Znate li što je dermaplaning, postupak nakon kojeg puder savršeno izgleda na koži?
Znate li što je dermaplaning, postupak nakon kojeg puder savršeno izgleda na koži?

Znate li što je dermaplaning, postupak nakon kojeg puder savršeno izgleda na koži?

Ako često razbijate glavu skrolajući po Instagramu jer vam nikako nije jasno kako koža influencerica izgleda tako dobro s puderom, niste same. Naravno, veliku ulogu tu igraju aplikacije poput Photoshopa i Face Tunea kojim se zvijezde Instagrama ‘popeglaju’. Ipak, nije sve u tome, postoji postupak koji možete napraviti doma sami, a nakon kojeg će puder savršeno ‘sjediti’ na vašoj koži – dermaplaning.

Kao i prilikom svakog tretmana koji radite kod kuće i ovdje treba biti oprezan. No što je uopće dermaplaning? To je postupak struganja lica skalpelom kako bi se uklonila epiderma (gornji vanjski sloj kože) i sitne dlačice. Dermatolozi preporučuju da se ovo obavlja kod njih u ordinacijama, a ne kod kuće, ali posljednjih godina postalo je popularno kao kućni tretman.

Ako se odlučite ovo raditi kod kuće, još jednom naglašavamo da budete iznimno oprezni. Prvo i najvažnije od svega je da vi to nećete raditi kirurškim skalpelom. Za tretman kod kuće koriste se male britvice namijenjene oblikovanju obrva.

Dermaplaning nije isto što i brijanje

Ova dva procesa nisu isto, najviše zbog toga što brijanjem uklanjamo samo dlačice dok dermaplaning uklanja i gornji sloj kože. Obične britvice imaju zaštitu na sebi i skidaju samo dlake. Alati za dermaplaning takvu zaštitu nemaju i zato se njima mogu skinuti i najsitnije dlačice pa i gornji sloj kože.

Osim što će skidanje tog gornjeg dijela kože, mrtvih stanica i dlačica osigurati da puder na vašoj koži izgleda besprijekorno, dermaplaning se preporučuje i za smanjivanje vidljivosti ožiljaka od akni. Ipak, dermaplaning se ne preporučuje svima i nije pogodan za sve tipove kože.

Za koga nije dermaplaning?

Ako se trenutno borite s aknama, ekcemom, psorijazom ili rozacejom, izbjegavajte dermaplaning. Naime, taj tretman može još pogoršati iritaciju i uzrokovati guljenje kože. Osim toga, čak i ako nemate problematičnu kožu, dermaplaning ne treba raditi prečesto. Koliko ono učestalo treba biti, teško je procijeniti i to bi najbolje znao dermatolog kada vidi vašu kožu. To je još jedan razlog da to ne radite sami doma.

Još jedna bitna stavka na koju trebate paziti je herpes. Ako ga trenutno imate izbjegavajte dermaplaning jer virus možete prenijeti na druge dijelove lica. Čak i ako idete u ordinaciju na tretman, dermatologu morate naglasiti ako imate herpes.

Kako se brinuti za kožu prije i nakon dermaplaninga?

Prvi korak trebao bi biti parenje lica. To će olakšati uklanjanje nečistoća, sebuma i mrtvih stanica kože. Također, to će omekšati kožu i teško da ćete dobiti jednako dobre rezultate dermaplaninga bez tog prvog koraka.

Što se tiče njege nakon dermaplaninga, hidratacija je ključna. S obzirom na to da ovim tretmanom radite fizičku eksfolijaciju te skidate prvi sloj kože, koji je ujedno i barijera koja kožu štiti, kožu trebate zaštititi nakon toga. Lice ćete nakon dermaplaninga oprati nježnim cleanserom, a nakon toga nanesite bogatu hidratantnu kremu. S takvom hidratacijom treba nastaviti i dva tjedna nakon tretmana jer toliko treba da se formiraju nove stanice na površini kože.

Izbjegavajte sunce

Izlaganje suncu nikad nije preporučljivo, a pogotovo nakon dermaplaninga to biste trebali izbjegavati. Ako idete van nanesite bogat sloj kreme sa zaštitnim faktorom. Naime, ovim postupkom ćete skinuti gornji sloj kože i suncu izložiti onaj koji inače nije u doticaju sa sunčevim zrakama. Zbog toga je osjetljiviji na oštećenje od sunca. Također, bilo bi pametno izbjegavati retinol i glikolne kiseline. Ako imate osjetljivu kožu, nakon dermaplaninga birajte hidratantnu kremu bez dodanih mirisa i ostalih iritansa.

Naposljetku, ako se bojite da bi vam dlačice na licu mogle rasti deblje i tamnije nakon ovog, dermatolozi kažu da se toga ne trebate bojati. Ipak, ako i dalje niste sigurni, možete dermaplaning testirati na manjem dijelu lica pa vidjeti kako će se dlačice ponašati.

FOTO: Instagram (@tatlafata, @prettyfrowns)

Učitati još
Zatvori