Čarobno jezero Como: 3 gradića za nezaboravan odmor u Italiji
Čarobno jezero Como: 3 gradića za nezaboravan odmor u Italiji

Čarobno jezero Como: 3 gradića za
nezaboravan odmor u Italiji

Dolaskom toplijih i sunčaniji dana, sve je polako živnulo. Od prirode koja se ponovo budi i privlači svojim bojama i mirisom do nas samih koji polako razmišljamo o nekom putovanju. Nije novost kako u većini slučajeva tražimo nove destinacije kada zatopli i kada su temperature prihvatljivije. Veći je izbor aktivnosti koje možemo isprobati kada nam vremenske prilike idu na ruku, a i razgledavanje gradova i znamenitosti puno je ljepše ako je i lijepo vrijeme.

Jezero Como

Dolce far niente

Postoje mjesta koja su toliko božanstvena da ih je važno posjetiti barem jednom u životu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog osjećaja koji prožima svaki kutak tih atraktivnih destinacija koje privlače brojne putnike iz cijelog svijeta. Zanimljivo je kako je Italija zemlja puna skrivenih mjesta i nudi mnogo više od svjetski razvikanih destinacija.

Kao dugogodišnja ljubiteljica putovanja, Karla Špiranec autorica bloga karlatypes.com koji je posvećen putovanjima s nama je podijelila iskustvo posjeta jezeru Como u Italiji. Poželite li istražiti i neke druge talijanske gradove, ovdje možete pronaći inspiraciju što posjetiti.

Jezero Como

Putopis

Jezero Como, smješteno na sjeveru Italije, jedno je od najljepših mjesta na svijetu i poznato je po svojim idiličnim gradovima i selima. Među mnogobrojnim gradovima koji se nalaze uz jezero, neki su posebno privlačni zbog svoje prirodne ljepote, povijesnih znamenitosti, kulture i gastronomije.

Posjet jezeru Como dugo je bila moja neostvarena želja koja se ovog travnja napokon ostvarila. Potpuno očarana, u ovom članku predstavit ću vam tri poznata gradića na jezeru Como koje sam posjetila te što ih čini posebnima.

Jezero Como

Jezero Como dragulj je sjeverne Italije

Jezero Como nalazi se u sjevernoj Italiji, sat vremena vožnje od Milana. Do jezera smo vozili 7 sati iz Zagreba, a možete ga posjetiti i tako da letite do Milana pa svoj put nastavite autom ili vlakom.

Italija je poznata po prekrasnim gradovima i krajolicima, no jezero Como toliko je posebno da sam se, za vrijeme boravka na Comu, često pitala jesam li ja zaista u Italiji. Spoj divnog, kristalno čistog jezera i prostranih Alpi prekrivenih snijegom pruža potpuno drugačiji dojam od Firence ili Positana.

Na obali jednog od najvećih jezera u Italiji nalazi se preko trideset gradića i sela, pa sam pažljivo birala što sve vidjeti u tri dana koliko smo imali na raspolaganju. Tri gradića koje sam izabrala su Bellagio, Varenna i Lenno, koji su u potpunosti ispunili moja očekivanja.

Varenna, jezero Como

Neodoljivi Bellagio mali je talijanski raj

Najpoznatiji gradić na obali jezera Como je Bellagio. Jezero Como ima oblik obrnutog slova ipsilon, a gradić Bellagio nalazi se u samom centru tog ipsilona. Upravo zbog toga Bellagio je omiljena, ali i idealna baza za obilaženje jezera. Zbog svoje dobre pozicije Bellagio je i najskuplja opcija za smještaj, no ako idete izvan sezone kao mi možete pronaći smještaj prihvatljive cijene. Odsjeli smo u obiteljskom hotelu Fioroni koji je zadovoljio sve naše potrebe, a od starog grada udaljen je svega 10 minuta.

Jedna od jedinstvenosti ovog gradića su njegove uske kamene uličice koje Bellagio pretvaraju u romantičnu filmsku scenu. Iako stari grad možete obići u nekoliko minuta, zbog šetnice uz jezero, ukusnih gelateria i neodoljive arhitekture poželjet ćete ostati zauvijek. Bellagio također ima i odličnu gastronomsku ponudu, a mi smo bili impresionirani ukusnom hranom u obiteljskom restoranu La Grotta.

Uz obalu, Bellagio ima svoju trajektnu stanicu koja će vam pomoći u obilasku ostalih gradića na jezeru. Karte za trajekt su 4,5 eura po smjeru, a ugodne vožnje traju od 15 do 40 minuta. Mi smo na našem putovanju odabrali posjetiti Varennu i Lenno.

Šarena Varenna grad je bezvremenske ljepote

Uz Bellagio, jedan od najpopularnijih gradića na jezeru Como je Varenna. Prekrasne šarene kućice i uske uličice postavile su Varennu visoko na našu listu. Zbog svoje ljepote Varenna privlači velik broj turista koji žele uživati u svemu što ovaj gradić nudi. Uz prekrasnu šetnicu koja pruža veličanstvene poglede na grad i na jezero Como, popularne su i lokacije poput dvorca Vezio te divne Ville Monastero.

Villa Monastero bila je primarni razlog našeg posjeta Varenni jer su romantične vile svima omiljene atrakcije na jezeru Como. Villa Monastero izgrađena je u 19. stoljeću kao ljetnikovac bogate talijanske obitelji, a danas je posjećena zbog prekrasno uređenih vrtova. Jedinstvena arhitektura vile i razigrane boje cvijeća nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ulaznice za vilu su 10 eura i apsolutno ju vrijedi posjetiti.

Šarmantni Lenno savršeno je mjesto za opuštanje

Lenno je jedan od gradića koji se ne nađe na listi mnogih putnika jer nije jedan od najpopularnijih gradića na obali jezera Como, no dom je jednoj od najpoznatijih vila na svijetu.

Kratkom vožnjom iz Bellagia došli smo do Lenna koji je bio toliko miran da se činilo kao da je vrijeme stalo. Prekrasne kuće okupane suncem i cvijećem dovele su nas do pitanja zašto se o Lennu ne priča s istim oduševljenjem kao o Bellagiu ili Varenni, ali nismo se ljutili, samo smo uživali u pogledu i upijali sunčeve zrake na terasi restorana Il Golfo.

Impresivna arhitektura

Svaki metar ovog prekrasnog gradića prehodali smo u dva sata, a zatim smo se zaputili prema nezaobilaznoj atrakciji koja Lennu daje dodatnu čar, a to je Villa del Balbianello.

Villa del Balbianello očarat će svakoga tko kroči u njene vrtove, i to s razlogom. Impresivna arhitektura, bajkoviti vrtovi i nevjerojatni pogledi na jezero Como samo su neke od ljepota koje ova vila nudi. Izgrađena u 18. stoljeću, Villa del Balbianello ima bogatu povijest, a miljenica je i mnogih holivudskih redatelja koji ju često biraju za snimanje filmova. Ovu prekrasnu vilu možete vidjeti u filmovima poput Ratova Zvijezda i Jamesa Bonda.

Ljepote jezera Como pamtit ćete zauvijek

Bellagio, Varenna i Lenno samo su neki od gradova koje vrijedi posjetiti na jezeru Como. Moja preporuka je da za potpuni užitak izdvojite pet dana za ovo putovanje kako biste uklopili još nekoliko gradova poput Tremezza koji ima Villu Carlotu i Menaggia.

Tekst: Karla Špiranec

Foto: Unsplash, iStock, Karla Špiranec

Učitati još
Zatvori