S proljećem stižu buhe i krpelji – veterinari nam daju savjet koju zaštitu odabrati
S proljećem stižu buhe i krpelji – veterinari nam daju savjet koju zaštitu odabrati

S proljećem stižu buhe i krpelji – veterinari nam daju savjet koju zaštitu odabrati

Proljeće je mnogima najdraže godišnje doba, no vlasnicima kućnih ljubimaca često zadaje glavobolju. Vrijeme je to kada sve više boravimo na otvorenom i u prirodi, što automatski za sobom povlači rizik od neželjenih susreta. Pod takvim susretima mislimo na one buha, krpelja, papatača i ostalih nametnika, s našim kućnim ljubimcima.

zoo city3

Vrijeme je za boravak na otvorenom

Ako šećete svog psa ili razgovarate sa susjedom s kojim dijelite ljubav prema mačkama kao kućnim ljubimcima, ne možete zaobići temu blagih zima i dolaska proljeća koje sa sobom nosi opasnost od vanjskih nametnika. Kako nema ljepšeg od provođenja vremena u prirodi s našim ljubimcima, prvo na pameti bi nam trebalo biti kako ih zaštititi. S obzirom na to da smo cijele godine u niskom startu jer pojava nametnika nije rezervirana samo za proljeće i jesen (iako ih tada ima najviše) odabir zaštite nije nešto novo, no volimo se pravilno informirati. Ampule, ogrlice, tablete – proizvoda je bezbroj, a mi ćemo vam pomoći kako da odaberete one koji će najviše odgovarati vašim ljubimcima i to uz savjet stručnjaka, Zoo City veterinara koji su vam uvijek na raspolaganju.

zoo city1

Zašto je važno zaštiti ljubimce od vanjskih nametnika?

Krpelji predstavljaju veliku opasnost za naše četveronošce jer svojim ugrizom mogu prenijeti teške bolesti kao što su piroplazmoza, anaplazmoza, lajmska borelioza i erlihioza. Buhe, koje su prisutne tijekom cijele godine mogu izazvati iritaciju, svrab, ali i alergijsku reakciju. Papatači su sitni insekti koji lete i hrane se krvlju pasa, a prenose uzročnika bolesti lišmanioze i tu leži njihova najveća opasnost. Osim vanjskih i unutarnji paraziti mogu itekako naštetiti zdravlju naših ljubimaca, stoga se čišćenje od parazita preporučuje 4x godišnje.

Kako prepoznati ugriz krpelja i koji su simptomi?

 • Crvenilo i iritacija kože: Nakon ugriza krpelja, može se pojaviti crvenilo ili iritacija na mjestu ugriza.
 • Oticanje: Ponekad će područje ugriza krpelja biti otečeno, što može biti znak reakcije tijela na krpelja ili njegovu slinu.
 • Svrbež: Pas može osjećati svrbež na mjestu ugriza, što može rezultirati lizanjem, grebanjem ili griženjem tog područja.
 • Upala: U nekim slučajevima, ugriz krpelja može dovesti do lokalne upale kože oko mjesta ugriza.
 • Infekcija: Ako se mjesto ugriza inficira, mogu se pojaviti dodatni simptomi poput gnoja, oštećene kože ili lošeg mirisa.
 • Pojavljivanje bolesti prenesenih krpeljima: Krpelji mogu prenositi različite bolesti čiji simptomi mogu uključivati ​​groznicu, gubitak apetita, letargiju, bol u zglobovima, povraćanje, proljev, promjene u ponašanju ili drugi neurološki simptomi.Važno je da životinju dobro pregledate prilikom svakog povratka u stan i obratite pažnju na bilo kakve promjene u ponašanju ili zdravstvenom stanju te potražite savjet veterinara ako primijetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome.
zoo city7

Kako prepoznati buhe i koji su simptomi?

Buhe su malene životinjice koje na prvu nije lako uočiti, no svakako krenite u poduzimanje mjera ako primijetite neke od ovih simptoma:

 • Svrbež i grebanje: Ako primijetite da se vaš pas često svrbi, grebe ili liže, to može biti znak prisutnosti buha. Buhe uzrokuju nelagodu i iritaciju na koži pasa.
 • Crvenilo kože: Ugrizi buha mogu uzrokovati crvenilo i iritaciju na koži psa, osobito na područjima gdje buhe često ugrizu, kao što su leđa, repna baza, trbuh i unutrašnja strana bedara.
 • Mali crni ili smeđi insekti na koži: Buhe su male crne ili smeđe životinje, obično veličine oko 1 do 3 milimetra. Možete ih primijetiti dok pregledavate dlaku vašeg psa, posebno na područjima gdje se nakupljaju, poput repa ili vrata.
 • Tamne mrlje na koži ili dlaci: Buhe ostavljaju izmet koji može izgledati poput malih tamnih mrlja, koje podsjećaju na zrnca kave na koži psa. Kada ovu prljavštinu (izmet buhe) nanesete na mokri papirnati ručnik ili maramicu, ona može ostaviti crvenkastu mrlju, što ukazuje na prisutnost krvi u njihovoj prehrani.
 • Gubitak dlake: U težim slučajevima pas može doživjeti gubitak dlake, pogotovo ako je izložen kontinuiranom svrbežu i iritaciji.
 • Reakcije na buhe: Neki psi mogu imati alergijske reakcije na buhe, što može rezultirati dodatnim simptomima poput crvenila, oticanja ili upale kože.
zoo city2
zoo city6

Zaštitite svoje ljubimce i osigurajte im dug i zdrav život

Kako biste napravili sve za zdravlje vaših životinja odaberite im najbolju zaštitu. Mi smo savjet potražili u ZOOCITY-ju, omiljenom mjestu naših kućnih ljubimaca, ali i nas vlasnika jer osim što na jednom mjestu imamo sve, od hrane preko opreme do igračaka, na raspolaganju su nam i za sve veterinarske savjete. Mi smo nekoliko pitanja upitali Marinu Žegrec, dr.med.vet koja nam je dala nekoliko jako korisnih savjeta.

 • Kako odlučiti koju vrstu zaštite odabrati za svojeg ljubimca?

Zaštita protiv vanjskih nametnika dolazi u 4 oblika: ogrlica, ampula, tableta i sprej. Nema univerzalne ‘najbolje’ zaštite, već svaki oblik ima svoje prednosti i moguće nedostatke pa treba izabrati oblik koji će odgovarati životinji i vlasniku te njihovom stilu života. Razlikuju se po načinu aplikacije (ogrlica se nosi 0-24h; ampula se aplicira na kožu kao i sprej te se tableta daje oralno), dužini trajanja zaštite (ogrlice najduže, par mjeseci, dok ampule, tablete i sprej u većini slučajeva mjesec dana), svojstvu repelencije (ogrlica i ampula odbijaju krpelje, papatače i komarce, tableta ne), svojstvu vodootpornosti (ampula ne podnosi kupanje ili pokisnuće – smanjuje djelovanje, ogrlice – većina vodootporna, a na tablete – voda ne utječe, djeluju punim učinkom), na koje nametnike djeluje i sl.

zoo city4
zoo-citi-nametnici-32
 • Možemo li zaštitu stavljati štencima? I koju?

Može se i preporučljivo je! Bitno je samo voditi brigu koja je minimalna propisana starost ili kilaža da bi preparat bio siguran za korištenje! Može se izabrati između spreja (Fiprotec) – siguran za korištenje od 2. dana starosti, ogrlice (npr. Scalibor) – štene treba imati minimalno 7 tjedana i ampule (npr. Vectra 3D) – štene mora imati min. 7 tjedana i teži od 1,5kg! Može se dati i tableta protiv vanjskih nametnika (AdTab), u tom slučaju štene mora imati min. 8 tjedana te teži od 1,3kg, ali tableta ne štiti od ugriza (ne djeluje repelentno) pa imati to na umu.

zoo-city-nametnici
 • Trebamo li naše ljubimce štititi kroz cijelu godinu, ali nekim slabijim sredstvima ili je dovoljno samo u vrijeme kada su buhe, krpelji i papatači aktivni?

Vanjski nametnici aktivniji su u toplijim mjesecima i ljubimci možda provode više vremena tada vani pa je samim time i rizik veći, ali vanjski nametnici prisutni su tijekom cijele godine i preporučujemo štititi ljubimce kontinuirano, kroz cijelu godinu, bez prekida ili ‘pauze’. Svaka ta pauza može dovesti do toga da ljubimac dobi npr. krpelja ili buhe pa je svakako bolje spriječiti nego liječiti. Izbor zaštite je na vama. Preparati na kemijskoj bazi su djelotvorniji i efikasniji, dok su preparati na biljnoj bazi (npr. Herbamax ogrlica) nedjelotvorni ako se koriste samostalno. Preparati na biljnoj bazi namijenjeni su korištenju kao nadopuna preparatima na kemijskoj bazi, u kombinaciji s npr. tabletom koja nema repelentni učinak pa će ogrlica pripomoći u odbijanju nametnika.

zoo city5
 • Kako se riješiti buha, ako ih je naš ljubimac već pokupio? Treba li čistiti i prostor/auto/dvorište?

Ako se radi o maci – nabaviti Vectru Felis i aplicirati ampulu na mačku (min starost 7 tjedana i težina 0,6kg) te nabaviti sprej (Canina Petvital Bio Insect shocker) kojim se tretira prostor (jastučić, dekica, tepih, kauč, auto i sl.), ali je siguran za korištenje i na životinji. Ponoviti tretman ampulom za 4-5 tjedana i nastaviti koristiti neki oblik zaštite kontinuirano. Ako se radi o psu nabaviti ampulicu (Vectra 3D, Advantix…) te također sprej Insect shocker i nastaviti koristiti redovitu zaštitu u obliku ampule ili ogrlice. Obavezno je potrebno čistiti prostor i redovito usisavati da se mehanički uklone razvojni oblici buhe (jajašca i ličinke). Jednom kad se zanemari redovita zaštita i buhe se namnože puno ih je teže tretirati i iskorijeniti! Najbolja preventiva je kontinuirana zaštita!

zoo-city-nametnici-2

Sada kada sve znate spremni ste za nezaboravne trenutke koje ćete provoditi u prirodi sa svojim kućnim ljubimcima jer u ZOOCITY trgovinama možete pronaći baš sve – od superpremium hrane, ponude brojnih brendova, veterinarskih dijeta, najkvalitetnijih grickalica i dodataka prehrani, do oprsnica, vodilica, krevetića, igračaka… Ono što je odlično je i to da cijelu ponudu možete pogledati i kupiti na webshopu.

Foto: Unsplash, ZOOCITY

Učitati još
Zatvori