Evo kako možete olakšati podnošenje visokih temperatura kućnim ljubimcima
Evo kako možete olakšati podnošenje visokih temperatura kućnim ljubimcima

Evo kako možete olakšati podnošenje visokih
temperatura kućnim ljubimcima

Temperature u svim dijelovima Hrvatske ovih su dana prilično visoke, a ako je vjerovati najavama meteorologa – tek smo na početku. Ljeta su definitivno postala toplija, klima tropskija, a temperature teško izdržive. Upravo zato pribjegavamo raznim načinima kako se ohladiti, rashladiti i najvažnije – ne otežati si još više. No, osim nas, visoke temperature teško podnose i naši kućni ljubimci, zato je važno i njima pomoći koliko god možemo. Donosimo nekoliko ključnih savjeta koji će pomoći vama i vašim šapama da što lakše prebrodite ovo pravo vruće ljeto koje nam je stiglo.

Voda je najvažnija

Voda je ključna za regulaciju tjelesne temperature kod životinja. Uvijek osigurajte da vaši ljubimci imaju pristup svježoj i čistoj vodi. Tijekom ljetnih mjeseci, razmislite o postavljanju dodatnih zdjela s vodom u različitim dijelovima kuće ili dvorišta. Mijenjajte vodu nekoliko puta dnevno kako bi ostala svježa i hladna.

ljubimci-vrućine9

Nikako ne ostavljajte životinje same u automobilu

Sada kada se temperature penju i iznad 35 stupnjeva nikako, ali nikako vam ne smije pasti na pamet ostavljati životinje same u autu. Čak ni na par minuta. Povedite ih sa sobom ili ostavite kod kuće ako morate obavljati kupovinu. I njima je teško podnijeti visoke temperature pa će vam biti i zahvalni što ih ne šećete predugo po vrućem zraku.

Kasne ili rane šetnje

Izbjegavajte šetnje i fizičke aktivnosti tijekom najtoplijih dijelova dana, obično između 10 ujutro i 17 sati. Planirajte šetnje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su temperature niže. Asfalt i beton mogu biti izuzetno vrući i mogu opeći šape vašeg ljubimca. Testirajte temperaturu tla prije nego što izađete van – ako je previše vruće za vašu ruku, previše je vruće i za šape vašeg ljubimca.

ljubimci-vrućine6

Koristite rashladne prostirke i hladne obloge

Specijalizirane rashladne prostirke dizajnirane su da održavaju ljubimce hladnima. Možete koristiti i mokre ručnike ili obloge kako biste ih osvježili. Postavite prostirke na mjesta gdje se ljubimci obično odmaraju. Alternativno, možete napraviti hladne obloge i staviti ih na tijelo vašeg ljubimca, posebice na područje trbuha i nogu.

Redovito češljanje i kupanje

Redovito češljanje može pomoći u uklanjanju viška dlake koja može zadržavati toplinu. Također, kupanje ljubimaca može ih osvježiti, no pazite da voda nije prehladna kako ne bi došlo do šoka. Nakon kupanja, omogućite ljubimcu da se osuši na zrak, ali ne na izravnom suncu.

ljubimci-vrućine11
ljubimci-vrućine3
ljubimci-vrućine4

Hranjenje

Tijekom ljetnih mjeseci, ljubimci mogu imati smanjen apetit. Dajte manje, ali češće obroke tijekom dana. Izbjegavajte hranjenje neposredno prije fizičke aktivnosti jer to može dodatno opteretiti njihov organizam.

ljubimci-vrućine1

Pratite znakove pregrijavanja

Simptomi pregrijavanja uključuju pretjerano dahtanje, letargiju, povraćanje i dezorijentaciju. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah poduzmite korake za hlađenje ljubimca i kontaktirajte veterinara. Pružite ljubimcu hladnu vodu, stavite ga na hladno mjesto i koristite hladne obloge.

ljubimci-vrućine8

Igračke koje hlade

Postoje proizvodi kao što su prsluci za hlađenje ili ledene igračke koje mogu pomoći ljubimcima da se rashlade. Investiranje u ove proizvode može značajno poboljšati kvalitetu života vašeg ljubimca tijekom ljetnih mjeseci.

Svakako pazite na potrebe vaših ljubimaca kako bi i oni uživali u ljetu bez stresa i opasnosti od pregrijavanja.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori