Kako doživjeti Pariz na najbolji mogući način?

@morgylh

Ah, Pariz! Grad svjetla, mode, umjetnosti, kulture, grad s najboljim svjetskim muzejima, širokim avenijama, preslatkim kafićima, gastronomijom koja ostavlja bez daha i nebrojeno puno stvari koje u njemu možete vidjeti, raditi i doživjeti. Pariz je grad koji ima dušu i koji je uvijek dobra ideja, kako je jednom rekla Audrey Hepburn. Grad je to koji barem jednom u životu morate posjetiti, ali nemojte si postavljati previsoka očekivanja jer s njima dolaze i razočaranja. Da vam se to ne bi dogodilo, napravili smo listu savjeta pomoću kojih ćete doživjeti sve ono najbolje što grad nudi, a pritom uštedjeti dragocjeno vrijeme i novac.

Champs-Elysées nije jedina ulica za shopping

Avenija Champs-Elysées je po mnogima najljepša avenija na svijetu, simbol raskoši, luksuza i raj za šopingholičare. Ovdje ćete pronaći ekskluzivne dizajnerske trgovine poput Louis Vuittona (koji je upravo u ovoj ulici smjestio svoju najveću prodavaonicu na čak pet katova) i Diora, ali i ready-to wear brendove kao što je Zara. Na aveniji se nalazi i Galerija Lafayette, robna kuća koja se prostire na četiri kata i u kojoj ćete naći najpoznatije brendove iz svijeta mode, kozmetike i hrane. Ali, nemojte šopingirati isključivo na Elizejskim poljanama gdje je neviđena gužva. Dobre stvari možete naći i u četvrti Marais, u kojoj se nalaze butici koji nude karakterističnu parišku odjeću. Potražite i natkrivene prolaze koji datiraju iz 19. stoljeća i koji su bili prvi trgovački centri u gradu s mnoštvom zanimljivih prodavaonica. Galerie Vivienne je jedna od njih, a nalazi se u blizini Palais Royal.

Ne morate jesti u najskupljim restoranima

@diaryofdays

Pripremanje i kušanje hrane sastavni su dio francuske svakodnevice. Svjetski poznati kuhari i restorani s Michelinovim zvjezdicama su pariška institucija, ali budite svjesni da ćete za ručak u jednom od tih restorana morati izdvojiti veći iznos. Umjesto toga zaputite se u jedan od tradicionalnih pariških bistroa kojih u gradu ima pregršt, a u kojima ćete moći pojesti jednako ukusnu, ali cjenovno pristupačniju hranu.

Ne očekujte da ćete vidjeti baš sve u Louvreu

@morgylh

Louvre je jedan od najvećih i najposjećenijih muzeja na svijetu u kojem se nalazi više od 38 tisuća umjetničkih djela na 73 tisuće kvatradnih metara. Sam pogled na ove brojke dovoljno govori da ga je nemoguće cijelog obići i razgledati. Stoga si nemojte stvarati pritisak, nego umjesto toga napravite plan i razgledajte ono što vas uistinu zanima i na taj način uštedite dragocjeno vrijeme. Osim Louvrea, u Parizu se nalazi još puno manjih muzeja u kojima možete vidjeti jednako važna umjetnička djela. Muzej Marmottan, na primjer, dom je najvećoj svjetskoj kolekciji Monetovih djela, a muzej Rodin, smješten u hotelu Brion s pripadajućim vrtom, jedno je od najromantičnijih mjesta u gradu.

Ne morate izgubiti sate na Eiffelov toranj

Nakon niza terorističkih napada proteklih godina, vlasti su radi dodatne zaštite oko Eiffelovog tornja postavile niz sigurnosnih kontrolnih punktova. I dok ste prije mogli došetati ravno ispod tornja i diviti mu se, sada će vam trebati više vremena da biste došli do njega. Vrijeme ćete izgubiti i čekajući u redu za ulaz jer se znaju stvoriti neviđene gužve, a pogled s vrha tornja čak i nije najbolji u gradu. Umjesto Eiffela, popnite se na vrh Slavoluka pobjede, a u spektakularnom pogledu na panoramu grada možete uživati i s manje razvikanog tornja Montparnasse.

Zaboravite taksi, najbolje je šetati

@paris.with.me

Zaputite se u šetnju centrom Pariza jer ćete na taj ćete način najbolje doživjeti grad. Nema boljeg nego slučajno otkriti neko cool mjesto za popiti čašu vina ili neki divan pariški butik. Kad se umorite od hodanja, uskočite u Metro. Stanice se nalaze posvuda i puno je jeftiniji, a često i brži način za doći do odredišta od taksija.

Ne vjerujte stereotipima

@maria_ponomaryova

Da, svi smo čuli priče da su Parižani nepristojni; da konobari nisu ljubazni, da ti trgovci neće pomoći, da nitko ne zna engleski, a da se svi ostali ponašaju kao snobovi. Istina je da su Francuzi rezerviraniji od nas, ali vjerovanje u sve ove stereotipe neće vam nimalo pomoći. Dajte im šansu pa ćete vidjeti da su zapravo vrlo druželjubiv i opušten narod.

Foto: Instagram, Unsplash, Pixabay

0