Priprema kože za makeup: njegujte kožu prije šminkanja poput vizašista!
Priprema kože za makeup: njegujte kožu prije šminkanja poput vizašista!

Priprema kože za makeup: njegujte kožu
prije šminkanja poput vizašista!

Vjerujemo da je jedan od najgorih trenutaka u životu svake žene kada se nakon nekoliko sati nakon šminkanja pogleda u ogledalo i shvati da njen pomno nanesen puder, savršeno blendan korektor i precizno obrubljene usne – više nemaju ni forme ni smisla. No nanošenje makeupa kod kuće ne mora biti niti komplicirano niti traumatično, posebice posvetite li malo vremena vježbanju aplikacije makeupa prema posebnostima vašeg lica.

Ipak, koliko god vježbali šminkanje i naučili kakav tip pudera vam najbolje stoji, kako iskonturirati svoje obraze ili gdje točno nanijeti rumenilo, vaša priprema kože za makeup mora biti usavršena inače sav trud pada u vodu.

Zašto je bitna priprema kože za makeup?

Najveća istina koju smo čuli jest da je kvalitetna skincare rutina već pola vrhunski napravljenog makeupa. Osim što će održavanje lica pridonijeti glatkoći i sjaju kože, koje se rijetko kada može realistično i prirodno uraditi šminkom, jednako će dobra priprema kože pred šminkanje značiti i bolji rezultat.

Koristite li primjerice izrazito suh i mat puder, bez dobro hidrirane kože završit ćete suhi i naborani kroz nekoliko sati. Koristite li pak vrlo sjajni puder, a prirodno se mastite – sve će se otopiti u roku od sat vremena ne koristite li odgovarajući primer ili fiksator.

Ipak, stojimo pri tome da niti primer niti fiksator ne mogu spasiti situaciju niste li odradili skincare rutinu (a po mogućnosti i laganu masažu lica) pred samo šminkanje. Upravo zato, želite li iskoristiti sve makeup trikove koje ste naučili, iskoristite i skincare trikove pripreme lica za makeup kao dodatan as u rukavu.

Kako u stvari izgleda priprema kože za makeup?

Priprema kože za makeup radi se u nekoliko koraka, a neki od njih odrađuju se i večer prije. Naime, i profesionalni vizažist uputit će vas u pripreme kože pred dolazak na šminkanje. Vizažisti nisu mađioničari, pa od lošeg tena neće moći napraviti savršenstvo – ako im u tome barem malo ne pripomognete.

Prvi korak je uvijek eksfolijacija, koja otvara prostor za bolju apsorpciju ostalog skincarea, dok je ključni korak zapravo hidratacija i održavanje kože dubinski vlažnom. Završni kraj pripreme lica je svakako korištenje i makeup proizvoda u funkciji produljivanja trajanja makeupa koji su izvrsni za posebne prigode, no nisu obavezni za svaki dan.

Pravilna priprema kože za makeup

1. Eksfolijacija lica
2. Eksfolijacija usana
3. Čišćenje lica
4. Tonik
5. Sheet maska za lice
6. Okoloočna krema i maska
7. Serum
8. Krema za lice
9. Primer
10. Sprejevi za setiranje makeupa

Večer prije

Eksfolijacija lica

Eksfolijacija odnosno piling lica ključan je korak u održavanju lica glatkim, čistih pora i generalno normalnim. Iako može djelovati kao korak koji oštećuje barijeru (što svakako radi ako u eksfolijaciji pretjerujete), uklanjanje površinskog sloja kože koji se sastoji od mrtvih stanica kože, viška sebuma i nečistoća – ključno je za normalno funkcioniranje, ali i zdravlje kože.

Piling se preporučuje napraviti večer prije odlaska na profesionalno šminkanje, pa tako i večer prije šminkanja kod kuće. Priprema kože za makeup je naprosto nepotpuna bez ovog koraka! Osim što će ukloniti naslage nevidljive oku, zagladit će i zasjajiti ten, očistiti pore i maknuti nakupine ljuskave kože što je iznimno bitno za kvalitetnu aplikaciju makeupa. Međutim i za bolji izgled samog makeupa, ali i za makeup koji neće začepiti pore ili iritirati kožu prilikom nošenja.

Izaberite piling kojeg i inače volite koristiti, bilo da je kemijski ili mehanički i nanesite ga prema uputama na proizvodu.

Eksfolijacija usana

Osim što je vrlo neugodno nanositi makeup na ispucalu kožu usana, niti jedan ruž ili sjajilo neće izgledati lijepo nanese li se na ljuskavu i ranjenu usnicu. Baš kao i s licem, bitno je povremeno raditi piling kako bi se zadržala svježina usana i makla neželjena ljuskavost.

Pilinzi za usne su više manje dostupni u svim drogerijama, no brz i nježan piling možete odraditi i uz masiranje usana vlažnom krpicom. Poslije obavezno nanesite balzam ili masku na usne.

Prije početka šminkanja

Čišćenje lica

Ne postoji drugačiji početak bilo kakve skincare rutine bez čišćenja lica. Tijekom dana lice će vam se lagano zamastiti i skupljati prašinu, alergene i nečistoće iz okoliša. Takva koža nije prikladna za nanošenje pudera jer mu može ubrzano istopiti ili promijeniti formula, što svakako želimo izbjeći.

Odaberite čistač prema vašem tipu kožu, no preporučujemo prije svega hidratantni čistač kako vam je trenutni fokus samo što kvalitetnija hidratacija lica.

Tonik

Iako nije obavezan korak skincare rutine, tonik je vrlo koristan kod pripreme kože za makeup. On vraća optimalan pH kože nakon čišćenja i daje inicijalni sloj hidratacije radi kojega drugi proizvodi bolje apsorbiraju u kožu.

Sheet maska za lice – opcionalno

Hidratantna sheet maska za lice prije šminkanja može biti fantastičan boost hidratacije! Može zamijeniti tonik ili serum, a odradit će kvalitetno ovlaživanje kože za daljnju aplikaciju proizvoda jer je sastojcima bogata poput kakvog seruma ili ampule.

Okoloočna krema i maska

Najbolja priprema za dugotrajnost i zaglađen izgled korektora je korištenje okoloočne kreme. Uz nju će korektor ljepše sjesti na kožu i produžit će se njegova trajnost. Preporučuje se bogatija (ali ne nužno i masnija!) okoloočna krema jer će kvalitetnije popuniti borice i omekšati kožu od primjerice gel ili vodene kreme.

Iako je okoloočna krema dovoljan korak za pripremu okoloočnog područja, želite li napraviti korak više za ovo osjetljivo područje vašeg lica – povrh kreme nanesite sheet ili patch masku za okoloočno područje. Uz masku, proizvod će kvalitetnije penetrirati u okoloočno područje i tako će izgled korektora biti još ljepši. Ostavite masku na licu sve do stavljanja kreme za lice.

Serum

Tajna dobre baze za makeup je optimalna hidratacija kože, a najbolji proizvod za brzu hidrataciju je svakako serum. Nanesite hidratantni serum na cijelo lice kako biste pojačali dubinsku hidrataciju kože, a imate li problema s mašćenjem kombinirajte ga uz serum za balans lučenja sebuma – uz oba proizvoda, garantirano ćete produžiti trajanje vašeg makeup looka.

Krema za lice

Bez kreme za lice nema kvalitetnog završavanja skincare rutine, a tako ni kvalitetne pripreme kože za makeup. Uz dobru kremu za lice – najbolje što jednostavniju hidratantnu kremu kako ona može biti sloj koji je direktno u dodiru s puderom – vaša baza će neprimjetnije sjesti na kožu, dobit ćete prirodan sjaj i dugotrajnost makeupa bez ili uz što manje popravljanja šminke.

Dajte si vremena kvalitetno umasirati kremu u lice kako biste potaknuli prokrvljenost što će vam instant dati prirodnu rumenost, sjaj kože i zdravi plump izgled. Masirajte lice od centra prema van kako biste pritom imali i mali anti-aging benefit.

Koristite li u rutinu primer, možete odabrati i kremu prema potrebama vaše kože. Primjerice, gel kremu koja matira ten ako ste masni ili bogatiju kremu s uljima ako ste suhi tip kože. Kako je primer sljedeći korak, bez obzira na podlogu ispod, dobro će se povezati s puderom i neće narušiti njegov izgled

Primer – opcionalno

Mnogi će reći kako je primer iznimno bitan korak u izgradnji makeupa koji će trajati cijeli dan – no to nije nužno točno. Ovisno o ponašanju vaše kože, makeup look može trajati i prateći sve ostale korake osim primera. On je iznimno koristan ako želite nešto prenaglasiti – primjerice, birajte onaj sa sjajnim česticama ako želite natprirodan sjaj ili blurring primer ako želite zamagliti izgled pora – no hidratantni primeri su sasvim zamjenjivi dobrom kremom za lice.

Ipak, imate li izrazito masnu kožu, primer za matiranje može biti kvalitetna investicija, posebice morate li često matirati lice kroz dan.

Poslije šminkanja

Sprejevi za setiranje makeupa

Kada pričamo o sprejevima za setiranje makeupa, prvo se sjetimo fiksatora koji matiraju ten ili produžuju trajanje makeupa, no danas su sprejevi za lice nadišli funkciju fiksatora.

Naime, možete birati sprejeve za dodatnu hidrataciju, uklanjanje praškastog izgleda makeupa, za dodatan sjaj, za baršunast izgled, za pripremu kože za makeup… Opcija je pregršt i svaki od njih (većinom!) doista radi ono što kaže. No za završiti makeup look preporučuje se uložiti u sprej za setiranje makeupa koji istovremeno djeluje lagano fiksirajuće i pomaže stopiti proizvode na licu kako bi djelovali što prirodnije.

Učitati još
Zatvori