Znate li da psi razumiju kad im kažete ‘volim te’?

Znate li da psi razumiju kad im kažete
‘volim te’?

Svi znamo da mahanje repom ili cviljenje kad primimo povodac u ruku znači da su naši psi uzbuđeni, ali koliko su zapravo uzbuđeni? Stručnjaci za ponašanje pasa otkrivaju što najviše uzbuđuje pse. Odlučili su to testirati i izmjeriti kako puls naših pasa reagira na određene scenarije. Pokreće li ih njihov vlasnik koji se vraća kući s posla ili ih zapravo pokreću tek poljubac i ‘volim te’? Obavili su istraživanje na cijelom nizu dlakavaca koji su im pomogli odgovoriti na ovo prastaro pitanje.

Iskazivanje ljubavi je odlično za zdravlje psa

Vjerojatno već znate da psi čine čuda za naše fizičko i mentalno zdravlje. Smanjuju našu razinu stresa, krvni tlak i smanjuje rizik od srčanih bolesti. No, ispostavilo se da i naši voljeni četveronožni prijatelji doživljavaju sličnu čaroliju te zdravlje psa uživa brojne benefite ako mu svakodnevno iskazujemo ljubav.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem ponašanja pasa proveli su istraživanje kako bi otkrili pravo značenje koje se krije iza lizanja, prosjačenja, lajanja i još mnogo toga što naši ljubimci svakodnevno rade. Zatim ih je jedna tvrtka iz Velike Britanije testirala i izmjerila puls psima kako bi otkrila kako točno reagiraju na zadane scenarije. Njihova otkrića dovela su do nekih odličnih saznanja. Naime, psima se puls poveća za 46,2% kad bi im njihovi ljudi rekli: “Volim te”. Naš zaključak je taj da ćemo od danas još češće svoje dlakave prijatelje obasipati riječima ljubavi.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori