Zavirite u stan koji je uredila Mirjana Mikulec

Zavirite u stan koji je uredila
Mirjana Mikulec

mirjana-mikulec-stan-3

Poznata hrvatska dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, koju trenutačno gledamo u 10. sezoni emisije In Dizajn na RTL-u, iza sebe je ostavila vrlo uspješnu godinu. Osim već spomenute emisije u svojoj jubilarnoj sezoni i uspješno odrađenih projekata, u 2016. godini lansirala je i dvije nove kolekcije proizvoda za dom – liniju ručnika u ljetnoj sezoni te liniju posteljine, kućnih ogrtača i prekrivača u zimskoj, koje su se pridružile svijećama i mirisima za dom. Ali ni to nije bilo sve.

mirjana-mikulec-stan-13

O poslovnim uspjesima i planovima za budućnost razgovarali smo u intervjuu koji možete pročitati u nastavku, ali i zaviriti u jedan od novijih projekata – prostrani obiteljski stan od 109 četvornih metara koji se sastoji od manjeg ulaznog prostora, dnevnog boravka, tri spavaće sobe, kuhinje s kuhinjskim otokom, dvije kupaonice i vešeraja.

U stanu prevladavaju neutralni i nježni, pastelni tonovi – bijela i nježno-siva boja protežu se kroz sve prostorije stana, dok se crna boja, osim u glavnoj kupaonici, koristila uglavnom samo kao akcent. Zanimljivi detalji pronalaze se u cijelom prostoru, kao i korisna rješenja kojima se možete inspirirati i čak implementirati u vlastiti stan.

mirjana-mikulec-stan-10

mirjana-mikulec-stan-1

1. Kako biste zaključili svoju 2016. godinu i što vas sve čeka u 2017.?

Godina iza nas za mene je bila prava prekretnica i u privatnom i u poslovnom smislu. Moj studio za dizajn interijera proslavio je 10. rođendan, otvorila sam ured u Londonu, snimili smo 10. sezonu In Dizajna, proširila sam svoju liniju proizvoda, a pripremila sam i novu knjigu koja samo što nije izašla. Na privatnom planu, moje su cure obje postale prvašice, Matea je krenula u srednju školu, a Mia u prvi osnovne i preselili smo na novu adresu. Ako će 2017. donijeti barem pola uspjeha i projekata kao prethodna, bit ću doista sretna. Prvo što me čeka je spomenuta knjiga, snimanje nove sezone emisije In Dizajn, a već su počele pripreme za drugo izdanje sajma interijera In Dizajn – festival modernog doma kojemu se jako veselim.

mirjana-mikulec-stan-11

2. Gdje pronalazite inspiraciju za uređenje svojih projekata i što je bila nit vodila pri uređivanju ovog stana?

Inspiracija dolazi sama od sebe, kada je najmanje očekujete – katkad je to neki zanimljiv komad namještaja, neka slika, kombinacija boja… No, najvažnija mi je osobnost klijenta i njegove potrebe. Zato mi je iznimno važno dobro upoznati svoje klijente i na temelju toga prepoznati što žele, što im se sviđa, a što ne. Često govorim da je svaki novi projekt zasebna priča, ne postoje dva ista projekta niti prostora. Baš zato mi je bio pravi izazov stvoriti svoj novi dom. Znala sam što želim, ali drugačije je kada radite za sebe – sama sam sebi najveći kritičar, ali na koncu sam osobno jako zadovoljna, kao moja obitelj, što je najvažnije.

mirjana-mikulec-stan-12

3. Koga bi izdvojili kao trenutačno najvažniju figuru u svjetskom dizajnu kojoj se divite?

Jedna od meni najdražih dizajnerica bila je i ostala Kelly Hoppen. Volim njezin osjećaj za pravi omjer topline, luksuza i elegancije. Divim joj se i na hrabrosti; još u tinejdžerskim godinama je odlučila da se time želi baviti i jednostavno krenula, bez ičije pomoći, bez formalnog znanja, potpuno samouka, a danas je iza nje 40 godina karijere i prepoznatljivo ime.

4. Koji je vaš najdraži stil uređenja?

U zadnje vrijeme inspiracija su mi stariji romantični stilovi, pariški interijeri i oni tradicionalni, ali interpretirani na suvremen način. Volim kontraste i miješanje stilova, motiva, materijala… što se možda i najbolje vidi upravo na primjeru mog stana. No, moj privatni prostor refleksija je mog osobnog ukusa, a kada su u pitanju projekti, na prvo mjesto stavljam potrebe i ukus klijenata.

Mirjana Mikulec

Mirjana Mikulec

5. Što mislite o sveprisutnom skandinavskom stilu i njegovom odrazu na druge moderne pravce koji postoje u dizajnu interijera danas?

Volim skandinavski stil jer je vrlo topao, a opet iznimno jednostavan, počišćen, jasnih linija i harmoničan. Isto tako, vrlo je prilagodljiv i u današnjoj varijanti izgleda onako kako biste zamislili dom. S druge strane, kada je tek nastajao, možda je bio primjereniji poslovnim prostorima. Današnje varijacije na temu, više od pola stoljeća kasnije, samo potvrđuju koliko je bezvremenski i lijep.

6. Imate li neke omiljene komade koje volite uklopiti u prostore, a možda ih imate i u vlastitom domu?

Volim detalje u prostoru, oni su ti koji definiraju stil – zanimljive ručkice, mirisne svijeće, vaze, cvijeće… sve to jako utječe na konačnu sliku i atmosferu interijera. Zato sam i pokrenula vlastitu liniju proizvoda za dom.

mirjana-mikulec-stan-2

7. Detalji za uređenje domova s vašim potpisom iznimno su uspješni, što još planirate predstaviti u tom smjeru?

Prvi na redu je novi miris svijeća iz linije Sfera mirisa koji su inspirirani prirodom. Prva svijeća inspirirana kamenom bila je vrlo dobro prihvaćena, pa se nadam da će biti i ostale tri. Inače, svi proizvodi koje sam kreirala izrađeni su od prirodnih materijala ili su pak inspirirani prirodom, a mogu se kupiti u Lesnini, Perfecti Dreams, Naftalini itd. U planu je još mnogo toga, nakon linije za spavaću sobu i kupaonicu, trenutno razvijamo liniju proizvoda za kuhinju, a posebno bih voljela kreirati i liniju namještaja. No, sve u svoje vrijeme.

mirjana-mikulec-stan-9

8. Kako biste opisali hrvatski stil uređenja stanova, postoji li poveznica između vaših klijenata? Što ustvari preferiraju Hrvati?

Mislim da je Hrvatima najvažnije imati trajno rješenje. Naime, moji klijenti najčešće su mlade obitelji kojima je ovo prva nekretnina u kojoj namjeravaju provesti velik dio života ili pak nešto zrelije osobe koje su primjerice odgojile djecu i sada se žele ponovo okrenuti sebi. S obzirom na to da im je svima zajednička upravo ta potreba za trajnim rješenjem, nastojim svoja rješenja i projekte učiniti univerzalno lijepima i funkcionalnima.

mirjana-mikulec-stan-8

9. Možete li izdvojiti najdraži projekt do sada?

Hm, teško – moj stan bio je malo drugačiji zadatak, ali ne znam bih li ga nazvala i najdražim. Svaki dovršen stan ili kuća, sretan klijent i dobro odrađen posao iznova me veseli; iz svakog izađete trunku iskusniji i bolji, radilo se o nekom malom stanu, restoranu ili pak hotelu. Kvalitetno odrađen posao me uvijek iznova obraduje. Kvaliteta izvedbe i zadovoljstvo klijenata pokretač su koji me svakodnevno motivira i inspirira u potrazi za novim i svježim pristupima projektima.

mirjana-mikulec-stan-6

Mirjanine projekte možete pronaći na službenoj stranici Mirjana Mikulec Interijeri, te pratiti istoimeni Facebook profil.

mirjana-mikulec-stan-7

mirjana-mikulec-stan-5

mirjana-mikulec-stan-4

Foto: Darko Mihalić

Učitati još
Zatvori