Europski gradovi u koje morate otputovati ako volite uličnu umjetnost 
Europski gradovi u koje morate otputovati ako volite uličnu umjetnost 

Europski gradovi u koje morate otputovati
ako volite uličnu umjetnost 

Kada putujemo redovito su nam na listi galerije, muzeji, kazališta pa i koncerti koje želimo posjetiti u određenom gradu. No, često umjetnost nije rezervirana samo za zatvoreni galerijski ili koncertni prostor. Često se ona nalazi svuda oko nas, gdje god da se okrenemo. Takav je slučaj i s uličnom umjetnosti. Brojni umjetnici diljem svijeta obogaćuju, zidove, fasade i ulice svojim umjetničkim djelima koja su onda ostavljena na uvid svim prolaznicima. Umjetnost je tu da nam proširi vidike, obogati nas na bezbroj načina i zato je potrebno da ona bude dostupna svima. S obzirom na to da mi na Journalu iznimno cijenimo i pratimo uličnu umjetnost, kako domaću, tako i stranu odabrali smo nekoliko europskih metropola u koje obavezno morate otputovati ako volite uličnu umjetnost.

Berlin

Berlin je definitivno prvi na popisu gradova koji morate posjetiti ako volite umjetnost. Grad slobode, zanimljivih kulturnih i povijesnih slojeva, grad koji često pruža utočište upravo onima koji se u svojim rodnim mjestima nisu mogli osjećati slobodno. Njegove ulice prepune su graffita i radova ulične umjetnosti, a njihovi stanovnici su i pioniri ovakve vrste umjetnosti. Ne morate tražiti puno, samo prošećite po Berlinskim ulicama, pogotovo u istočnom dijelu Berlina i doživite umjetnost u njezinom punom sjaju.

street art
Berlin
street art
Berlin
Street art
Berlin
Street Art
Berlin

London

Prijestolnica Velike Britanije, grad bogate povijesti, jedna od svjetskih metropola i predvodnica po mnogočemu, London se nametnuo kao trendseter u mnogočemu tako i u uličnoj umjetnosti. Njegove ulice kriju djela nekih od najpoznatijih svjetskih umjetnika, a sama šetnja ulicama može vam poprilično isprazniti bateriju na mobitelu ako ste odlučili dokumentirati svaki djelić njegovih zanimljivih zidova.

street art
London
street art
London
street art
London

Pariz

Pariz za nas nosi prefiks “najromantičnijeg grada”. Grad ljubavi, umjetnosti, boema, danas urbano središte te poslovna i financijska meka Francuske nosi poseban duh kojeg je teško opisati riječima. Uz muzeje koji su centar svjetske umjetnosti, preko Eiffelovog tornja i Slavoluka pobjede, Pariz skriva ili otkriva brojne druge čari koje je teško dočarati samo preko fotografija. Od davnina su umjetnici raznih žanrova i stilova birali Pariz kao utočište i inspiraciju, a nije drugačije ni danas. Istražite njegovu divlju i urbanu stranu kroz šetanje ulicama i gledanje murala koji će vas ostaviti bez daha.

street art
Pariz
Street art
Pariz

Hamburg

Još jedan njemački grad našao se na našem popisu omiljenih gradova u koje morate otputovati ako volite uličnu umjetnost. Na samom sjeveru Njemačke, ovaj lučki grad upravo svojoj poziciji i bogatoj povijesti duguje svoju raznolikost i raznovrsnost svih žanrova umjetnosti. Urban, zanimljiv, osebujan, jedno je od središta europske graffiti scene.

Amsterdam

Kada bi izgovorili “najliberalniji grad u Europi” vjerojatno biste odmah pomislili na Amsterdam i ne biste pogriješili. Venecija sjeverne Europe zbog svojih je srednjovjekovnih kanala na listi zaštićenih UNESCO gradova, a zbog bogate povijesne i kulturne tradicije jedan od najomiljenijih gradova za život i za posjetiti. Amsterdam nosi i dugu povijest umjetnosti (Rembrandt, Backer, Karel Appel te brojni drugi) koja se nastavlja i danas nekim novim umjetničkim pravcima. Definitivno je. Na check listi svim ljubiteljima umjetnosti koji vole popunjavati svoje putovnice žigovima.

street art
Amsterdam
street art
amsterdam

Barcelona

Katalonski biser, burnog i urbanog temperamenta Barcelona je desetljećima središte urbane kulture u kojem god smjeru da se okrenete. Bilo da govorimo o plesnoj, glumačkoj, glazbenoj, skate sceni pa u konačnici i graffiti i street art sceni – Barcelona će vas kulturno razoružati. Moramo priznati da nema bolje šetati ulicama Barcelone, pod predivnim mediteranskim nebom i uživati u radovima umjetnika iz cijelog svijeta koji krase njezine fasade. Jedan je od onih gradova u čijim se ulicama volimo izgubiti pa se opet pronaći obogaćeni i produhovljeni.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori