Journal insider: U vlaku koji vodi do najljepših predjela Švicarske
Journal insider: U vlaku koji vodi do najljepših predjela Švicarske

Journal insider: U vlaku koji vodi do
najljepših predjela Švicarske

Taman kad smo se ponadali da je proljeće iza ugla, vremenska prognoza nas je preko noći iznenadila – niskim temperaturama i snijegom. Iako smo naklonjeniji temperatura u plusu, rado smo prihvatili poziv da sjednemo u vlak koji vodi do najljepših predjela Švicarske.

Na ovo putovanje idemo s Petrom Mitrovićem, talentiranim fotografom čiji nas Instagram profil @petarmitrovic inspirira da unaprijed isplaniramo slobodne dane. Udobno se smjestite i hvatajte bilješke – imamo stvarno top tri prijedloga koja možete staviti na bucket listu.

#1 MOB Belle Époque

Naša startna pozicija na ovom putu će biti Montreux željeznička stanica odakle ćemo se ukrcati na čuveni MOB Bele Époque vlak iz 1930-te. Riječ je o svojevrsnoj time mašini koja nas na romantičan način vodi kroz prelijepe snježne pejzaže, sve do prve iduće destinacije – Zweisimmen. Ne brinite, niste jedini koji ste pomislili da ste se na trenutak našli u nekoj od scena iz kultnog filma Orient Express.

MOB Belle Époque vlak na liniji Montreux -Zweisimmen nudi ultimativno iskustvo, jedinstveno putovanje u retro ambijentu. Prilikom kupovine karata, dostupna je standardna i prva klasa. Jedina razlika između ove dvije klase je konfiguracija sjedala. Svakako, koju god da izaberete nećete pogriješiti – sve vode, pa skoro, u raj.

Na ovoj dvosatnoj vožnji pored bajkovitih predjela koji će se smjenjivati svakog trenutka uz nezaboravne scene snježnih Alpa koji doslovno ostavljaju bez riječi, možete se prepustiti u udobnom interijeru. Vagoni inspirirani stilom 30-ih godina prošlog stoljeća do najsitnijih i najsavršenijih detalja dočaravaju tu epohu. Vremeplov ipak postoji!

#2 Preda Albula Line

Željeznička linija koja kreće od Albula do Bergüna, duga 130 kilometara, smatra se jednom od najspektakularnijih željezničkih ruta na svijetu. Ova jednosmjerna pruga vozi preko pet grandioznih mostova tipičnih za Švicarsku i prelazi preko čak 39 tunela, a na samoj stanici Preda vas očekuje nešto zaista posebno.

Ali, first things first, Preda je malo selo u istočnom dijelu Švicarske, a ime je dobilo od latinskog pratum = livada upravo zbog nestvarnog pejzaža koji ga okružuje. Tu na samoj stanici jedna je od najpopularnijih aktivnosti u Švicarskoj, a riječ je o sankanju ispod Albula pruge. Ova prava zimska čarolija nesumnjivo budi dijete u vama.

Najprije moramo iznajmiti sanjke. Ovdje na stanici, u maloj kućici, mogu se iznajmiti sanjke na cijeli dan ili samo za jedan spust. Nakon što su sanjke spremne, zabava može početi! Spremite se za osam kilometara lude i brze zabave, ali ne zaboravite pogledati oko sebe jer možda baš u tom trenutku uhvatite idealan kadar s crvenim vlakom kako prolazi ispod kamenog mosta. Za jedan spust trebat će oko 10 minuta, a krajnja stanica je zapravo sljedeće selo pod imenom Bergün.

Ovo malo mjesto sa svega 480 stanovnika je idealno za kratki predah i šetnju do željezničke stanice koja vas vodi kroz samo selo, odakle možete pričekati vlak i vratiti se do Prede i ponovno se spustiti ili pak vratiti sanjke i krenuti put St.Moritza koji je udaljen svega 45 minuta.

#3 Od Grindelwalda do Jungfrau vrha

Žičare, snježni planinski vrhovi, drvene kuće, idilična prostranstva, odlične skijaške i hiking staze, sve to opisuje malo švicarsko alpsko selo Grindelwald, koje je okruženo planinskim vrhovima Eiger (3.970 m), Mönch (4.099 m) i Jungfrau (4.158 m). Ovdje započinje još jedna avantura, žičarom krećemo do vrha Jungfrau.

Dok nas neustrašiva ljepota snježnih, ali osunčanih Alpa ostavlja bez daha, polako se približavamo prvoj stanici gdje se iskrcavamo i krećemo put ledenih hodnika do samog vrha. Izbijamo na ledenih minus 20 stupnjeva Celzijusa i 4.158  metara nadmorske visine čime smo zakoračili na vrh Jungfrau i osjećaj je neponovljiv!

Nakon povratka u selo Grindelwald dočekala nas je prava zimska idila. Savršeno ružičasto nebo, kolibe prekrivene snijegom i dim iz dimnjaka. I ako nas pitate, ovo je upravo ono što smo zamišljali kada smo se uputili na ovu zimsku destinaciju. Razglednica koja živi pred vašim očima.

Tekst je preuzet s portala Journal.rs.

Foto: Petar Mitrović @petarmitrovic

Učitati još
Zatvori