Najljepše europske rute za putovanja vlakom
Najljepše europske rute za putovanja vlakom

Najljepše europske rute za
putovanja vlakom

Ima nešto romantično u putovanjima vlakom koja polako, ali sigurno vraćaju na velika vrata. Iako su europske željeznice tijekom prošlih godina znantno smanjile mogućnost putovanja zbog situacije s pandemijom (pa je tako krajem studenog samo jedan vlak dnevno vozio iz Pariza za Amsterdam, Barcelonu, Zurich i London), ispred njih su ipak bolji dani.

Krajem 2020. mnogi europski željeznički operateri najavili su pokretanje nekih novih ruta u ovoj godini. Uz to, Europski parlament je 2021. proglasio Europskom godinom željeznice, a tijekom godine promicat će se održivo putovanje vlakom. Naime, ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva EU za ovu godinu.

Putovanja vlakom se vraćaju na velika vrata

Da se Europa sve bolje povezuje vlakovima, potvrđuje i dogovor 4 nacionalna željeznička prijevoznika Njemačke, Austrije, Francuske i Švicarske koji su najavili uvođenje 4 nove Nightjet noćne linije. Prva se očekuje u prosincu ove godine, a povezivat će Pariz i Beč preko Münchena, dok će istovremeno biti otvoreno i noćno putovanje vlakom između Amsterdama i Züricha preko Kölna.

Vožnja vlakom oduvijek je bila zanimljivija od letenja avionom jer je samo putovanje jednako čarobno (možda i čarobnije) kao i odredište na koje smo se uputili. Postoji li išta bolje od ugodnog sjedenja kraj prozora, s knjigom u jednoj i pićem u drugoj ruci i uživanja u spektakularnim prizorima koji se vani pružaju? U nastavku smo izdvojili nekoliko najljepših ruta vlakom po Europi na koja se možete uputiti kad to bude moguće.

Slavni Orient Express

Postoji li slavniji vlak od Orient Expressa? Vraćajući se u zlatno doba željeznice 1920-ih i 1930-ih, ovaj je vlak putnike vozio iz Pariza sve do Istanbula, a danas je sinonim za luksuzno putovanje vlakom. Upravo u ovaj vlak je Agatha Christie smjestila radnju svog slavnog romana, Ubojstvo u Orient Expressu, a u njemu ćete osjetiti dašak onog posebnog Art Deco glamura i elegancije zlatnog doba putovanja. S obnovljenim retro vagonima iz 20-ih godina prošlog stoljeća, elegantno uređenim kabinama i vrhunskom gastronomskom ponudom, putovanje Venice Simplon-Orient-Express vlakom nešto je što morate doživjeti ako volite luksuzna i ne tako obična putovanja. I danas jednom godišnje možete putovati po originalnoj ruti, i to po nevjerojatnoj cijeni, a karte se prodaju unaprijed. Međutim, ekstravaganciju možete isprobati i na kraćim putovanjima, recimo od Venecije do Londona.

Putovanje vlakom po Škotskoj

Škotska se može pohvaliti predivnim krajolikom, a vožnja od njezinog glavnog grada Glasgowa do lučkog Mallaiga pružit će vam spektakularne vidike koji će vas ostaviti bez daha. Putovanje vlakom će vas provesti Highlands dolinom preko slavnog vijadukta Glennfinnan koji će svaki obožavatelj Harryja Pottera prepoznati kao vijadukt kojim slavni čarobnjak putuje u Hogwarts. Proći ćete i kroz Corrour, najvišu željezničku stanicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a putovanje koje traje 5 sati omogućit će vam uživanje u najljepšim prirodnim atrakcijama Škotske, od planina do jezera.

Vožnja dolinom Rajne

Vožnja od njemačkog Kölna do švicarskog Basela je uobičajena željeznička ruta, ali putuje dolinom Rajne pa je moguće vidjeti neke zapanjujuće prizore koje obično možete vidjeti samo krstareći rijekom. Putovanje započinje u Kölnu preko Bonna, Mainza i Mannheima. Putem ćete vidjeti naizgled bezbrojne dvorce smješete visoko na rubovima litica duž doline Rajne, uz užurbani promet koji se odvija tik do pruge. Ukoliko putujete ljeti, moguće je vidjeti i nepregledna polja suncokreta. Putovanje možete završiti u Baselu ili nastaviti sve do Züricha.

Cinque Terre Express

Cinque Terre Express je vlak koji pokriva rutu od La Spezia do Levanta i povezuje svih 5 pitoresknih talijanskih sela koji čine Cinque Terre. Prolazeći spektakularnim dijelom obale, vlak vozi uz strme litice i Sredozemno more i omogućuje vam da putem uživate u divnim prizorima na UNESCO-ovu svjetsku baštinu. Cinque Terre Express polazi svakih 15 minuta kroz cijeli dan, sedam dana u tjednu.

Živopisna ruta od Cannesa do Ventimiglia

Ovo sat i pol dugo putovanje vlakom pokriva tri države. Započinje u Cannesu, zatim prolazi kroz Nicu pa Monte Carlo u Monaku, tik uz francusku rivijeru. Na ovom dijelu puta uživat ćete u predivnom pogledu na unutrašnjost i preko cijele obale. Vožnja se dalje nastavlja duž obale, s planinama koje se uzdižu visoko s lijeve strane i neravnom talijanskom obalom s desne strane. Iako kratka, ova ruta često je proglašavana jednom od najživopisnijih u Europi.

Zimska vožnja kroz Švicarsku

Vlak Glacier Express prolazi jednom od najljepših svjetskih željezničkih ruta. To je onaj poznati crveni vlak koji ste sigurno viđali na fotografijama koje izgledaju kao mjesto iz bajke, pogotovo one sa zimskom kulisom. Glacier Express povezuje St. Moritz i Zermatt u Švicarskoj, a vožnja ukupno traje nekih 8 sati. Prosječna brzina vlaka je 30 kilometara na sat pa je Glacier Express poznat kao najsporiji brzi vlak na svijetu. Kreće iz Zermatta, tik uz planinu Matterhorn, i prolazi kroz švicarska sela, 91 tunel i prelazi preko 291 mosta, sve do St. Moritza. Veliki panoramski prozori omogućuju nesmetano uživanje na krajolik koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Putovanje je podijeljeno na četiri segmenta kako biste se između njih mogli zaustaviti i prespavati, uživati u kraćem segmentu ili čak putovati istom rutom normalnim vlakom kako biste uštedjeli novac.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori