Kamo na kupanje u Hrvatskoj, ako nemate priliku otići na more?
Kamo na kupanje u Hrvatskoj, ako nemate priliku otići na more?

Kamo na kupanje u Hrvatskoj, ako nemate
priliku otići na more?

Neke od najljepših i najzanimljivijih plaža u Hrvatskoj uopće nisu smještene uz more već je riječ o mirnim i harmoničnim mjestima uz rijeke i jezera. One stvaraju vilinski ambijent u kojemu je opuštanje i uživanje u prirodi poseban doživljaj. Tamno zelena boja vode i šumsko okruženje prirodna je stress free zona koja ljetu daje poseban šarm.

Iako je prva asocijacija na ljeto more, zlatni pijesak, lounge barovi i izležavanje na suncu, odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj uz rijeke i jezera može biti jednako lijepo iskustvo. Pogotovo ako volite hlad i svježinu drveća kojega na takvim mjestima ima u izobilju.

Plaže uz rijeke i jezera sve su privlačnije turistima

Plaže uz rijeke i jezera sve su privlačnije ne samo lokalnim posjetiteljima koji su uz njih odrastali, već ove bisere u unutrašnosti Hrvatske otkrivaju i strani gosti koji se njihovom ljepotom ne prestaju oduševljavati.

Uz rijeke i jezera u zelenom dijelu Hrvatske doslovno se diše punim plućima. Stoga ćete tu naići i na kampove, svirače, performere, brzu hranu, sladoled, ali i na brojnim punktovima postavljena su mjesta za roštilj gdje možete pripremiti svoju verziju ukusnog grila i dobro se zabaviti s prijateljima.

Ako ste se već vratili s odmora, tek idete ili pak ovo ljeto ne idete na more, donosimo vam najbolja riječna kupališta na kontinentu, ali i na obali.

Foginovo kupalište, Karlovac

Kupalište na jednoj od četiriju karlovačkih rijeka, Korani, smješteno je gotovo u samom središtu grada. Njegova tradicija vuče početke okupljanja Karlovčana na Korani još od 19. stoljeća jer su tadašnje analize pokazale kako je voda na tom mjestu ljekovita. Danas je riječ o jednom od najljepših i najnagrađivanijih kupališta kontinentalne Hrvatske koje iz godine u godinu obogaćuje svoju ponudu i sadržaje na samoj rijeci, ali i na njenoj obali.

Ovdje možete uživati u roštilju, boćanju, odbojci na pijesku, stolnom tenisu, košarci, visećoj kuglani, a penjalice su postavljene i u samu rijeku što je posebno atraktivno najmlađim posjetiteljima. Ovdje se također održavaju plesne radionice, sportski turniri, riječno kino, koncerti i brojne druge zanimljivosti. A ukoliko vam se samo uživa u lijepom pogledu, kafić je na samoj plaži pa se prepustite lijenom uživanju u prirodi koja vas okružuje.

Otok ljubavi na Mrežnici

Ovo skriveno mjesto vilinske energije smješteno je na području Duge Rese u Belavićima i samo je jedno od takvih sličnih ušuškanih oaza riječne čarolije. Budući da je na svega nekoliko kilometara udaljenosti slična ljepota i na rijeci Mrežnici u Zvečaju, a kamp Slapić nadaleko je poznat u cijelom svijetu po nesvakidašnjem šarmu ove zelene ljepotice.

No, na Otoku ljubavi je posebno zanimljivo jer je na tom mjestu toliko razvedena obala i svuda su prošarani rukavcu mrežnice da ćete na svakih nekoliko desetaka metara otkrivati novi užitak i mjesto vrijedno pažnje.

Riječni dnevni boravak u Ozlju

Kupalište Slave Raškaj pravi je ozaljski dnevni boravak. Kupalište na Kupi s pogledom na stari grad i dvorac već godinama privlači i lokalce i putnike namjernike na opuštanje u toplim ljetnim danima. Proteklih nekoliko godina na samom kupalištu se cijelo ljeto održavaju brojne radionice i događaji pod nazivom “Dnevni boravak na rijeci”. U skopu programa probati ćete odličnu hranu, uživati u glazbi, djeca će se zabaviti na radionicama i okupati ćete se na kupalištu sa najljepšim pogledom.

Hladni kanjon Zrmanje

Na putu prema jugu, nekoliko desetaka kilometara od mora i u samom kanjonu Zrmanje možete se ohladiti na uređenom kupalištu u mjestu Muškovci. Prehad od dugog puta u hladnoj Zrmanji, domaća hrana ili jednodnevni izlet sa mora odlično su osvježenje u ovim vrućim danima. Kupalište je uređeno i nudi bogatu gastro ponudu, pa ako i samo svratite na ručak nećete požaliti.

Zrmanja_Unsplash

Nacionalni park Krka

Šuma, smaragdni sjaj rijeke Krke, biserni slapovi i svježina učinit će da se osjećate kao usred raja. Stoga ovo mjesto vrijedi posjetiti barem jednom u sezoni i priuštiti si nezaboravan doživljaj. Kupanje je dopušteno samo na označenim lokacijama na Roškom slapu, Stinicama i Pisku od 1. lipnja do 30. rujna.

rijeka Krka_Unsplash
Krka_Unsplash

Poloj, Slavonski Brod

Ovo je jedna od najatraktivnijih riječnih pješčanih plaža u Hrvatskoj. Sava joj daje poseban šarm, a cjelokupno okruženje prilagođeno izletnicima i zaljubljenicima u ljeto uz rijeku omogućava hedonizam kakav priželjkujete.

Vukovarska Ada

Vukovarska Ada je pješčani otok na Dunovu vrlo popularan za ljetna druženja brojnim Vukovarcima i njihovim gostima. Posebno je zanimljiva jer od središta Vukovara do ovog lijepog mjesta možete doći čamcem i to za svega nekoliko minuta i tako doživjeti riječnu pustolovinu koja u trenu popravlja raspoloženja, opušta i nadahnjuje.

Ovdje možete uživati u hladovini, zaigrati odbojku, plivati i jednostavno samo uživati u ljetu na Dunavu.

Orahovačko jezero

Iako je ovo jezero umjetno, uvijek je čisto i svježe jer ima vlastite prirodne izvore vode. Smješteno je u podnožju Papuka i uistinu je neobično lijepo pa privlači brojne kupače tijekom ljeta. Maleno je to more u srcu Slavonije.

Legendarna osječka Kopika

Najpoznatija slavonska plaža, osječka Copacabana godinama spašava u vrućim danima. Ugodna temperatura rijeke privlači i velike i male, a posljednjih nekoliko dana bačvice su dobile konkurenciju u piciginu jer se na osječkom pijesku uvelike igra ova prava splitska igra. Uz rijeku i plažu se nalazi sportsko rekreacijski centar, obnovljen prošle godine, tako da se možete osvježiti i zabaviti i u bazenima. Na Kopiki se organiziraju i razne radionice te sadržaji, a od ove godine je tijekom vikenda omogućeno i noćno kupanje na bazenima.

Skok u Cetinu najbolja je borba protiv toplinskog vala

Dalmatinski biser, Cetina poznata je po izuzetno hladnoj vodi koja ni ljeti ne prelazi preko 15 stupnjeva. Duž cijele obale u kanjonu Cetine možete pronaći male šljunčane plaže idealne za osvježenje ili piknik. Od plaže u Blatu na Cetini, poznatih Radmanovih mlinica za izvrstan ručak do skrivenih kutaka uz obalu, Cetina ne štedi i ima što ponuditi. S obzirom da je Cetina puna brzaca cijelim svojim tokom, prije ulaska u vodu pripazite i odaberite mjesto gdje se možete sigurno kupati.

Foto: Pexels, Unsplash, iStock, Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori