Pripremite se za putovanje s ljubimcem – donosimo vodič na što sve trebate pripaziti 
Pripremite se za putovanje s ljubimcem – donosimo vodič na što sve trebate pripaziti 

Pripremite se za putovanje s ljubimcem – donosimo vodič na što sve trebate pripaziti 

Ljeto nam kalendarski stiže ovaj tjedan što je samo još jedan znak da je pred nama vrijeme putovanja, godišnjih odmora i izleta. Izazovno je na najbolji mogući način organizirati slobodno vrijeme, koje uključuje pakiranje, pripremu, odlazak na put pa i sam odmor. Kada u cijelu jednadžbu uključimo i naše kućne ljubimce logistika itekako mora biti na mjestu. Ako želimo da sve prođe što bezbolnije i za naše ljubimce i za nas, važna je dobra organizacija. Upravo zato pripremili smo kratak vodič kako se pripremiti za odlazak na put s kućnim ljubimcem.

putovanje-ljubimci-zoocity-journal5

Odlazak na put s kućnim ljubimcem

Godišnji odmor je nešto što čekamo cijele godine i definitivno želimo da nam prođe sa što manje stresa, gužve i neočekivanih situacija. Mnogo toga možemo prevenirati dobrim planiranjem puta. Osim odabira lokacija i smještaja koji su pet friendly, važno je razmisliti o plažama, restoranima na tom području, hladu, psećim parkovima i livadama za igru.

putovanje-ljubimci-zoocity-journal7

Kada smo stavili kvačicu na sve to, vrijeme je da se krenemo pakirati. Bez obzira koje prijevozno sredstvo koristite najvažnije je da sa sobom uvijek imate svježe vode, klimu u automobilu, transporter za ljubimce, te da nikako životinje ne ostavljate same u automobilima, autobusima i slično. Vašim ljubimcima putovanje može biti stresno i na vama je da im cijeli put olakšate što je više moguće.

putovanje-ljubimci-zoocity-journal9

Priprema

Napravite check listu i krenite redom. Hrana, voda, grickalice, transporter, dekica, podloga za hlađenje, zaštita od vanjskih nametnika, umirujuće sredstvo ako im putovanje predstavlja problem, tablete protiv mučnine, zaštita za auto, putne posudice, najdraže igračke i tako dalje… Kako odabrati dobre proizvode? Krenimo redom.

putovanje-ljubimci-zoocity-journal2

Najvažnija je zaštita

Vaš ljubimac zahtijeva zaštitu tijekom cijele godine, a ne samo u trenutcima kada odlazite na izlete. Ipak, pojačanim odlaskom u prirodu, povećava se i potreba za zaštitom. Osim buha i krpelja, vašim ljubimcima bolesti poput lišmanioze mogu prenijeti i papatači. Insekti kojih ima u Dalmaciji i koji su najaktivniji baš tijekom ljetnih mjeseci. Vole vlagu, piju krv vašim ljubimcima i mogu biti izuzetno naporni. Kako ih prepoznati i kako se od njih zaštiti saznajte u intervjuu s veterinarkom Dorom Knaffl Farkaš. U ZOOCITY prodavaonicama možete potražiti savjete koju zaštitu za vaše ljubimce odabrati, ovisno o njihovim navikama, dobi i kilaži. Ogrlica, tableta ili ampula – na vama je da odaberete, a vaš će vam ljubimac biti zahvalan.

Umirujuća sredstva

Ako vaš pas ne voli putovanja i ona za njega predstavljaju stres, bilo bi dobro da razmislite o umirujućem sredstvu koje će mu olakšati cijeli proces. Umirujuća sredstva djeluju na principu životinjskih feromona.

“Feromoni su spojevi koje životinje luče za međusobnu komunikaciju pa ih tako mogu lučiti i u stresnim situacijama da umire i opuste drugu životinju. Umirujuća sredstva za pse i mace dolaze u obliku raspršivača i spreja, a za pse postoji i ogrlica. Otpuštaju kemijske spojeve (feromone) koje otpušta kuja kad želi umiriti svoje štence te mačke kada se trljaju o ljude, namještaj ili druge mačke. Za pse tako postoje Adaptil raspršivač, sprej i ogrlica, a za mace Feliway raspršivač i sprej.” – kaže Marina Žegrec, dr.med.vet. iz ZOOCITY-ja koju smo upitali za savjet u ovakvim situacijama.

Važno je i biti podrška vašem ljubimcu i to tako da ga mazite, pored njega budete smireni i opušteni te da mu pripremite najdraže igračke i grickalice. Vaša uloga je ovdje velika stoga nemojte to zanemariti.

Mučnina

Ako vaš pas ima problem s mučninom tijekom vožnje, trebali biste obratiti pozornost na lijekove koje mu možete dati kako biste mu olakšali stanje.

“Tablete koje možete dati svom krznenom prijatelju su tablete protiv mučnine posebno namijenjene ljubimcima. Putovanje, kako automobilom, tako i vlakom ili pak brodom, kod njih može utjecati na centar za ravnotežu, što često rezultira dahtanjem, pretjeranim slinjenjem, mučninom i povraćanjem. Pati li vaš ljubimac od ovakvih simptoma, pola sata prije kretanja ponudite mu dozu prema uputama na pakiranju. Ima li uz to i nekih drugih zdravstvenih problema, prije ovakvog lijeka posavjetujte se s njegovim veterinarom. Imajte svakako na umu da baš kao i one koje mi koristimo prilikom putovanja, ove tabletice mogu uzrokovati slabiju koordinaciju te pospanost.” – kaže Marina Žegrec, dr.med.vet. 

Transporter – kako ga koristiti

ZOOCITY je definitivno mjesto na koje odlazimo po bilo kakve savjete za naše kućne ljubimce – od odabira hrane i igračaka, veterinarskih savjeta, do, recimo u ovom slučaju, savjeta vezanih za odlazak na put. Ako koristite prijevoz u kojem vam je potreban transporter, onda će vam ovaj video itekako olakšati.

Zaštita za auto, posudice i igračke

Kada smo sve ovo apsorbirali vrijeme je da obratimo pažnju na detalje. Vaš ljubimac će se tijekom puta svakako linjati, dahtati, a možda i povraćati stoga nabavite zaštitu za vaš automobil. U ZOOCITY prodavaonicama potražite one koje vam najbolje odgovaraju. Uz zaštitu opskrbite se grickalicama, igračkama, ali i putnim posudicama za vodu i hranu koje će vam itekako olakšati.

Kada ste na sve ovo stavili kvačicu vrijeme je da se uputite na destinaciju i odmor u kojem ćete, vjerujemo, uživati i vi i vaš ljubimac.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori