Molekularni parfemi: Sve što trebate znati o rastućem mirisnom trendu
Molekularni parfemi: Sve što trebate znati o rastućem mirisnom trendu

Molekularni parfemi: Sve što trebate znati
o rastućem mirisnom trendu

Da smo vas prije samo deset godina pitali “znate li što su molekularni parfemi?”, velik broj ljudi ostao bi relativno začuđen pitanjem. No unazad nekoliko godina, više manje ne postoji osoba koja bar jednom nije čula za parfem kojega od milja nazivaju samo “molekula”, a odnosi se na Molecule 01 brenda Escentric Molecules, svojevrsnog pionira molekularnih parfema.

Naime, jedna od trendovskih najava za parfeme tijekom 2022. godine bili su upravo molekularni parfemi i poigravanje molekulama za stvaranje drugačijih mirisnih kompozicija. Ovaj trend su zaskočili ne samo niche i indie brendovi koji u posljednje vrijeme praktički kreiraju trendove, već i dizajnerski brendovi. Prada je posljednja u nizu izdala svojevrstan molekularan parfem, kako su sintetske note koje nalazimo u parfemu “Paradoxe” ne samo njegova baza, već i njegov dominantan miris.

No što su zapravo molekularni parfemi? Što stoji iza ovog pomalo mističnog naziva kojeg sve češće vidimo u opisu novih mirisa? Saznajte kako su započeli, al ii kako se razvijaju, u nastavku.

Što je molekularni parfem?

Molekularne parfeme definiramo kao one koji se sastoje ekskluzivno od jedne sintetske molekularne strukture ili kombinacije sintetskih i prirodnih noti. Najpoznatiji sastojak, pa i svojevrstan predvodnik molekularnih parfema je Iso E super, no ne kaskaju niti ambroxan ili cashmeran, koji su također proizvedeni u laboratoriju.

Molekularni parfem ćete prepoznati po tome što nema miris u bočici, a na blotteru je jedva osjetan. Ovo je parfem koji razvija svoju kompoziciju tek u dodiru s kožom i miriše pomalo drugačije na različitim pH kože. Uz to, dugotrajniji su od prosječnih parfema iako se znaju pojavljivati i gubiti tijekom dana.

Također, tradicionalni parfemi su sastavljeni od gornjih noti, srednjih noti i baznih noti koje ispreplitanjem i oslobađanjem u različito vrijeme stvaraju unikatnu mirisnu kompoziciju. Kod molekularnih parfema ne postoji tzv. dry down nego sve note osjetite odjednom.

U ideji oni su parfemi koji testiraju ljepotu minimalizma mirisa i naglašavanja karaktera onoga koji ih nosi. Mogu imati uzbuđujući efekt koji djeluje privlačno na druge, a mogu i biti sasvim neosjetni. Neki će ih karakterizirati kao miris vaše kože ali bolji, dok će drugima izrazito mirisati na kemikalije. Definitivno su tip mirisa koji će potencirati razgovor.

Stručni savjet:

Ako ne možete osjetiti miris molekularnog parfema, pošpricajte blotter s parfemom i ostavite ga pored dva prazna blottera. Pomirišite prvo prazni, zatim onaj s parfemom, a onda opet prazni. U tom slučaju, doista rijetko tko neće osjetiti barem blagu naznaku mirisa!

Iso E super: zvijezda molekularnog parfema

Jedna od najuspješnijih sintetičkih noti u povijesti parfema je svakako Iso E super. Iako je tek 2006. postao svojevrstan sinonim za molekulu, predstavljen je sredinom 70-ih. Specifičan je po drvenastom ambra mirisu koji se učestalo koristi u industriji ljepote, ali i za higijenske potrepštine.

Neki će reći da djeluje poput mošusa, a drugi poput vanilije… Svakako je aroma koja djeluje ugodno i opuštajuće, nekima i pomalo seksepilno!

Kako započinje priča o molekularnim parfemima?

Najpoznatiji molekularni parfemi na svijetu su oni berlinskog niche brenda Escentric Molecules.

Njemački parfumer Geza Schön kreirao je svoju prvu molekulu, Molecule 01, 2006. godine kao ideju za liniju parfema s jednom notom za Diesel – koji ga je odbio – pa je pokrenuo vlastiti brend. Navodno je isti miris zatim ponudio glavnoj beauty buyerici za Harrods koja ga, u startu, zapravo nije osjetila. Tek je tijekom dana, nakon što je primila pregršt komplimenata za njega napravila tada najveću parfemsku narudžbu u povijesti Harrodsa.

Parfem se instant rasprodao, a za njega se stvorila i lista čekanja nakon čega je Molecule 01 postao i službeni dio parfemske povijesti kao prvi mono-molekularni parfem na svijetu koji se pritom i ekskluzivno prodavao u jednoj robnoj kući.

Vrlo je zanimljivo promatrati uspjeh Molecule 01 parfema kako je doista samo riječ o jednom sastojku u alkoholu. On nema kompleksnu kompoziciju koja se oslobađa, nema dry down, a većinu vremena nije niti osjetan na tijelu. No činjenica da djeluje poput feromona, nije nužno osjetan kao miris već kao allure nosioca i doista je drugačiji na svakome – i dalje nosi opravdan hype u parfemskom svijetu.

Drugi parfemi koji su pojačali interes za molekularnim parfemima bili su i Halstonov Catalyst te Synthetic Series brenda Comme des Garçons, dok su u novije vrijeme otvorili vrata parfemima koje danas nazivamo i tzv. skin scents, odnosno mirisima vaše kože – ali bolje.

Što je skin scent?

Neki će reći najbolji noviji trend dok ga drugi u potpunosti neće razumjeti – no parfemi koji pojačano mirišu kao vaša koža, sve su traženiji tip parfema među Gen Z generacijom.

Parfemi imaju poseban status u industriji ljepote kako su se stoljećima upotrebljavali kao obilježja za bitne životne trenutke. Baš svatko od nas ima parfem za koji će reći da im je svojstven, većina nas se i sjeća svog prvog parfema, a s mirisima smo toliko povezani da generalno biramo proizvode koji mirišu, bilo da je riječ o makeupu, proizvodima za njegu lica i tijela ili proizvodima za čišćenje.

Miris je izrazito bitan i izrazito osoban. Volimo reći kako uvijek volimo mirisati na “nešto” – rijetko je taj odgovor na svoju kožu, jer i ona svojevrsno miriše na ono što smo taj dan stavili na nju. Ipak, doza neporecivog individualizma je glavna karakteristika ovih mirisa, a ujedno i nešto što izrazito pali generaciju Z.

Ipak, morat ćemo vas razočarati i reći da su skin scents više manje isto što i molekularni parfemi. Razlika se pronalazi samo u kompleksnosti kompozicije, jer su skin scents najčešće obogaćeni ambergrisom, ambretom i inim animalnim notama kako bi se dobio efekt užarene, znojne, čiste ili već neke drugačije kože. Oni su poput no makeup makeup looka – svojevrsno naglašavaju ono što već imate!

Molekularni parfemi danas

Ono što je s krenulo s Molecule 01 pokrenulo je svojevrsnu revoluciju u parfemskoj industriji i potaknulo proizvodnju drugih poznatih molekularnih parfema, bilo s jednom ili više noti. Jedan od najpoznatijih je svakako Not a Perfume brenda Juliette Has s Gun koji se sastoji samo od note cetalox koja asocira na prirodnu notu ambergrisa, no tu su i Another 13 brenda Le Labo, Ellis Brookylnov Iso Gamma Super i nove edicije Escentric Molecules molekula.

Posljednja molekula u nizu je Molecule 05 koja izlazi 2020. godine, a bazira se samo na sintetskoj noti cashmeran. Daje drvenast, mošusast i puderast miris, no mirisni opisi kupaca su doista zanimljivi: miris stare biblioteke, ulaz u muzej, miris kiše, koliba u šumi i vlažna zemlja samo su neki od njih!

S obzirom na klimatske promijene, ali i na ekološku krizu koja je sve osjetnija, nije ni čudo kako se industrija parfema prilagođava novim uvjetima. Već je pregršt životinjskih noti uklonjeno iz uporabe davnih dana, a vjerujemo da će se jednako sve češće događati i prirodnim biljnim notama koje će s vremenom morati zamijeniti vješto skrojene sintetske note.

Također, ono što je već viđeno je postalo i pomalo dosadno; koliko puta možemo vidjeti parfem koji miriše na buket bijelog cvijeća prije nego li nam postane iznimno odbojno? Parfemske kuće intenzivno ulažu ne samo u kreiranje parfema bez alergena, na veganskoj bazi i u održivoj/punjivoj ambalaži, već i u stvaranje novih inovativnih kemijskih kreacija. Utoliko, eksperimentiranje sintetskim notama koje kupcu daju dozu individualnosti čini se kao logičan sljedeći korak.

Najpoznatiji molekularni parfemi današnjice

1. Escentric Molecules Molecule 01

2. Juliette Has A Gun Not A Perfume

3. Le Labo Another 13

4. Aether Xtraem

5. Hermetica Source1

Escentric Molecules Molecule 01

Izgrađen samo na jednoj sintetskoj noti, ovaj parfem na prvu možda nećete ni osjetiti na sebi. No njegova čar leži u tome što se u mirisnim valovima pojavljuje i nestaje tijekom dana. To radi intenzivno i neočekivano.

Nerijetko ga nećete ni osjetiti, a netko će vam ga pohvaliti. Uz to, kako ima vrlo veliku molekulu i vrlo je dugotrajan, dogodit će vam se da ga osjetite u prostoriji nekoliko tjedana nakon što ste ga zadnji put nosili. Miriše drvenasto, ugodno i pomalo seksi, a posebno je uzbudljivo nasumično ga osjetiti tijekom dana. Usput, može se miješati s drugim parfemima za stvaranje vašeg posebnog mirisa.

Juliette Has A Gun Not A Perfume

Usudili bismo se reći najpoznatiji parfem brenda Juliette Has a Gun je miris kojega zapravo svi ni ne osjete. Not A Perfume rađa se kao bunt u parfemskoj industriji jer ne slijedi klasična kompozicijska pravila stvaranja parfema već je, poput Molecule 01, stvoren od jedne molekule.

Kako nota ambergris i prirodno izaziva podijeljena mišljenja, ne čudi ni kako ostavlja dvojak dojam u svojoj sintetskoj varijanti cetalox. Ovaj miris djeluje kao ugoda, sigurno utočište, nešto toplo, meko i čupavo, a može biti pomalo animalan i drvenast. Njegova prednost je što se može koristiti kao baza za miksanje s ostalim parfemima, želite li im nadodati navedene karakteristike. Uz to vrijedi spomenuti kako je jedan od rijetkih parfema na svijetu koji je u potpunosti bez alergena.

Le Labo Another 13

Ovaj, u ideji, molekularni parfem nastaje 2010. godine u suradnji časopisa Another i brenda Le Labo. Ideja je bila stvoriti miris koji će biti pomalo umjetničkog duha jer ga radi kompozicije nota mnogi zapravo neće ni osjetiti. S druge strane, drugima će mirisati kao najljepša čista koža, a trećima kao očišćena kupaonica.

Sastoji se od 13 sastojaka od kojih je u srcu parfema sintetska molekula ambroxan koja daje lijep animalan efekt. Uz cetalox i Iso E super, može djelovati drvenasto, animalno, puderasto, poput mirisa čistoće, mošusasto… Izrazito je elegantan i zanimljiv, dugotrajan i mazan – naravno, ako ga osjetite!

Aether Xtraem

Želite li parfem koji će se čudesno spajati s irisom i ljubičicama, dati ono nešto drvenastim parfemima i dozu ugode i topline svemu ostalom – Xtraem je molekularni parfem za vas. Njegova baza sastoji se od čistog ambroxana koji djeluje mošusasto, puderasto, drvenasto i smolasto istovremeno i zamišljen je kao minimalistički parfem ili parfem za layering.

On je jedan od parfema iz Aetherove linije Iconic Synthetics, koju još čine i parfemi s mono notom Iso E supera, cashmerana i aldambre.

Hermetica Source1

Hermetica je noviji niche brend koji ima inovativan pristup izradi parfema. Inspirirani alkemijom, stvaraju parfeme koji kombiniraju prirodne i sintetske note istovremeno uz patentiranu tehnologiju Innoscent. Umjesto u alkoholu, nalaze se u uljnoj bazi koja nije samo prikladna za osjetljive kože, već i daje izražen i direktan miris. Takav je i Source 1, njihov svojevrstan bazni parfem koji se može miješati sa svim ostalim mirisima ovoga brenda.

Source 1 miriše izrazito uniseks, drvenasto i lagano citrusno, uz dozu neočekivane topline. Svakako je interesantan izbor za obožavatelje bergamota u drvenim bazama kako ima iznenađujuću dugotrajnost.

Foto: Instagram(@Wallisday)

Učitati još
Zatvori