Skrivene plaže, prekrasna priroda i neotkriveni otoci – Hrvatska će ovog ljeta biti hit destinacija među strancima

Skrivene plaže, prekrasna priroda i neotkriveni otoci – Hrvatska će ovog ljeta biti hit destinacija među strancima

Iako je još uvijek zima, sunčano i iznaprosječno toplo vrijeme u kojem uživamo posljednjih dana označilo je skorašnji dolazak proljeća kojem se svi neizmjerno veselimo. A sve to znači i da će ljeto brzo doći pa nam misli polako bježe prema ljetnom godišnjem odmoru.

Godina iza nas ostavila je poprilično gorak okus u apsolutno svim sektorima hrvatskog gospodarstva, pa tako i u turizmu. Kako će izgledati turistička sezona pred nama, teško je predvidjeti, ali brojna istraživanja daju naslutiti što nas čeka.

“Mogućnost kasnog otkazivanja rezervacija bit će jedan od osnovnih kriterija pri odabiru godišnjeg odmora, a godinu će obilježiti intenzivne last minute rezervacije. Također, broj putovanja tijekom godine bit će smanjen što će rezultirati dužim boravkom na odabranoj destinaciji. Umjesto tri putovanja godišnje, gosti će preferirati jedno, ali duže putovanje. Također, sve veći broj turista posebno je zainteresiran za boravak u prirodi pa će tako ruralna područja privući veći broj gostiju, ali i nautički turizam koji je i prošle godine pokazao izvrsne rezultate. Povećan interes bit će za kućama za odmor koje su više na osami, ali i za kampovima i hotelima koji su se posebno dokazali u prošloj godini”, rekla nam je u nedavnom razgovoru Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice.

Amerikanci se raspisali o Hrvatskoj

Istraživanja su također pokazala da je Hrvatska ove godine vodeća destinacija među austrijskim turistima, a nalazi se i među najtraženijim turističkim destinacijama u Švedskoj. Optimizam i potražnja nam dolaze i s tržišta Njemačke, posebno Bavarske, ali i Slovenije, Poljske, Češke…

I Amerikancima smo u posljednje vrijeme jako zanimljivi. Vodeći svjetski brend turističkih vodiča Lonely Planet tako je prošli tjedan pisao o Hrvatskoj kao destinaciji za digitalne nomade. U članku pod naslovom “How to spend a year in Croatia as a digital nomad” naveli su uvjete koje stranci moraju ispuniti kako bi u Hrvatskoj proveli godinu dana u statusu digitalnih nomada. Osim službenih uvjeta koje moraju ispuniti, navode se i prednosti Hrvatske poput prekrasnih plaža, povijesnih građevina, bogatog kulturnog nasljeđa i brojnih mogućnosti za provođenje aktivnog odmora.

Najljepše skrivene plaže i destinacije okružene prirodom

Uz Lonely Planet, i ostali američki mediji posljednjih dana pišu o hrvatskim destinacijama. Ugledni američki magazin za putovanja Travel+Leisure uvrstio je dubrovačku plažu Sv. Jakov među najljepše europske plaže. Tako se ova dubrovačka plaža našla na popisu top 10 skrivenih plaža u Europi koje vrijedi posjetiti i to u društvu drugih atraktivnih plaža u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj, Cipru i Francuskoj. Autorica članka navodi kako se šljunčana plaža Sv. Jakov nalazi samo kilometar južnije od centra grada, s prekrasnim pogledom na otok Lokrum, ali i na stari dio grada.

Također, američki online časopis Money Inc uvrstio je Zadar i Dubrovnik među top 20 europskih destinacija okruženih prekrasnom prirodom. Dubrovnik je na popisu zauzeo visoko 4. mjesto, a autorica članka naziva ga Jadranskim biserom koji krije bezbrojne mogućnosti za provođenje slobodnog vremena poput planinarenja, ribolova, plivanja i ronjenja. Zadar je uvršten na 17. mjesto, a blizina brojnih plaža i Nacionalnog parka Plitvička jezera navode se kao njegova najveća prednost.

Opatija, Galešnjak i Mljet osvojili Forbes

Forbes je nedavno pisao o Hrvatskoj, i to u dva navrata. Usuret Valentinovu, objavio je listu 16 najromantičnijih destinacija u Europi među kojima su se našle čak dvije hrvatske – Opatija i otočić Galešnjak. Otok Mljet se, pak, našao među top 5 neotkrivenih mediteranskih otoka za putnike koji vole istraživati destinacije “izvan utabanih staza”. U članku se navodi kako su mnoga prekrasna odredišta na obali Sredozemnog mora i dalje neistražena, a autor članka donosi popis pet idiličnih otoka, savršenih za one koji traže bijeg od gužve i masovnog turizma.

Mljet je prikazan kao savršeno mjesto za sve posjetitelje željne aktivnog odmora, bilo da je riječ o istraživanju Nacionalnog parka Mljet, kupanju, kajakingu ili brojnim pješačkim i biciklističkim stazama na otoku. S druge strane, svi ljubitelji povijesti i kulture mogu istražiti Polače, jedno od najstarijih naselja na otoku, poznato po Rimskoj palači koja datira još iz doba Rimskog carstva. Uz Mljet, na popisu su se našli grčki Syros, španjolski otok Tabarca, otoci Kerkennah uz obalu Tunisa te otok Kekova u Turskoj.

Dodajmo i kako Lonely Planet u članku koji je nedavno objavljen donosi pregled četiri prekrasne auto rute u jugoistočnom dijelu Europe, a među izdvojenim rutama se našla i vožnja od Dubrovnika do Crne Gore, koja prema autorici članka naprosto oduzima dah.

“Objave o Hrvatskoj i hrvatskim destinacijama u najpopularnijim američkim medijima kao što su Forbes, The New York Times, The Washington Post i dr. potvrđuju popularnost i poziciju naše zemlje kao poželjne turističke destinacije na velikom američkom tržištu. Iako je veća realizacija turističkog prometa s ovog dalekog tržišta trenutno otežana, naša prisutnost i vidljivost u ključnim američkim medijima vrlo je važna za buduće trendove i putovanja”, izjavio je nedavno direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.  

Cavtat među najpoželjnijim europskim destinacijama

Da je Hrvatska ove godine uistinu poželjna destinacija za odmor, dokazuje i izbor za najbolju destinaciju u Europi koju je i ove godine organizirala europska organizacija European Best Destinations (EBD).

Temeljem glasova putnika i turista iz cijelog svijeta, Cavtat je zauzeo visoko treće mjesto pa je tako poslije Brage i Rima najpoželjnija destinacija u 2021. godini. Ovo je drugi put da je Cavtat nominiran za najbolju destinaciju u Europi – prvi put, 2019., ušao je u TOP 10. Uz visoko treće mjesto najpoželjnijih europskih destinacija, Cavtat se od 2020. nalazi i na listi najsigurnijih destinacija u Europi, što je također značajan adut u promociji ove destinacije.

S obzirom na sve navedeno, nadamo se da je ispred nas jedna uistinu uspješna turistička sezona, aktualnoj situaciji usprkos.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori