Europski gradovi u koje se isplati sada putovati jer nisu pretrpani turistima

Europski gradovi u koje se isplati sada
putovati jer nisu pretrpani turistima

Ne tako davne 2019. godine putovanja su izgledala sasvim drugačije nego danas. Europske prijestolnice poput Londona, Pariza, Amsterdama i Rima svakodnevno su vrvile turistima pa su mnogi od njih uvodili razne restrikcije i regulacije koje ograničavaju broj turista jer ugrožava kvalitetu života domicilnog stanovništva, ali i kvalitetu usluge koju turisti očekuju. Redovi ispred najpoznatijih znamenitosti poput pariškog Louvrea ili rimske Fontane di Trevi bili su uobičajena pojava pa ako ste htjeli imati fotku na kojoj ćete biti sami ispred najpoznatijih turističkih atrakcija, morali ste doći ranom zorom i nadati se da nikome dosad nije na pamet pala ta ideja.

Upoznajte europske gradove u drugačijem svjetlu

No, karantene i lockdownovi učinili su svoje. Zbog zatvorenih granica turista u najpopularnijim europskim gradovima mjesecima uopće nije bilo. Kasnije, s popuštanjem restrikcija, vratio se samo mali dio. Na primjer, Amsterdam je posjetilo 25% manje turista u odnosu na razdoblje prije Covida.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by From Paris With? (@lamour.olya)

Iako svi ti gradovi žive od turizma, odnosno turizam je važna stavka za njihovo gospodarstvo, vrijeme pandemije mnogi su iskoristili za uvođenje nekih promjena i fokusiranje na kvalitetu, a ne kvantitetu. Osim što svi oni sada ‘lakše dišu’, i turistima je puno ugodnije istraživati sve njihove ljepote, turističke atrakcije i skrivene kutke bez prevelikih gužvi. Baš zato je sada sjajna prilika da nekamo otputujete i doživite najpopularnije europske gradove u nekom drugačijem svjetlu. Kamo se uputiti – nekoliko prijedloga donosimo u nastavku!

Pariz

Iako vjerojatno nikad nećete istražiti baš cijeli Louvre jer je jednostavno prevelik (a i nema potrebe da razgledate baš sve što se u njemu nalazi), možda ćete se sada napokon uspjeti približiti da Vincijevoj Mona Lisi. Također, ako vam je oduvijek bila želja popeti se na vrh Eiffelovog tornja, vjerojatno nećete trebati čekati u beskrajno dugim redovima. Osim najpoznatijih pariških simbola, jednostavno uživajte u šetnji ulicama ovog šarmantnog grada i upijajte njegovu čarobnu atmosferu.

Rim

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katie Giorgadze (@katie.one)

Vječni grad, muzej na otvorenom, grad na sedam brežuljaka – sve je to Rim. Grad fascinantne prošlosti koja je ostavila svoj pečat u svakoj njegovoj pori iz dana u dan privlači rijeke turista i zaljubljenika u povijest, umjetnost, kulturu i bogatu gastronomiju, no zbog pandemije taj se broj znantno smanjio. Već smo u uvodu spomenuli rimsku Fontanu di Trevi ispred koje se ljudi napokon mogu fotkati, ali ono još važnije – doživjeti je u punom sjaju.

Venecija

Venecija je još jedan talijanski grad inače pretrpan turistima koji sada možete istražiti u punom svjetlu. Oduševit će vas svojim kanalima, koji su se pročistili za vrijeme karantena, mostovima, povijesnim građevinama, ali i mnogobrojnim galerijama gdje se mogu vidjeti djela najpoznatijih svjetskih umjetnika. Kada tome pribrojite talijansku modu, ali i rukotvorine koje su najzanimljiviji suvenir koji možete ponijeti doma te talijansku kuhinju koja oduševi pri svakom posjetu, ovaj grad jednostavno je vrijedan dolaska i divljenja.

Amsterdam

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by travel x fashion (@mavieestbelle_jessi)

Amsterdam je još jedan europski grad koji je prije korone muku mučio s overturizmom. Nakon prošlogodišnjeg prvog lockdowna, njegov srednjovjekovni centar, koji je pod UNESCO-ovom zaštitom, napokon je prodisao. Iako se turisti polako vraćaju u grad, njihova brojka je znatno manja nego što je bio slučaj prije pandemije. Zbog svega toga zadovoljni su lokalni stanovnici, pogotovo oni koji žive u centru, ali i turisti koji sada na sasvim novi način mogu uživati u predivnoj arhitekturi i atmosferi ovog grada.

Prag

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?????♡ (@sonickahypikova)

Posljednjih godina, Prag je počeo imati slične probleme kao Amsterdam. Češki glavni grad imao je 8 milijuna posjetitelja godišnje, što se gotovo udvostručilo između 2012. i 2019. I baš poput Amsterdama, većina se slijevala u iste dijelove grada – na Starogradski trg i Karlov most. S manjim priljevom turista lokalnom stanovništvu je porasla kvaliteta života, dok turisti koji sada dolaze s guštom upijaju šarm njegovih ulica na kojima nisu nesnosne gužve.

Učitati još
Zatvori