Skandinavski stil: Ideje za uređenje dnevne sobe

skandidnevnesobe11

Skandinavski stil uvelike određuju boje, konkretnije nedostatak istih. Prevladava bijela s primjesama sive, bež, ponekad crne, a pravi se ugođaj i toplina gradi detaljima. Zbog toga, usprkos hladnim nijansama, nikad ne biste rekli kako je nordijski interijer hladan već da sa sobom uvijek donosi dozu šarma koja je, sudeći po popularnosti, privlačna mnogima.

skandidnevnasoba8

Popularnost skandinavskog stila ne jenjava, možda baš zato što ga je vrlo jednostavno rekreirati u vlastitom domu. Ukoliko baš želite prilagoditi svoj prostor nordijskom konceptu morate u potpunosti pojednostaviti razmišljanje te se usredotočiti na nekoliko ključnih komada koje ćete onda upotpunjavati detaljima. Svijetli podovi i zidovi nekako su normativ za ovakvu vrstu stila, no čak i ako imate tamne parkete ostatak uređenja može se tome prilagoditi.

skandidnevnasoba2

Ključni komadi uključuju kauč, stolić za kavu, efektnu podnu i stropnu rasvjetu i eventualnu fotelju, ovisno o veličini prostora. Skandinavci uvijek ostaju pri jednostavnim linijama i monokromatici što se tih komada tiče, najčešće se okreću prigušenim nijanasma – od crne, preko sive i tamnosive, tamnoplave, smeđe pa sve do bež i bijele kako se boje ne bi kosile s brojnim detaljima. Dvosjedi, trosjedi, mogući stolci i fotelje su presvučeni kožom ili tkaninom, ovisno o vlastitom ukusu, a stolić za kavu često je kombinacija drveta s metalnim nogama, što je trenutno vrlo popularan dizajn u skandinavskim zemljama.

skandidnevnasoba7

Rasvjeta se najčešće sastoji od kombinacije stropne s podnom ili stolnom svjetiljkom. Tu se već razmišlja o upečatljivosti, ali u čistim, često industrijskim linijama. Mnogi biraju samo jednostavne visilice, svjetiljke koje su naizgled tako obične, a zapravo unose jedan vrlo zanimljiv moment u prostor. Oni s visokim stropovima mogu birati i lustere, moderne varijante raskošnih kristalnih klasika koji će vladati nad ostatkom prostora. Podne ili stolne lampe važne su stvaranje ugođaja u večernjim satima te su ili neprimjetne ili s velikim sjenilima koja daju prigušenu svjetlost.

skandidnevnasoba6

Dolazimo do detalja koji su skandinavskim interijerima izraz osobnosti i odmjereni su, pažljivo odabrani, ali brojni. Ukrasni jastučići različitih veličina i s različitim jastučnicama su ‘must’ te krase sofe i fotelje, kao i obavezne dekice (pletene, krznene, s resicama…). Često se monokromatski print jastuka razbija injekcijom boje, a boja se može unijeti i kroz dizajn tepiha ispod stolića za kavu. U ovim je elementima dopuštena igra printom, strukturom i bojom jer će oplemeniti prostor. Ono što je zanimljivo kod Skandinavaca je da zbog želje za što više dnevne svjetlosti kroz cijelu godinu vrlo rijetko stavljaju zavjese na prozore, no vama je to ostavljeno na izbor, samo se vodite već zadanim parametrima jednostavnosti u nijansama i uzorku.

skandidnevnasoba4

Zidove krase umjetnički radovi, bilo da se radi o skupocjenoj umjetnini ili običnom uokvirenom posteru, ali uvijek se zadržava jednostavnost okvira. Količina i kombinacije su razne, ovisno o tome što vas inspirira. Uglavnom se njima ispunjava prostor iznad sofe, ali to nije pravilo. Skandinavski stil suzdržava se od zatvaranja prostora, uvijek se teži prozračnosti tako da se izbjegavaju regali, a police uglavnom ostaju otvorene. U nedostatku polica knjige se razmještaju po svim raspoloživim površinama kao što je pod pored kauča ili prozorska klupčica.

skandidnevnesobe10

Stolići za kavu nikad nisu prazni, uvijek ih krasi dodatan detalj u obliku svjećica, mirisnih štapića, svijećnjaka, magazina ili knjiga za čitanje nadohvat ruke te vaza s cvijećem.

skandidnevnasoba3

I tu dolazimo do posljednje stavke, ali ništa manje važne. Biljke svih vrsta i veličina, one sobne u teglama ili svježe cvijeće unose životnu komponentu i oplemenjuju hladne nijanse. Obavezno se vodi računa o teglici i vazi, one se uvijek uklapaju u prostor i daju mu dodatnu dizajnersku dimenziju. Keramika, metal i staklo najčešći su materijali, prigušenih nijansi ili s pozlatom, bakrenim nijansama i srebru.

skandidnevnasoba5

U kombinaciji svih ovih savjeta teško da možete pogriješiti, a čak se odabirom ključnih detalja vaš sadašnji prostor može preobraziti u ovaj pročišćeni stil. Nema potrebe za kupovinom novih velikih komada namještaja, samo treba obratiti pozornost na sitnice i eventualno izbaciti sve ono što je suvišno.

Foto: Alvhemmakleri.se, Stadshem.se

Komentari