Mirna oaza iznad Istre s pogledom koji opušta
Mirna oaza iznad Istre s pogledom koji opušta

Mirna oaza iznad Istre s
pogledom koji opušta

Visoko na sjeveru našeg najvećeg poluotoka nalazi se predivna oaza koja privlači uglavnom planinare i avanturiste. Brdovita visoravan vapnenačkih litica prekrivenih zelenilom na granici sa Slovenijom proteže se od zaleđa Trsta sve do Rijeke. Najviši vrh, Veliki planik visok je 1272 metra i najposjećenije mjesto ovog gorja. Ćićarija je puno više od samo planinarenja, mjesto je to posebnog mira i mala oaza u kojoj ćete se odmoriti s pogledom na cijelu Istru i okolicu.

Predivni pogled s vrha Istre

Najveći dio Ćićarije nalazi se u Hrvatskoj i iako nije razvikano planinarsko središte, na odlično uređenim rutama možete sresti brojne avanturiste i planinare. Najviši vrh Veliki planik ujedno je i najpoznatiji zbog predivnog pogleda koji se pruža s visine. Ruta kreće iz Veprinca ili markiranim stazama s prijevoja Poklon i tamošnje planinarske kuće na staroj cesti, koja prelazi masiv Učke. Iskusni planinari znaju i za druge vrhove Ćićarije. Županj vrh s 1138 metara poprilično je dostupan čak i za početnike, a travnati Orljak visok 1106 metara, na sjeverozapadnom dijelu Ćićarije gleda na cijelu Opatijsku rivijeru.

Brajkov vrh jedan je od omiljenih vrhova, smješten na 1091 metara nadmorske visine. Staza do vrha kreće u selu Brgudac. Relativno nezahtjevan uspon pogodan je za sve uzraste i početnike, a nakon sat vremena hoda markiranom stazom doći ćete do zelenih ćićarijskih livada i 10 predivnih drvenih Korita. Izvorištima koja nikad ne presuše i u kojima se prelijeva voda s Ćićarije.

Korita su napravljena još u vrijeme Austro-Ugarske, a tada 13 korita bila su jedini izvor vode na koje su stanovnici obližnjih sela svakodnevno dolazili po vodu. Na koritima se pojila stoka, na njima se družilo, živjelo se od njih, a danas na njima obično zastaju planinari na putu prema vrhu. U blizini se nalazi i planinarska kućica u kojoj možete predahnuti. Do samog vrha i Brajkovog vrha vodi nekoliko staza, a pogled je nevjerojatan. Cijeli kraj imate na dlanu, a zrak i tišina na samom vrhu će vas osvojiti i razbistriti misli kao nikada do sada.

Ćići i priče na Ćićarije

Ćićarija je slabo naseljena. Ime je još davno dobila po Ćićima, Istro-Rumunjima nastanjenim u sjeveroistočnoj Istri, danas uglavnom u selima  Žejane, područjima oko Čepićkog polja, Šušnjevice i drugim selima podno planine. U Žejanama je još uvijek očuvan govor, a običaji i priče o Ćićima se pričaju i danas.

Većina Ćića, danas naseljeni u Žejanama očuvali su stare pokladne običaje koje njeguje folklorno društvo ‘Žejanski zvončari’. Poznati zvončari u pokladno doba na sebe oblače bijele hlače, mornarske majice, ovčju kožu, klopote i kumarak ukrašen šarenim vrpcama. Zvonjavom tjeraju zimu, a događaj je to na kojem sudjeluju i stari i mladi, još od vremena prvih Ćića u Istri.

Sve više turista i na sjeveru Istre

Istra već godinama vodi hrvatski turizam u budućnost. Posljednjih godina turizam se razvija i u selima Ćićarije, gdje se sada nalazi više od 15 kuća za odmor. Aktivnosti također ne manjka u ovoj brdovitoj regiji. Biciklizam, pješačenje, planinarenje, svatko može pronaći neku aktivnost za sebe.

Na istoku se planinski lanac spaja s Učkom, a dio Ćićarije spada i pod Park prirode Učka. U samom Parku nalazi se Land art staza Stražica-Sapaćica. Staza je osmišljena kao umjetnički vodič, upoznavanje čovjeka i prirode, autora umjetnika Borisa Pecigoša.  Staza počinje/završava u blizini perivoja Poklona cestom prema Veloj Učki i dugačka je oko 6,5 km s vrlo malom visinskom razlikom te se obilazi dva do tri sata. Šetnjom ovom Land art stazom vidjet ćete 20 umjetničkih radova i uživati u predivnim pogledima na 4 vidikovca.

Na Ćićariji će uživati i ljubitelji prirodne medicine i ljekovitog bilja. Staza “Putevima ljekovitog bilja” u okolici Vodica bogata je biljem i tradicijom njihovog korištenja. Staza je i edukativnog karaktera tako da cijelom rutom možete saznati nešto više o biljkama koje uberete.

Kada se umorite od aktivnosti, posjetite Brest pod Žbevnicom, mjesto poznato po najmanjem  zvoniku u Istri. Austrijska je vlast mještanima Bresta izgradila crkvu Sv. Trojstva u zamjenu prava za korištenje vode iz izvora za potrebe željeznice. Budući da ugovorom nije bila predviđena i gradnja zvonika, mještani su se morali sami snaći te su tako izgradili zvonik visok svega nekoliko metara. Simpatična atrakcija začinit će vašu turneju sjeverom Istre, a predivna priroda i čist zrak sigurno će vas pozvati da se opet vratite na obronke Ćićarije.

Foto: Instagram (@meix71, @kkatia_15)

Učitati još
Zatvori