Svaki dobar seksi parfem sadrži ovaj neodoljivi sastojak
Svaki dobar seksi parfem sadrži ovaj neodoljivi sastojak

Svaki dobar seksi parfem sadrži
ovaj neodoljivi sastojak

Ako ste obožavatelj drvenastih, orijentalnih ili pak puderastih parfema, velika je vjerojatnost da bazu vašeg najdražeg mirisa čini i ambra. Ovaj sastojak vrlo je lako zamisliti kao jantarni kamen (eng. amber), no taj tip smole ipak nema karakterističan miris koji se uspješno pretače u miris.

Kada pričamo o ambri govorimo isključivo o izmišljenom mirisu kojega industrija koristi na nekoliko različitih načina, pa je ambra kao koncept i izvor mnogobrojnih rasprava u krugovima obožavatelja parfema. Ona istovremeno može biti sinonim za nešto baršunasto slatkasto, meko i lagano animalno, asocijacija na smolu ili drvenasta, topla i meka. Naravno, ovisno kako se kombinira u željenom parfemu! To traje još od otprilike 19. stoljeća, kada su parfumeri identificirali ovaj, zapravo miks mirisa, kao vlastiti olfaktivni žanr i naznačili ga kao akord ambre.

Doista, postoji miris ambre za svakoga – sve iako ste mislili kako ambra parfemi definitivno nisu za vas. Dopustite da vas razuvjerimo!

Što je ambra i otkud dolazi?

Kada pričamo o ambri, većina će nas bez obzira na preference, osjetiti miris koji djeluje poznato i utješno. Osim što ovaj akord izaziva određene emocije koje poistovjećujemo s nečim toplim, bliskom, prisnim i poznatim, jednako tako velik broj starih popularnih parfema koje su nosile naše bake i mame sadrži ambru u bazi.

Kako je riječ o smoli koju proizvodi drvo, postoji nekoliko vrsta smole koje se osim bojom razlikuju i mirisom pa utoliko već tako postoji nekoliko vrsta jantara. Sama riječ “amber” potječe od arapske riječi “anbar” koja se ugrubo prevodi kao slad, u engleski rječnik ulazi u 14. stoljeću, a u hrvatskom jeziku se većinom naznačuje kao ambra.

Porijeklo note

No pričamo li o samom porijeklu akorda ambre, priča doista kreće s lomljenjem jantara različite smole i miješanjem njegove fine prašine s kakvom bazom, poput pčelinjeg voska – barem u davnoj prošlosti. Danas je ambra zapravo izmišljena parfemska nota osmišljena pod akordom ambre – koji isto može varirati ovisno o tipu parfema.

Najčešće je miks prirodnih ili sintetskih sastojaka poput vanilije, labdanuma, sandalovine, mošusa, pačulija, tonke, smola divuza (eng. styrax) ili benzoin – i razlikujemo je od ambergrisa, prirodne tvorevine koja se može, ali i ne mora ubrajati u grupu ambre. U svakom slučaju, jantar (Pinus Succinifera) kojega koristimo za nakit nije ambra koju koristimo u parfemima!

Postoji li ulje ambre?

Utoliko, odgovor je ne. Kako je ambra miks sastojaka, ne postoji esencija ili esencijalno ulje ambre. Iako ambra može biti miks eteričnih ulja, ne postoji ambra kao unikatno ulje jednog sastojka!

Akordi ambre

Uz prave kombinacije, parfumeri mogu stvoriti različite akorde ambre, ovisno o potrebi parfema. Ipak, najpoznatiji akordi ambre su orijentalni i drvenasti, koji se podjednako često koriste u muškim, koliko i u ženskim parfemima.

Orijentalni akord

Koristio se u poznatom “Jickyju”, kasnije i u “Shalimaru”, a bio je stvoren od tonke, molekula kumarina i vanilina, labdanuma, pačulija i smola poput benzoina i tamjana. Ovisno o mirisnim kombinacijama, dodavanjem više smola i vanilije, a primjerice manje pačulija, akord ambre može mirisati i više orijentalno i zagušujuće, dok dodavanjem irisa za puderasti dodir ili bergamota za citrusni – akord ambre postaje nešto sasvim drugačije.

Što god preferirali, orijentalni akord ambre onaj je na kojega će većina pomisliti kada se priča o ovoj parfemskoj noti.

Drvenasti akord

Drvenasti akord ambre čine kombinacije prirodnih i/ili sintetičkih nota više zemljane i drvenaste prirode. Primjerice, često se koriste sintetičke note cedramber, koja djeluje više kao miks zemljanih, vetiver noti i ambergrisa te boisambréne koja je za drvenasti ali slatkasti, lagano floralni prizvuk.

Nedavno zabranjen karanal bio je izrazito opojan i česta nota muških parfema, dok ambroks (eng. ambroxan) najčešće pronalazimo u mošusnim ili animalnim parfemima, gdje daje dojam suhog, ali baršunastog ambergrisa, nerijetko nazivan i tzv. drugom kožom.

Kako miriše ambra?

Baš kako i priliči ambri – ova nota nema jednoznačan miris! Miris ambre ovisi o akordu od kojega je stvoren. Generalno je topal i senzualan, bogat i opojan, slatkast ili slankast, mošusan i animalan… Radi miksa sastojaka ujedno je i tip note koja se sporo oslobađa, dugo osjeća na koži i može imati suptilnu do vrlo snažnu auru!

Vječno pitanje: Ambra vs. ambergris

Neki kažu kako su dio iste grupe mirisa, drugi ih sasvim odvajaju. Činjenica jest da ambra i ambergris nisu ista stvar, iako se mogu fantastično nadopunjavati. Naime, dok je ambra miks prirodnih i/ili sintetičkih sastojaka koji tvore akord ambre, ambergris je prirodni sastojak i postoji kao nota za sebe.

Dakle, ambra nije samostalna i ne postoji kao opipljiva nota, dok ambergris postoji. Ujedno, ambergris je jedan od najskupljih prirodnih sastojaka na svijetu, kako se ne može uzgajati već se isključivo prikuplja. On je izlučevina kita ulješure; neki tvrde da je ambergris u stvari izmet, drugi da je izbljuvak, u svakom slučaju riječ je o sastojku koji se pronalazi u obliku “kamena” koji pluta i nasukava se na obalu.

Ujedno, donekle možemo i mirisno razlikovati ambru i ambergris. Ambergris daje mirisnu vrijednost druge kože, slankast je i suh, animalan i seksepilan, dok ambra može biti nalik ambergrisu radi drugih sastojaka koji daju sličnu mirisnu vrijednost, ali je u ideji više balzamična, smolasta, topla, drvenasta i orijentalna.

Što najčešće asociramo s ambrom u parfemima?

Iako je lista sastojaka koji mogu činiti ambru doista opsežna, neki od najčešćih sastojaka koji predstavljaju ambru ili čiji miris doživljavamo kao nju su:

• Labdanum
• Benzoin
• Ambroks

Labdanum

Prije nego se otkrilo otkud se nabavlja, labdanum se skupljao s kozje dlake! Naime, riječ je o smoli biljke Cistus Ladaniferus koja ima prekrasan bijeli cvijet. Kako je koze jedu, na dlakama im se skupljala smola koja se pikupljala ručno, a danas se smola ekstrahira direktno iz biljke.

Također, drugačije miriše ovisno o tipu ekstrakcije. Sama smola je lagano dimljena, sirupasta, karamelizirana i balzamična, dok je esencijalno ulje nešto svježije i aromatičnije.

Benzoin

Benzoin je smola koja se dobiva iz kore nekoliko vrsta drveća Styrax. Riječ je o snažnom balzaminom mirisu koji djeluje poput vanilije, ali više začinjeno, animalno i dimljeno.

Ovu notu volite ako preferirate parfeme s dimljenom notom, bilo das u primjerice uz note viskija ili duhana, a fantastičan je sastojak i za produžiti trajanje parfema.

Ambroks

Ambroks je sintetička nota koja oponaša efekt prirodne i vrlo skupocjene note ambergris. Originalno se ekstrahira iz ekstrakta muškatne kadulje, a daje drvenasti, topli, lagano začinjen i kožni miris.

Također, djeluje animalno, seksepilno i kremasto, pa ga se nerijetko i preferira spram suhog i slankastog ambergrisa.

Ambra parfemi koje se isplati isprobati

• Mugler Alien
• Byredo Vanille Antique
• Gucci Gucci Guilty
• By Kilian Amber Oud
• Serge Lutens Ambre Sultan
• Chanel Le Lion de Chanel

Mugler Alien

Alien je ambra drvenasti miris za žene predstavljen 2005. godine, koji spaja amber s drvenastim notama i indijskim jasminom. Izrazito opojan miris koji ne ostavlja ravnodušnim. Kažu da muškarci lude za njim kada je na pravoj ženi…

Byredo Vanille Antique

Vanille Antique je drvenasti ambra miris za muškarce i žene predstavljen 2022. godine, a koji isprepliće note vanilije, ambre i labdanuma sa svijetlim drvom, slatkoćom šljive i mošusom. Miris odiše po starom drvetu i antikvitetima ii ma izraženu dimljenu aromu, a mnogi se slažu da je ovo jedna prava maskulina vanilija bez njene tipične slatkoće i topline.

Gucci Gucci Guilty

Gucci Gucci Guilty

Gucci Guilty je ambra cvjetni miris za žene predstavljen 2010. godine, čiju bazu čine amber, pačuli, bijeli mošus i vanilija, krase ga jorgovan, geranium i jasmine uz slasnu breskvu te dašak citrusa kroz bergamot i mandarinu. Zamišljen je za mladu, seksi i vrckavu djevojku, a više mu priliči zrela žena – sladak miris za one koji ne vole zagušujuće slatko!

By Kilian Amber Oud

Amber Oud je drvenasti ambra miris za žene i muškarce predstavljen 2011. godine. Iako je riječ o parfemu koji podupire akord ambre s ambrom, vanilijom i benzoinom, obogaćen je i cedrom te indijskim lovorom i za jedan oud je minimalno oud. Ipak, riječ je o mirnom, orijentalnom ambra parfemu s dozom slatkoće, koji je čisti uniseks.

Serge Lutens Ambre Sultan

Ambre Sultan je ambra aromatični miris za muškarce i žene predstavljen 2000. godine, a sastoji se od ambre, miksa smola, vanilije i sandalovine u kontrastu s origanom, lovorom i korijanderom te dozom pačulija. Ovo je miris koji spaja balzamičnost i slatkastost smola s herbalnim, hladnim i dimljenim momentum u, i dalje, relativno prozračnom i mirnom parfemu koji ne daje tipičnu zagušenost ili auru orijentalne ambre.

Chanel Le Lion de Chanel

Le Lion de Chanel je amber miris za muškarce i žene predstavljen 2020. godine unutar ekskluzivne linije Les Exclusifs de Chanel. Ovdje se ambra nalazi u srcu, skup s labdanumom, dok bazu čine pačuli, vanilija, mošus i sandalovina. Parfem se otvara bergamotom i limunom, a rezultat je zadimljen, lagano slatkast, luksuzan i dugotrajan parfem koji lagano podsjeća na Shalimar – ali je više animalan i seksi. Vrlo elegantan parfem za posebne prigode.

Foto: Unsplash, Instagram (@bykatieleigh_, @nikki.cruz, @whoiselijahparfum)

Učitati još
Zatvori