Istražite hrvatsku pustinju i uživajte u jedinstvenom pejzažu
Istražite hrvatsku pustinju i uživajte u jedinstvenom pejzažu

Istražite hrvatsku pustinju i
uživajte u jedinstvenom pejzažu

U želji da upoznamo najneobičnija čuda prirode često putujemo izvan Lijepe Naše. Međutim, ponekad nismo svjesni ljepote naše zemlje i svih njenih povijesnih i prirodnih znamenitosti. Putovati diljem vlastite zemlje na neistraženo, neuobičajeno i egzotično mjesto svakako je najslađi izazov na koji se možemo odvažiti.

Istražite čuda prirode

Od planina, rijeka, špilja, jezera, mora pa sve do parkova i šuma – isplati se izdvojiti vrijeme i upoznati se sa svim dijelovima Hrvatske. Takvo jedno prirodno čudo pronašli smo i u Podravini. Naime, naviknuti smo da u svijetu postoji velik broj pustinja, ali jedna mala nalazi se i kod nas. Upravo u Podravini možete istražiti Đurđevačke pijeske koji se prostiru usporedno s desnom obalom rijeke Drave. U malom okruženju takav divan krajolik sadrži endemske vrste i nevjerojatnu boju pijeska.

Podravski pijesci su područje jedinstvenog pejzaža. Ove pješčane dine pokraj Đurđevca nazivaju se još i Hrvatskom Saharom, ali stari Đurđevčani zvali su ih ‘Krvavi peski’. Zanimljiva priča stoji iza tog naziva. Naime, nekada je pijesak bio doslovno svugdje, ulazio je u domove i prekrivao polja, pa je tako na tom sipkom materijalu nastao Đurđevac. Na velikoj dini, usred močvarnog tla izgrađena je i poznata utvrda Stari grad, uz koju se veže i Legendu o Picokima.

Ipak, sadašnji rezervat čini tek mali dio pijesaka u Podravini, a on je poseban zbog svoje specifične žućkaste boje. Unatoč tome, u rezervatu se krije jedinstveno botaničko blago.

Kako bilo, isplati se prošetati jedinom pustinjom koju imamo u Hrvatskoj i upoznati njezine specifičnosti.

Mali zološki vrt

Turistička atrakcija Đurđevca svakako su i deve koje su smještene u pustinjskom ambijentu odmah pored utvrde Stari grad. Uz deve, ovaj mali zoološki vrt dom je i razigranim patuljastim kozama, ovcama, konjima, magarcima, autohtonoj peradi i ljamama. Zološki vrt možete posjetiti od ponedjeljka do petka 10 – 16 sati, a vikendom od 10 do 18 sati. Sve informacije možete pronaći na stranici Turističke zajednice grada Đurđevca.

Učitati još
Zatvori