Svježe cvijeće u vazi – jeste li isprobali ovaj trik s vrućom vodom?
Svježe cvijeće u vazi – jeste li isprobali ovaj trik s vrućom vodom?

Svježe cvijeće u vazi – jeste li
isprobali ovaj trik s vrućom vodom?

Kako cvijeću možete pomoći da traje što je duže moguće? Postoji mnogo teorija, trikova i savjeta, od maminog mišljenja da treba dodati nekoliko žlica šećera i octa, do prijedloga da se buket preko noći stavi u hladnjak. Ipak, najnoviji internetski trendovi govore kako je ključ u jednom – vrućoj vodi.

Za početak, da bi rezano cvijeće što duže ostalo svježe u vazi, trebali biste se pridržavati nekoliko osnovnih pravila.

Pazite kako ih režete

Prije nego što stavite cvijeće u vazu, svakom cvijetu napravite svježi rez pod blagim kutom. To će otvoriti stanične kanale i omogućiti cvjetovima da bolje upijaju vodu.

Pripremite čistu vazu

Prije nego što stavite cvijeće u vazu, pobrinite se da je vaza čista. Bakterije i mikroorganizmi mogu ubrzati propadanje cvijeća. Redovito mijenjajte vodu i perite vazu.

Koristite toplu vodu

Koristite mlaku vodu, jer će se cvjetovi lakše hidrirati. Izuzetak su neki cvjetovi poput tulipana koji preferiraju hladniju vodu.

Odstranite lišće

Uklonite lišće koje bi moglo biti potopljeno u vodi jer može ubrzati razvoj bakterija.

Kada ste sve ovo uredno odradili, pitate se postoji li još nešto čime mogu produljiti svježinu cvijeća u svojoj vazi. Potencijalno rješenje bi mogla biti vruća voda. Kada vam je cvijeće već na izmaku snaga, ulijte mu malo vruće vode. Pazite da ona ne bude ipak prevruća da ne ošteti i spali stabljiku. Vruća voda bi trebala otvoriti stanične kanale na rezovima cvijeća, omogućavajući im da brže upijaju vodu. To može biti posebno korisno kod cvjetova koji imaju tvrđe stabljike ili kod onih koji imaju problema s upijanjem vode. Ipak, budite oprezni jer ne reagira svo cvjeće jednako na toplu vodu. Neki osjetljivi cvjetovi, poput ruža ili krizantema, mogu se oštetiti od vruće vode i brže se uvenuti. Stoga je važno prilagoditi temperaturu vode vrsti cvijeta koje imate.

Učitati još
Zatvori