Testirali smo početnički retinol hrvatskog brenda – ostavio nas je bez daha
Testirali smo početnički retinol hrvatskog brenda – ostavio nas je bez daha

Testirali smo početnički retinol hrvatskog
brenda – ostavio nas je bez daha

Postoji li popularniji anti-aging proizvod od seruma s retinoidima? Naime, uz mnogobrojne skinfluencere na društvenoj mreži Tik Tok, retinoidi su isplivali kao must have sastojak za kožne probleme poput pigmentnih mrlji i akni, a ujedno se uvelike priča o njihovim benefitima za pomlađivanje kože.

Zašto svi bruje o retinoidima?

Upravo je pomlađivanje ono radi čega su retinoidi postali sastojak o kojem baš svi bruje – a fantastičan je i kod fotostarenja, problema o kojem se sve češće priča. Naime, dosad vjerojatno već znate kako je starenje od sunca – najintenzivnije starenje. Premda na starenje kože utječu mnogi faktori poput genetike, stresa i hormonalnog disbalans, starenje uzrokovano UV zračenjem najčešće je i intenzivnije od prirodnog starenja. Ukratko, uz nezaštićeno sunčanje ne riskirate samo rak kože već i izrazito duboke bore i teksturiranu kožu kakvu inače vrlo vjerojatno niti ne biste imali.

S tim se slaže i Dr .med. Maja Ceković iz Poliklinike Dermangio; „Sunčevo UV zračenje neupitno je glavni čimbenik odgovoran za starenje kože. Unutarnje kronološko starenje definirano je kliničkim, histološkim i fiziološkim promjenama koji se javljaju u koži, utječući na brzinu epidermalne izmjene, uklanjanje kemijskih tvari iz dermisa, debljinu i celularnost kože, termoregulaciju, brzinu re-epitelizacije nakon ranjavanja.“

Što je fotostarenje?

„Fotostarenje je fotooštećenje na intrinzično ostarjeloj koži što općenito dovodi do preranog starenja. Ovo specifično oštećenje nastaje kroničnim (višestrukim) izlaganjem kože UV svjetlu. Klinički, koža postaje gruba; epidermis se u početku zadeblja, a zatim stanji, javlja se mlohavost, bljedoća s borama, nepravilnosti kao što su hiperpigmentacije i teleangiektazije. Pore na koži su veće, ispunjene rožnatim materijalom. Također postoji porast razvoja dobroćudnih novotvorina (seboreičnih keratoze, fibroma, pjega), “premalignih” lezija (aktiničke keratoze, lentigo maligna) i malignih lezija (karcinoma bazalnih i skvamoznih stanica i malignih melanoma) na kroničnoj izloženoj koži na licu, rukama i vratu.“, objasnila je doktorica Ceković.

Bitan je odabir

Uz to, retinoidi reguliraju lučenje sebuma, debljaju kožu, poravnavaju bore i fine linije, uklanjaju teksturu kože i ujednačavaju boju tena, uklanjaju akne, pomažu kod hiperkeratoze i psorijaze… Iako retinoidi i jesu magičan sastojak koji jednim djelovanjem targetira bezbroj problema – nisu toliko „bezopasni“.

Naime, uvođenje bilo kakvog tipa retinoida u rutinu njege kože podrazumijeva neko predznanje o sastojku, kako se smije ili ne smije kombinirati uz mnoge druge popularne sastojke, ali i znanje da nerijetko dolazi uz set nuspojava.

Utoliko, vaš prvi proizvod s retinoidima mora biti ne samo s malim postotkom retinola ili njegovih estera, već i složen u pametnu formulu punu njegujućih i umirujućih sastojaka. Jedan takav nedavno je predstavio i domaći skincare brend Aprive.

Početnički retinol

Aprive je mladi domaći brend kozmeceutike. Naime, kozmeceutiku zovemo i funkcionalnom kozmetikom zbog njezina svojstva da djeluje na strukturne promjene u koži. Glavna razlika između komercijalnih kozmetičkih proizvoda i kozmeceutike, odnosi se na sastav i koncentraciju aktivnih sastojaka. Kozmeceutici sadržavaju mnogo više aktivnih sastojaka u mnogo većim koncentracijama – utoliko, novi i ujedno prvi proizvodi s retinolom brenda Aprive zvuče više nego obećavajuće.

Sveukupno su izdali tri nova proizvoda s retinolom s različitim sastavima, prilagođenim za različite konzumente retinola – bilo da su početnici, da retinol koriste već neko vrijeme ili da im je on neizostavan sastojak već godinama. Inception dolazi s 0,3% retinola, Skilled s 0,5% retinola te Master s 1% retinola, a onaj kojeg smo odabrali za testiranje je upravo Inception 0,3% retinol, kako vjerujemo da na tržištu nedostaje upravo kvalitetnih početničkih retinola.

Upoznajte Inception!

Inception 0,3% retinol je fluid s 0,3% retinola, pantenolom, alantoinom i centellom asiaticom, koji poboljšava izgled kože, daje sjaj, poboljšava tonus, čvrstoću i elastičnost kože, smanjuje bore, pore i hiperpigmentaciju. Najnovijom NLC tehnologijom mikroinkapsuliranja retinola omogućen je poseban sustav dostave čistog retinola koji jamči najbolji rezultat.

Iznimno je zanimljivo to što ovaj retinolski fluid koristi upravo inkapsulirani retinol. Ovaj retinol se nalazi u lipidnoj kapsuli koja tijekom primjene puca i oslobađa čisti retinol – sastojak ostaje svjež i njegova je djelotvornost na razini. Naime, kvalitetan proizvod s retinolom nije jednostavno formulirati kako je retinol nestabilan i osjetljiv na razne vanjske podražaje, pa se primjerice tijekom korištenja radi dodira sa zrakom može početi raspadati u bočici.

Inkapsulirani retinol > retinol

Osim što se lipidnom kapsulom smanjuje nadraženost i suhoća kože, paralelno je i manja mogućnost iritacija od degradacije formule retinola tijekom korištenja. Ovaj retinol se ne može raspasti sam od sebe u bočici jer se oslobađa tek umasiravanjem proizvoda u kožu, tako da proizvod ostaje jednako djelotvoran do samog kraja korištenja.

Formula vrijedna pažnje

Formula je bogata aktivnim sastojcima, poput pantenola, alantoina i centelle asiatice koji pružaju potrebnu intenzivnu hidrataciju, jačaju zaštitni sloj kože, poboljšavaju njezinu elastičnost, potiču stvaranje novih stanica, regeneriraju kožu te ublažavaju njezino crvenilo i nadraženost. Uz ove sastojke koža se prilikom ubrzane obnove i njeguje, hidratizira i umiruje, pa poznata suhoća i osjetljivost od retinola uz pravilno korištenje i sporo uvođenje proizvoda mogu i izostati.

Naše iskustvo s Aprive Inception 0,3% fluidom

Inception ima pravu maznu, ali ne previše zagušljivu ili masnu teksturu fluida. Žućkaste je boje i nenametljivog mirisa. Upija se brzo, ostavlja samo osjećaj hidrirane kože poput kakve serumske emulzije, nema osjećaja zatezanja ili nelagode, a koža nije ni ljepljiva i nema mastan film.

Proizvod se preporučuje nanositi navečer na čistu kožu, a poslije njega je potrebna krema. Ipak, u početku nije loše koristiti ga u sendvič tehnici; staviti sloj kreme, povrh nje retinol i zatim ga zatvoriti kremom. Ovako će djelovanje biti još lakše, a mogućnost iritacija svedena na minimum. Upravo tako smo ga i mi aplicirali, krenuvši s korištenjem vrlo sporo kako bismo ostavili vremena koži da se navikne na proizvod.

Uvođenje u rutinu

U tom period smo prestali koristiti i bilo kakve druge aktivnice poput kiselina ili vitamina C kako smo htjeli kožu sasvim lišiti bilo čega osim retinola i osnovne hidratacije – između ostaloga, i da bismo lakše pratili rezultat. U početku smo proizvod koristili jednom u dva tjedna, zatim dvaput u dva tjedna i finalno se zadržali na svakoj drugoj noći. Čak i u tom period moguća je nelagoda kože, a u tom slučaju samo usporite s korištenjem proizvoda. Ujutro je – u svakom slučaju – obavezna zaštita od UV zračenja.

Blistava koža kao prvi pokazatelj djelovanja

Nelagoda kod korištenja retinola nas je preskočila, a prvi vidljiv rezultat bila je upravo puna i blistava koža. Polako su se sušili postojeći prištići i smanjivale su se crvene mrljice. Koža je djelovala više ujednačeno i zaglađeno, kao da je nahranjena najkvalitetnije dosad, a pore su djelovale čišće.

Nažalost, potpuno djelovanje proizvoda s retinolom vidljivo je tek nakon tri do šest mjeseci korištenja proizvoda, iako su prvi pomaci u izgledu kože vidljivi uistinu brzo nakon uvođenja proizvoda u rutinu. Bez obzira na to, Inception je doista genijalno formuliran proizvod koji vas fantastično nježno, ali djelotvorno, uvodi u rutinu korištenja vašeg prvog proizvoda s retinoidima.

Proizvod je dostupan ekskluzivno na Aprive webshopu.

Foto: Sanja Tušek, Instagram

Učitati još
Zatvori