INSTA(NT) TRAVEL: Zašto je Trst savršen za vikend odmor
INSTA(NT) TRAVEL: Zašto je Trst savršen za vikend odmor

INSTA(NT) TRAVEL: Zašto je Trst
savršen za vikend odmor

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Do sad smo vas odveli u najpoznatija mjesta u Zagorju, Planinarsko sklonište u Sloveniji, Ivanšćicu, Mađarsku, a danas putujemo u jedan talijanski grad.

Foto: Crkva Sant' Antonio Taumaturgo, Profimedia

Otputujte do Trsta

Trst je grad smješten u sjeveroistočnom dijelu Italije, blizu granice sa Slovenijom. Grad je to bogate povijesti i kulture te se može pohvaliti brojnim prekrasnim znamenitostima i atrakcijama.

Grad ima dugu i složenu povijest, budući da je stoljećima bio dio Rimskog Carstva, Austro-Ugarskog Carstva i Italije. Ova mješavina kulturnih utjecaja odražava se na gradsku arhitekturu, kuhinju i način života.

Foto: Unsplash

Uživajte u Dolce far niente izletu

Trst je poznat po svojoj prekrasnoj rivi s koje se pruža pogled na Jadransko more. Grad ima brojne povijesne znamenitosti, uključujući dvorac Miramare, dvorac iz 19. stoljeća koji je sagradio austrijski nadvojvoda Ferdinand Maximilian, i Piazza Unità d’Italia, veliki javni trg koji je jedan od najvećih u Europi i gleda na more.

Grad je također poznat po svojoj kulturi ispijanja kave, s mnogim povijesnim kafićima koji još uvijek rade, i po svojoj književnoj baštini, jer je jedno vrijeme to bio i dom pisca Jamesa Joycea. Danas je Trst užurbani lučki grad te važno trgovačko i industrijsko središte, s jakim fokusom na pomorstvo, financije i turizam.

Foto: Unsplash
Foto: Dvorac Miramare, Profimedia

Najljepša mjesta za posjetiti u Trstu

Piazza Unità d’Italia: Glavni je trg u Trstu i jedan od najvećih u Europi. Idealno mjesto za opuštanje i uživanje u znamenitostima grada jer nudi zadivljujući pogled na more i povijesne građevine koje ga okružuju.

Castello di Miramare: Ovaj veličanstveni dvorac smješten je na periferiji Trsta, s pogledom na Jadransko more. Izgrađen je u 19. stoljeću i okružen je prekrasnim vrtovima, što ga čini savršenim mjestom za romantičnu šetnju.

Katedrala San Giusto: Impresivna je romanička katedrala smještena na vrhu brda s pogledom na grad. Idealna za posjetitelje željne prekrasnog pogleda na grad i more.

Foto: Piazza unità d'Italia, Profimedia
Foto: Castello di Miramare, Unsplash

Špilja, pogled na more i muzeji

Grotta Gigante: Ovo je jedna od najvećih špilja na svijetu, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Trsta. Riječ je o nevjerojatnom prirodnom čudu koje svakako vrijedi posjetiti.

Molo Audace: Pristanište smješteno u srcu Trsta s kojeg se pruža prekrasan pogled na more i grad. Odlično je mjesto za šetnju i uživanje u svježem morskom zraku.

Museo Revoltella: Muzej moderne umjetnosti smješten je u prekrasnoj zgradi iz 19. stoljeća. Sadrži impresivnu zbirku talijanske i međunarodne umjetnosti te nezaobilazna stanica za sve ljubitelje umjetnosti.

Palazzo del Municipio: Gradska je vijećnica i prekrasan primjer neoklasične arhitekture. Nalazi se u srcu grada i popularno je mjesto za predivne Instagram fotke.

Foto: Grotta Gigante, Profimedia
Foto: Palazzo del Municipio, Profimedia
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Sve u svemu, Trst je prekrasan grad s mnogo zadivljujućih znamenitosti i atrakcija. Bilo da ste zainteresirani za povijest, umjetnost ili prirodu, u ovom prekrasnom talijanskom gradu ima za svakoga ponešto.

Foto: Instagram, Unsplash, Profimedia

Učitati još
Zatvori