10 razloga zašto želimo posjetiti Prag
10 razloga zašto želimo posjetiti Prag

10 razloga zašto želimo posjetiti Prag

Osim što nosi u sebi energiju bogate povijesti i kulture, Prag je vrlo živahan grad vibrantne modernosti, otmjenih, atraktivnih restorana, impresivne arhitekture i trendovskih događanja. Ovo je grad koji kao ni jedan na tako unikatan način ne nosi slojeve priča i sadržaja iz prošlosti koje su s toliko stila uklopljene u sadašnjost da poželite zauvijek koračati ovom impozantnom češkom prijestolnicom.

S jedne strane ovdje je moguće uživati i potpuno se izgubiti u bajkovitim dvorcima i starinama, a istovremeno birati mjesto za nezaboravan noćni provod kao i uživati u adventu.

10 znamenitosti koje morate doživjeti

Prag iz godine u godinu postaje sve “kozmopolitskiji” i poželjniji gostima koji s velikim entuzijazmom upoznaju njegovu poznatu magiju, ali i skrivene čari. Ono što dodatno naglašava šarm Praga i njegovu zavodljivost je nestvarno lijep horizont i otmjenost njegovih ulica, a zalazak sunca u ovoj europskoj metropoli jednostavno je nevjerojatan.

U nastavku pročitajte 10 najprepoznatljivijih praških znamenitosti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Praški dvorac

Praški dvorac ne samo da je jedan od impresivnijih i ljepših dvoraca, on je i najveći dvorac na svijetu. U njemu su tijekom prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Sv. Rimskog carstva, biskupi, a danas je tradicija nastavljena pa je ovaj slavni dvorac dom predsjednika Češke Republike i jedan je od glavnih turističkih atrakcija Zlatnog Praga. A pogled koji ćete na ovom mjestu doživjeti, prizor je koji ćete pamtiti zauvijek.

Katedrala Sv. Vida

Riječ je o jednoj o najmonumentalnijih građevina u svijetu. To je trobrodna gotička katedrala s tri tornja i sjedište je praškog nadbiskupa. Ova katedrala je izvrstan primjer gotičke arhitekture te je najveća i najvažnija crkva u Češkoj. Smještena je u Praškom dvorcu i sadrži grobove mnogih čeških kraljeva i careva Svetog Rimskog Carstva.

Karlov most

Karlov most samo je jedan od znakovitih simbola Praga s predivnom statuom sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Češke. No, na ovom mjestu pronaći ćete još 30 kipova i statua izrađenih uglavnom u baroknom stilu.

Za ovaj dojmljivi most vezane su brojne legende, a jedna je upravo vezana za Ivana Nepomuka. Vjeruje se da je sv. Ivan Nepmuk bačen s Karlovog mosta nakon što nije pristao otkriti što mu je supruga kralja Vaclava IV ispovijedila. No, budući da je kralj sumnjao kako ga supruga vara, naredio je mučenje svećenika Ivana koji je potom i bačen s mosta. Zvijezde oko glave kipa ovog sveca prema legendi predstavljaju 5 zvijezda koje su se, navodno, pojavile na mjestu gdje se svećenik utopio.

10 razloga zašto želimo posjetiti Prag

Na Karlovom mostu danas ćete naići na more turista koji tuda prolaze i dive se njegovoj ljepoti.

Tu su priliku za zaradu i prezentiranje vlastitog rada našli brojni trgovci, obrtnici i umjetnici pa ćete tek navečer kada se smiri vreva i hektičnost (ili rano ujutro) moći spoznati ovaj most u njegovoj punoj, pravoj ljepoti i upečatljivosti.

10 razloga zašto želimo posjetiti Prag

Židovska četvrt

Židovska četvrt smještena je između Starog gradskog trga i rijeke Vltave. Ovdje ćete moći posjetiti Kafkinu kuću koja je danas muzej, a posebno je zanimljiv Golem za kojega su vezane brojne mistične priče i legende. Ovdje ćete satima moći razgledavati Sinagoge i Židovsko groblje i upoznavati se s ovom fascinantnom kulturom.

Profimedia

Kafka

Kafkina kuća smještena je u Zlatnoj ulici. Baš kao što je ovog velikana svjetske književnosti obilježio ovaj grad i utjecao na njegovo stvaralaštvo, tako je i on zauvijek ostavio svoj pečat na ovome gradu.

Stoga se Prag Kafki odužio na način da mu je posvetio muzej s vrlo bogatom i specifičnom postavom koja privlači veliki broj posjetitelja i zbog multimedijalnih sadržaja, ali i klasičnog značaja i umjetničke energije koju isijava. Ovdje ćete zaroniti u okvire Kafkinog stvaralaštva, saznat ćete detalje o njegovoj obitelji, obrazovanju, židovskoj zajednici u Pragu tog doba i kazalištu na jidišu o kojem je Kafka pisao.

Muzej je smješten u srednjovjekovnoj jezgri Praga, na lijevoj obali Vltave u četvrti pod nazivom Mala strana, ispod najvećeg kraljevskog dvorca na svijetu.

Gastronomija

Ukoliko dođete u Prag, a niste kušali gulaš ili popili češko pivo, kao da niste ni posjetili ovaj grad. Također, obavezno si priuštite kobasice koje ćete moći isprobavati od ulične ponude do vrhunskih restorana.

Svinjska koljenica je također vrlo popularno meso koje ćete dobiti čak i u pivnicama i to s nekoliko vrsta umaka. No, u pubovima možete naručiti različita jela sasvim pristojne kvalitete i okusa, od pilećih krilaca slabo ili jako začinjenih, ovisi o vašim preferencijama do tapasa i različitih slastica.

Trdelnik

Ono što je nezaobilazno u Pragu jest trdelnik, odnosno chimney cake. Ova slastica dostupna je raznim izdanjima, odnosno punjenjima, dodacima i preljevima pa će vam svaku šetnju Pragom učiniti nezaboravnom i još slađom.

Iako su češka piva slavna i poznata u cijelom svijetu, najčešće ćete čuti preporuke o točenim tamnim pivskim izdanjima, no i pšenične svijetle varijante također nisu za odbaciti. Izbor je na vama, i uistinu je velik pa pronađite za svoj ukus ono što vam najviše odgovara i to po vrlo pristupačnim cijenama.

Petrin brdo

Ovo je mjesto idealno za zaljubljenike u mirnu energiju i opuštanje u prirodi. Duge šetnje i uživanje u ružinim vrtovima ovdje su posebno šarmantne, a pogled je upravo onakav kakav priželjkujete i očekujete od grada kao što je Prag.

Ovdje ćete naići na voćnjake u kojima se slobodno možete poslužiti plodovima u doba godine kada ih ima. Ovdje je postavljena i žičara pa možete uživati bez velikog napora i truda. Priuštite si i osjećaj upoznavanja Praga s romantičnog tornja vidikovca koji će vam priuštiti fantastične slike Praga. A uživajte i u poznatom restoranu Nebozizek.

Kuća koja pleše

Prag je poznat po neogotičkog i secesijskoj arhitekturi, a ova avangardna građevina, zapravo poslovna zgrada na neobičan i intrigantan način sasvim se dobro uklopila u ambijent. Riječ o poslovnoj zgradi iz 1997. koja je postala jednom od arhitektonskih atrakcija Praga.

Tu je smješten jedan vrlo popularan i fin francuski restoran s predivnim pogledom, ali i nekoliko multinacionalnih kompanija.

Zid Johna Lennona

Zid poruka ljubavi i mira s likom Johna Lennona. Česi su mu odali počast oslikavši zid s njegovim likom, no s vremenom su ostale samo njegove oči budući da je ovaj zid preplavljen porukama, crtežima i grafitima koji nerijetko imaju i političku konotaciju.

Ipak, turisti koji su posjećivali grad pridonijeli su očuvanju ovog murala. Zid je vlasništvo Malteških vitezova koji su ga obnovili nekoliko puta, ali je, usprkos tome, ponovno bio prekriven s još više Lennonovih slika, mirotvornih poruka i turističkim grafitima.

Stari gradski trg

Duga je povijest Starog gradskog trga u Pragu koji nosi epitet jednog od ljepših trgova u Europi. Još je od 11. stoljeća privlačio brojne goste, trgovce, kupce i znatiželjnike jer je na tom mjestu bila smještena jedna od značajnijih europskih tržnica.

Danas ćete ovdje moći birati između brojnih kafića, restorana, trgovina ili samo uživati u arhitekturi i detaljima koji su smješteni na trgu, ali i sa svih strana ovog impozantnog mjesta na sjecištu puteva.

Ovdje je posebno poznata znamenitost Astronomski sat koji je na trgu još od 1410. godine i prikazuje 12 apostola koji se pojavljuju svakog punog sata od 9:00 i predstavljaju uzbudljivu turističku atrakciju.

Foto: Instagram (@magictiron), Profimedia, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori