Vikend getaway: Lonjsko polje

Vikend getaway: Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najmagičnijih dijelova Hrvatske. Pomalo zaboravljeno, skriveno, netaknuto. Ondje je priroda sva u svojoj suštini, bez gužvi, glasne glazbe i betonskog onečišćenja. Ako tražite mjesto koje je dovoljno blizu, a u svojoj ljepoti dovoljno daleko od uobičajenog ubrzanog načina života zaletite se, primjerice idući vikend, u Lonjsko polje.

Netaknuta priroda

Tek nešto više od sto kilometara udaljen od glavnog grada Hrvatske, u Sisačko-moslavačkoj županiji, smjestio se park prirode Lonjsko polje. Netaknuta i očuvana priroda, bogata biljnim i životinjskim svijetom, seoskom tradicijom i dobro hranom, okolica Lonjskog polja idealna je za brzi bijeg od svakodnevice. Malena sela smještena uz rijeku Savu u neposrednoj blizini Lonjskog polja, nestvarna močvarna područja, gnijezda roda i posavskih konja – priroda kakvu samo možete zamisliti nalazi se nekoliko trenutaka od vrelog gradskog asfalta. Ovdje imate osjećaj kao da je vrijeme stalo, ali na onaj pozitivan način. Zvuk šume i njezinih stanovnika jedina je glazba koju ćete trebati ako se odlučite za vikend getaway upravo ovdje.

Provozajte se čamcima na solarni pogon

Od nedavno su rijekom Strug počeli ploviti čamci na solarni pogon. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će posjetiteljima omogućiti razotkrivanje ljepote do sada samozatajnog pritoka rijeke Save. Vožnja čamcima pruža diskretan pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina – bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim. Više informacija potražite ovdje.

Seoska gospodarstva i tradicionalni blues

Turizam u ovim krajevima dugo nije bio razvijan, no unazad desetak godina stanovnici ali i brojni posjetitelji prepoznali su potencijal koji pruža ovaj kraj, tako da su se mnoga domaćinstva okrenula upravo seoskom turizmu. Vrhunska domaća hrana i vino, tradicionalne stare posavske kuće, domaće životinje, čist zrak i netaknuta priroda. Kada cijeloj ovoj formuli dodate i sada već tradicionalno događanje – Blues kamp odmor je u sekundi isplaniran.

Blues kamp u Lonjskom polju

Naime sljedeći vikend, od 21. do 23. kolovoza. U kampu i restoranu Tradicije Čigoč održat će se šesti Međunarodni blues kamp Lonjsko polje. Čigoč (selo roda) će i ove godine okupiti istinske zaljubljenike u blues – vrhunske glazbenike, mlade koji od njih žele učiti, te ljude koji uživaju u koncertima tog glazbenog stila. U ta tri dana, od petka do nedjelje, cijenjeni će glazbenici mlade poučavati sviranju bluesa na gitari i bubnjevima. Radionice će se održavati od 10 do 12 te između 17 i 19 sati, a svaku večer održavat će se koncerti.

https://www.instagram.com/p/B165ZUFBpMH/

Foto: PP Lonjsko polje, Instagram

Učitati još
Zatvori