10 razloga zašto želimo posjetiti Amsterdam

10 razloga zašto želimo
posjetiti Amsterdam

View this post on Instagram

A post shared by fashion · inspo · travel ? (@mavieestbelle_jessi) on

Amsterdam je jedan od najpoželjnijih gradova Europe i to ne samo za turistički posjet već i za život. Ovdje se sloboda udiše punim plućima i svatko može pronaći kutak za sebe. Posebno je otvoren za umjetnike koji imaju priliku biti dijelom snažne moderne umjetničke scene. Ono po čemu je Amsterdam poseban jest i njegov odgovoran odnos prema povijesti i poštovanje istinskih vrijednosti individualnih prava.

No, osim što ga krase istinske vrijednosti demokracije i liberalizma, Amsterdam je posebno lijep grad koji će vas osvojiti šarmom, neobičnom privlačnošću i finom estetikom. Zanimljiva arhitektura i prepoznatljive ulice, prostrane biciklističke staze i romantični i lijepi amsterdamski kanali učinit će da se zaljubite u njegovu energiju na prvi pogled.

Pronađite bicikl za sebe i upoznajte grad poput lokalca jer bicikliranje je ono što u ovome gradu naglašava njegovu dinamičnost i pomiče njegove granice daleko iznad obične metropole. Znate da možete naići čak i na isprintanu kuću?

Amsterdam je eklektična zbirka svakojakih ljepota, svjetlosti, tradicije i modernosti, spojena u jedinstvenu cjelinu koja se ne smije propustiti doživjeti. Uz slasne zalogaje street fooda i prizore nestvarno lijepih ulica, Amsterdam je mjesto gdje ćete se sigurno poželjeti vratiti.

Iako je uistinu mnogo razloga zbog kojih bismo satima lutali ulicama nizozemske metropole, izdvojili smo 10 najzanimljivijih punktova koje treba posjetiti.

Bicikli

Bicikli zapravo nadmašuju ljude u Amsterdamu, a grad je u potpunosti prilagođen urbanom biciklizmu. Istraživanje raznolikog gradskog krajolika u Amsterdamu biciklom, uvijek je nagrada i omogućuje posjetiteljima brzu navigaciju između mnogih ikonografskih četvrti, uključujući gradske slikovite kanale, šarmantnu muzejsku četvrt i lijepe stambene prostore.

Kanali

Amsterdamski središnji pojas kanala uglavnom je izgrađen tijekom 17. stoljeća kako bi se prilagodio gradskoj industriji i stvorio prostor za stambene projekte. Zbog njihovog povijesnog i kulturnog značaja, ovi slikoviti vodeni putevi kolektivno su zaštićeni od strane UNESCO-a kao svjetska kulturna baština.

View this post on Instagram

A post shared by Arden | Netherlands & Travel (@arden_nl) on

View this post on Instagram

A post shared by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Pivo i hrana

Nizozemsko pivo cijenjeno je diljem svijeta, a mnoga od tih ukusnih piva potječu upravo iz Amsterdama. Naime, u gradu su brojne pivovare među kojima su međunarodni giganti koji su odavno prerasli Amsterdam, poput Heinekena, do manjih, nezavisnih poduzeća poput Brouwerij het IJ ili Gebrouwen door Vrouwena. Craft pive se proizvode u brojnim vjetrenjačama pa ćete takve atrakcije pronaći po cijeloj Nizozemskoj.

Zaočnite dan s  pannenkoekenom, nizozemskom verzijom palačinki koje dolaze u različitim kombinacijama punjenja i dodataka. Ulična hrana je zanimljiva, bogatih okusa. Nizozemska kuhinja je jednostavna, ali ukusna pa isprobajte neke od lokalnih specijaliteta od ribe. Ovdje svi vole pržene krumpiriće pa ćete na ukusne varijante ovog jela naići i u otmjenim restoranima.

View this post on Instagram

A post shared by Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi) on

Crvena četvrt

Riječ je zapravo o uskoj ulici koja nosi ime crvena četvrt zbog crvenih lampi iznad izloga. Postala je kultno mjesto za turiste, no ovdje rado svraćaju i lokalci. Četvrt je poznata po noćnim klubovima, sex shopovima, erotskim kazalištima i izlozima u kojima se nalaze prijateljice noći. Tu je fotografiranje strogo zabranjeno, bilo da je riječ o vašoj namjeri da fotografirate ljude ili arhitekturu. Ukoliko želite riskirati, u najboljem slučaju ćete ostati bez kamere. Ovo kultno mjesto vrijedi vidjeti ukoliko vas put nanese u Amsterdam jer gotovo da je ova četvrt poznatija i od samog grada bez obzira na svu njegovu posebnost i osebujnost. Crvena četvrt je ipak jedan od simbola Amsterdama.

Dizajn

Pronalaženje jedinstvenih i inovativnih dizajnerskih proizvoda u Amsterdamu nije težak zadatak zahvaljujući velikom broju izvrsnih specijaliziranih trgovina i studija unutar grada. Droog je, primjerice, spada među najpoznatije dizajnerske inicijative na svijetu, a Amsterdam je dom mnogih drugih sličnih poduzeća usmjerenih na jedinstvenost proizvoda.

Umjetnička scena

Suvremena umjetnost iznimno je zastupljena u Amsterdamu. Dijelom je to zbog prisutnosti nekoliko svjetskih kulturnih instituta kao što su Muzej Stedelijk, FOAM i mnoge druge manje, nezavisne galerije. U gradu postoji i nekoliko umjetničkih i dizajnerskih škola, od kojih većina često organizira izložbe i događaje koje privlače zaljubljenike u umjetnost iz cijelog svijeta.

Arhitektura

Budući da Amsterdam ima gotovo 1000 godina, sadrži impresivan raspon srednjovjekovne, renesansne i moderne arhitekture. Zgrade iz svakog od tih razdoblja nalaze se diljem grada, a mnoge četvrti u Amsterdamu imaju šarmantnu mješavinu arhitektonskih stilova zbog stalnih urbanih zbivanja i mijena koje udahnjuju novu energiju gradu.

Povijest umjetnosti

Nizozemska je s obzirom na veličinu iznjedrila iznenađujuće brojne umjetnike, među kojima su Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn i Vincent van Gogh. Dok mnogi muzeji u Amsterdamu prikazuju umjetnička djela stvorena od strane ovih legendarnih likova, zbirka Rijksmuseuma je bez premca i poznata je po Rembrandtovom remek-djelu The Night Watch.

Kuća Anne Frank

Amsterdam je grad slobode i vladavine prava i stoga je važno razumijeti i njegovu povijest. Kolika je snaga i simbolika Kuće Anne Frank govori i činjenica da ovo mjesto posjeti više od 500 000 turista godišnje, a kada god dođete, ovdje ćete čekati u redu. Ovdje je nakon bijega iz Njemačke živjela, odnosno skrivala se, židovska djevojčica Anna Frank i njezina obitelj. Tu je i nastao kultni Dnevnik Anne Frank gdje je opisala sve što je proživjela tijekom ratnih zbivanja. Nedaleko Annine kuće nalazi se četvrt muzeja gdje su smješteni svi važniji muzeji u Amsterdamu. To su Rijksmuseum, Van Gogh Museum te Stedelijk Museum.

View this post on Instagram

A post shared by Anna Andrusyk (@funnysizeanna) on

Parkovi

Amsterdam je prepun parkova koji su uistinu predivna mjesta za opuštanje. Vondelpark je velik – idealan za trčanje ili šetnju. Izbor je uistinu velik pa možete birati između malih parkova za šetnju i čitanje knjige ili velikih za sport i rekreaciju.

View this post on Instagram

A post shared by •Sara• (@lapinlapin) on

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Preporuka

Zatvori