Journal Pets: Još sedam odličnih razloga za nabaviti kućnog ljubimca!

Journal Pets: Još sedam odličnih razloga
za nabaviti kućnog ljubimca!

Bolje kardiovaskularno zdravlje, jači imunološki sustav, veća razina hormona sreće – sve su to benefiti koje nam donose kućni ljubimci! Neki tek u posljednje vrijeme počinju uviđati fizičke, psihološke i emocionalne prednosti povezivanja sa životinjskim svijetom. I to su samo još neki od odličnih razloga za nabaviti kućnog ljubimca kojem ćete moći iskazati ljubav, baš kao i on vama, svaki dan. Ako još uvijek imate nedoumica oko uključivanja jednog četveronošca u svoju obitelj, u nastavku možete naći čak 7 razloga koji bi vam mogli pomoći donijeti krajnju odluku.

Smanjena smrtnost

Nedavno istraživanje otkrilo je da život sa psom povećava očekivano trajanje vašeg života, smanjujući rizik od smrti za čak 24 posto. Točnije, vlasnici pasa imaju puno bolje kardiovaskularno zdravlje, posebno oni koji su u prošlosti imali srčani ili moždani udar.

Povećana razina hormona sreće

Danas znamo da jedan jednostavan kontakt s vašim ljubimcem, psom ili mačkom, kod vlasnika i kod kućnog ljubimca, povećava razinu oksitocina. Japanski istraživači to su dokazali istraživanjem objavljenim 2015. godine u časopisu Science. Ovaj hormon potiče povezivanje, povjerenje, empatiju i velikodušnost, a to dovodi do opuštanja. Trenutno su u tijeku i istraživanja koja proučavaju blagotvorne učinke oksitocina u određenim slučajevima autizma, fobija i depresije. To može objasniti zašto se pojavljuje sve više vrsta terapija koje uključuju životinje koje pomažu osobama s invaliditetom, autističnim osobama i starijim osobama.

Valovi opuštanja

Predenje mačke omogućuje fizičko zarastanje prijeloma, liječenje osteoartritisa i generalno ubrzavanje procesa zacjeljivanja. Istodobno, sa psihološkog gledišta, emocija potaknuta slušanjem mačjeg predenja dovodi do stvaranja ili barem do oslobađanja serotonina, s učinkom umirivanja. Na kraju, opuštanje uz mačke koje predu potiče mišićno, mentalno i emocionalno olakšanje te pomaže kod spavanja.

Jačanje crijevne mikrobiote

Uz to, suživot sa životinjom mogao bi obogatiti vašu mikrobiotu te pozitivno utjecati na zdravlje vaših crijeva. Ljudi i životinje imaju iste bakterije, ali u različitim omjerima. Stoga, ako nam mikrobiota izađe iz ravnoteže zbog stresa, prekomjernog rada ili loše prehrane, naši kućni ljubimci mogli bi nam pomoću vratiti ju u ravnotežu. Isto tako, još jedno istraživanje je pokazalo da su mala djeca koja su odrastala s kućnim ljubimcima imala niži rizik od prekomjerne tjelesne težine i alergija kasnije u životu.

Naša posljednja veza s prirodom

Općenito, sve što je čovjeka udaljilo od prirode osiromašilo je bakterijsku raznolikost njegove mikrobiote. Život u gradu, okružen betonom, očito nas je udaljio od zemlje koja sadrži preko milijun bakterija po gramu. Zbog toga je aktivnost poput vrtlarenja posebno korisna, posebno za starije osobe. Tako je korisno i društvo kućnih ljubimaca koji nam ponovnim povezivanjem s prirodom prenose svoje dobre bakterije. Ljudsko zdravlje, zdravlje životinja i zdravlje okoliša više ne mogu biti koncipirani jedno bez drugog.

Dobre vibracije

Sva su živa bića povezana s vibracijama Zemlje. Životinje su na njih osjetljivije od nas i mogu otkriti sitne promjene frekvencija, poput onih koje generiraju, primjerice, potresi. Ljudi, izgubljeni u svojim mentalnim promišljanjima, tjeskobama i osjećajima, evoluirajući u gradovima, postupno su izgubili tu vezu. Upravo zato nam životinje dolaze da nas utješe i ponovno usklade našu frekvenciju ako smo tužni ili slabi. Potrebno je oko tri minute kontakta sa životinjom da ona promijeni frekvenciju energije čovjeka s kojim se mazi. Već to nam je dovoljan razlog za nabaviti kućnog ljubimca, a vama?

Inteligencija i emocije djeteta

Danas otkrivamo da većina kućnih ljubimaca ima inteligenciju 2,5-godišnjeg djeteta. U svojoj knjizi, Aline Richard Zivohlava, podsjeća da je pas sposoban koristiti informacije koje dobiva za planiranje akcija i njihovo pamćenje. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji čak je dokazalo da izraz lica psa varira ovisno o tome tko ga gleda. Psi mogu pogoditi što njihov vlasnik misli, usvojiti čak 1000 riječi i učiti oponašanjem. Znanstvenici zapravo potvrđuju ono što vlasnici kućnih ljubimaca već znaju – naši dlakavi prijatelji pametniji su nego što mnogi vole misliti.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori