Ukrasite dom ‘vrtom na koncu’

Kokedama (Ko Kay Da Ma) je kugla zemlje prekrivene mahovinom u koju se zasađene biljke. Naziv dolazi od spoja japanskih riječi ‘koke’ (mahovina) i ‘dama’ (kugla). Ovakva ‘zraćna sadnja’ vrlo je popularna u Japanu i često je se naziva ‘Bonsaijem za siromašne’. Razne biljke, od trava, poljskog cvijeća pa sve do penjačica, mogu se u raznim kombinacijama saditi u kuglu mahovine formirajući neku zanimljivu temu. Zbog male veličine kugle biljke će obično ostati male, a sa unutarnje strane kugle formirati će se korjenski sustav biljke.

kokedama post 1

Tijekom godišnjih doba, biljka će se mijenjati, tako da će lišće u jesen promijeniti boju i otpasti tijekom zime. Biljka tada može postati smeđa i činiti se mrtvom, međutim čim dođe proljeće biljka će se zazeleniti i ponovo zasjati punim sjajem. U proljeće neke će biljke proizvesti sjeme koje može proklijati iz kugle i tada počinje najzabavniji dio uzgoja i brige oko kokedame. Možda će se dogoditi da ćete svoju kokedamu zanemariti na neko vrijeme i ona će posmeđiti ali nakon zaljevanja magično će se vratiti u život i nastaviti ciklus rasta. Ako se mahovina koja prekriva kuglu sasuši jednostavno treba zamjeniti vanjski omotač kako bi kokedama i dalje uspješno zadržavala vlagu, a biljka zasađena unutar kugle ostala neoštećena.

kokedama post 3

Kokedama dobro uspjeva u zatvorenim prostorima, ali zapamtite – to je živa biljka – traži sunčevu svjetlost i vodu!
Kokedame su živi sustavi i baš kao što biljka raste u vanjskom prostoru u vrtu, tako raste i u umanjenom okruženju, ali zahtjeva jednaku brigu kao i biljka zasađena u vrtu. Orezivanje biljke stvar je pak osobne preferencije. Nekoliko sati direktne sunčeve svjetlosti svaka 2 do 3 dana trebalo bi kokedami biti dovoljno. Ukoliko u kugli imate nekoliko biljaka zasađenih potrebno ih je okretati prema suncu kako bi sve biljke imale jednak pristup sunčevoj energiji, a i vama će biti zanimljiva promjena zbog različitog kuta gledanja na biljke.

kokedama post 5

Zaljevanje po kugli kao i tapkanje sustava sa donje strane kugle može naštetiti kokedami. Zato je jako bitno utvrditi da li je biljki potrebna vode ili je ima dovoljno. Jedna od metoda utvđivanja vlažnosti kugle jest da ju primite u ruke i sjetite da li vam se čini ‘teška’. Ako je tako u kugli se nalazi dovoljno vode da bi korjenje moglo nesmetano rasti. S druge strane, ako vam se čini da je kugla ‘prelagana’ potrebno je zalijevanje. Napunite posudu vodom te u nju stavite kuglu, potopite je tako da voda prekrije gornji dio kokedame i neka ostane tako u vodi 2 do 3 minute. Zatim izvadite kuglu iz vode i sasvim je lagano stisnite kako bi omogućili vodi da dopre do centra kugle. Ovakav način zalijevanja dovoljan je za sedam dana. Ako vam se čini da je mahovinma sa vanjske strane kokedame suha, poprskajte je blagom izmaglicom vode.

kokedama post 6

Toliko o kokedami, a ukoliko vas zanima savjet stručnjaka o ovakvom uzgoju biljaka, isti možete potražiti na Facebook stranici Zvjezdanina prašina.

Tekst: Lana Mesić

Foto: Instagram

Komentari