Instagram @k.els.e.y

Učitati još
Zatvori