Najljepše zimske retro razglednice dolaze iz St. Moritza, najprestižnije skijaške destinacije na svijetu
Najljepše zimske retro razglednice dolaze iz St. Moritza, najprestižnije skijaške destinacije na svijetu

Najljepše zimske retro razglednice dolaze iz St. Moritza, najprestižnije skijaške destinacije na svijetu

St. Moritz jedno je od najpoznatijih i najluksuznijih skijaških odredišta na svijetu, a nalazi se u Švicarskoj, na 1800 metara nadmorske visine. Leži na južnim padinama Albula Alpi, s pogledom na ledenjačku dolinu i jezero St.Moritz. Počeci zimskog turizma u St. Moritzu sežu u 1864. godinu, a od tada bilježi rapidan rast popularnosti. Ondje je održano prvo Europsko natjecanje u klizanju, prve utrke boba, utrke konja, a otvorena je i prva škola skijanja u Švicarskoj. St. Moritz je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1928. i 1948. godine. Osim brojnih sportskih događanja na snijegu i ledu, St. Moritz je postao prvo selo u Alpama koje je dobilo električni tramvaj, a počeli su se graditi i luksuzni hoteli, poput i danas prestižnog hotela Palace.

Top of the World

St. Moritz je 1980-ih počeo brendiranje kao “Top of the World”, a sam izraz registriran je kao zaštitni znak od strane turističkog ureda. Gosti iz cijelog svijeta očarani St. Moritzom zbog brojnih razloga, poput velikog broja vedrih i sunčanih dana, vrhunskih skijaških staza dugih 350 km, prestižnih restorana, luksuznih shopping adresa i ponajboljih hotela na svijetu. Jedno je od najbogatijih mjesta na svijetu, a s obzirom na to da je vrlo luksuzno odredište, nazivaju ga i “igralištem bogatih i slavnih”. Osim u zimskim mjesecima, ovo je i omiljeno odmaralište i za ljetnih mjeseci kada je fokus sportskih aktivnosti na jedrenju, jedrenju na dasci, ribolovu i planinarenju.

St. Moritz danas

Kao i u 80-ima i 90-ima, popularnost St.Moritza i danas je jednako velika. Zimovanja ovdje i dalje provodi velik broj celebritija, milijardera i članova kraljevskih obitelji. Claudia Schiffer, Liz Hurley, Kate Moss i Robert De Niro samo su neke zvijezde koje vole sjaj ovog mjesta.

Za ljubitelje shoppinga ovdje je Via Serlas, popularni trgovački centar u kojem se nalaze luksuzni brendovi, uključujući Versace, Cartier i Gucci. Tu su i Michelinovi restorani, popularni klubovi, casino i barovi, a s obzirom na tako širok raspon zimskih aktivnosti i luksuznih atrakcija, ne čudi da je St. Moritz toliko popularan među najelitnijim putnicima svijeta.

Učitati još
Zatvori