Kako su biljke u domu opet postale poželjne

Kako su biljke u domu opet
postale poželjne

@bij_urs_thuis_files

@bij_urs_thuis_files

S ubrzanim načinom života i sve strožim pravilima življenja, posebno u podstanarstvu, često nemamo izbora nego umjesto psa ili mačke iz azila, ‘udomiti’ sobnu biljku. Sobna biljka je živi organizam koji ne samo da ukrašava prostor, već ga dodatno oživljuje, a nas (vas) tjera na koliku – toliku brigu o nečemu, u zamjenu za nekoga. Trend uzgajanja sobnih biljaka u sve je većem porastu, prvenstveno iz ovog osnovnog razloga, no isto tako neke biljke dobivaju (ili vraćaju, ovisi kako gledate na pojave) posebno mjestu i očima onih koji prostor žele oplemeniti i dekorirati na zanimljiv, originalan i pomalo artistički način.

Nešto od čega smo zazirali, trenda iz 70-ih i 80-ih, velikih sobnih lisnatih biljaka, sada se vratio i to na najbolji mogući način. Aranžiranje nije više samo puko postavljanje biljke u kut sobe, već s raznim grupacijama raznih vrsta biljaka stvaramo svoje prave zelene oaze u domu. Osim velikih lisnatih biljaka tu su nezaobilazni mali sukulenti, kaktusi i razni minijaturni drugi oblici koji mogu odlično funkcionirati samostalno, no i u kombinacijama s onim velikim i dominantnim biljkama, ponekad prašumskog izgleda.

@herz.und.blut_files

@herz.und.blut_files

Određene vrste biljaka toliko su postale popularne da se čak i kolači rade u njihovim oblicima – muffini u obliku sukulenata trenutno su apsolutni hit! A s raznim tehnikama aranžiranja i uzgajanja biljaka, one su postale ultimativan dekor prostora. Kokedama, boho makrame vješalice za biljke te vječno popularan, pročišćen i elegantan skandinavski stil uređenja odlično se sljubljuju sa sobnim biljkama.

Facebook i najviše Instagram imali su veliki utjecaj u povratak ovog trenda. Kreirani su razni profili baš u čast sobnim biljkama i njihovim aranžmanima, a neki blogeri su aranžiranje sobnih biljaka vinuli na jednu posve drugu, višu razinu da bi na kraju postali pravi profesionalci u tome. Potvrda toga jest Urban Jungle Bloggers Instagram koji je svojim rapidnim rastom iznenadio stvarno mnoge. U samo godinu dana ostvarili su skoro 300000 ‘followersa’. Urban Jungle Bloggers je utoliko utjecao na publiku da su tvrtke za uzgoj i prodaju bilja (kao što je npr. Plant World) instantno osjetili povećanu prodaju i potražnju.

@ju_blogdecouvrirdesign_files

@ju_blogdecouvrirdesign_files

Kako svoj prostor učiniti takvim – punim života, zelenila i prekrasne džungle – možete isprobati inspirirajući se s raznih profila Instagrama, tražeći kombinacije na Pinterestu, a mi donosimo nekoliko nama jako zanimljivih biljaka i njihovog aranžiranja u prostoru. Ove stvarno prekrasne kombinacije nisu zahtjevne, samo vodite računa možete li na sličnom mjestu u stanu držati takvu biljku s obzirom na uvijete (od centralnog grijanja, izvora svjetla pa da propuha – nekome zanemarivi, no mnogim biljkama bitni faktori).

@maeandmany_files

@maeandmany_files

@magicbabyvintage_files

@magicbabyvintage_files

@raquel.cayuela_files

@raquel.cayuela_files

@studioplants_files

@studioplants_files

@urbanjungleblog

@urbanjungleblog

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori