Gdje za vikend: Moslavina

Gdje za vikend: Moslavina

Vinarija August/ Foto: Journal.hr

Iako smo u rujan zakoračili s pravim jesenskim vremenom, vremenska prognoza za vikend zove sunčano i toplo, s onim pravim ljetnim temperaturama. Idealna je to prilika da se uputite nekamo na izlet i iskoristite lijepo vrijeme za boravak u prirodi. Ovoga puta predlažemo vam Moslavinu, mikroregiju u središnjoj Hrvatskoj s prekrasnim prirodnim ljepotama. Od Lonjskog polja i Moslavačke gore, kupanja u Topuskom do uživanja u delicijama i vinu u seoskim gospodarstvima, u nastavku pročitajte kako provesti vikend u Moslavini.

Posjetite Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najčarobnijih dijelova Hrvatske. Smješteno u Sisačko-moslavačkoj županiji, okolica Lonjskog polja idealna je za kratki bijeg od svakodnevice. Ovdje vas čeka netaknuta i očuvana priroda, bogata biljnim i životinjskim svijetom, seoskom tradicijom i dobrom hranom. Sela smještena uz rijeku Savu u neposrednoj blizini Lonjskog polja, nestvarna močvarna područja, gnijezda roda i posavskih konja – priroda kakvu samo možete zamisliti nalazi se nekoliko trenutaka od gradskog asfalta. Ovdje imate osjećaj kao da je vrijeme stalo, ali na onaj pozitivan način. Zvuk šume i njezinih stanovnika jedina je glazba koju ćete trebati ako se odlučite za vikend getaway upravo ovdje. Što sve možete raditi i vidjeti u Lonjskom polju, pisali smo nedavno ovdje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Neobične putne priče ? (@putni_kofer) on

Istražite Moslavačku goru

Na granici Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije, usred nizine i omeđena rijekama Česmom, Lonjom i Ilovom smještena je Moslavačka gora. Zbog krajobrazne i biološke raznolikosti 2011. je proglašena regionalnim parkom. Na južnim obroncima zasađeni su brojni vinogradi i voćnjaci pa ćete ovdje naići na vinske ceste i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. S dobro označenim planinarskim stazama, Moslavačku goru rado posjećuju planinari i šetači, a možete ju istražiti i biciklom. Humka je njen najviši vrh (488 m), do kojeg možete doći i automobilom po makadamskoj cesti, a od nje se možete uputiti i na ostale lokalitete poput vidikovca Vis s kojeg se pruža prekrasan pogled na nizinu, PP Lonjsko polje, Kutinu i okolicu. Na Moslavačkoj gori pronaći ćete i ostatke starih utvrda, od kojih je najpoznatiji Garić grad, kojeg je sagradio ban Stjepan Šubić, zatim Jelen grad i Košut grad.

Okupajte se u Top Termama Topusko

Ukoliko se poželite okupati, svratite do Topuskog koje je poznato po lječilištu i kupalištu Top Terme. Na raspolaganju vam je kompleks unutarnjih i vanjskih bazena te hotel s teniskim terenima i terenima s odbojkom na pijesku, kuglanom, sportskom dvoranom, mini golfom… U Topuskom razgledajte podrume obitelji Drašković za skladištenje usjeva, posjetite izletište Stari Mlin na rijeci Glini, prošećite engleskim parkom i razgledajte Sofijinu kadu kod Bistrih izvora u kojoj se kupala supruga bana Jelačića.

Uživajte u vinu i domaćim delicijama

Moslavače vinske ceste između Kutine i Popovače odlikuju se ljepotom prirodnog krajolika, kulturom i tradicijskim vrijednostima. Ovdje su smještene brojne vinarije, kleti i seoska gospodarstva gdje se vinogradi uzgajaju još od rimskog doba. U njima možete kušati i kupiti autohtona vina moslavac i škrlet, a tu su još i bijeli pinot, graševina te frankovka. Osim odličnih vina, uživat ćete i u domaćoj hrani i delicijama te upoznavanju običaja i tradicije ovoga kraja. Mi smo nedavno posjetiti vinariju i restoran August u Popovači koji je za svaku preporuku. Ovo obiteljsko imanje predstavlja predivno mjesto gdje ćete uživati svim osjetilima. Osim Augusta, prepoznatljive su i vinarije Miklaužić, Trdenić, Prpić, Florijanović te OPG Sambolek i Moslavačka klet u Voloderu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marija (@miimavintage) on

Foto: Journal.hr, Putni kofer, Instagram

Učitati još
Zatvori