INSTA(NT) TRAVEL: 10 razloga zašto želimo posjetiti Firencu
INSTA(NT) TRAVEL: 10 razloga zašto želimo posjetiti Firencu

INSTA(NT) TRAVEL: 10 razloga zašto
želimo posjetiti Firencu

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti bilo za vikend, bilo na više dana. Italija je puna sadržaja kao niti jedna druga zemlja na svijetu. Mjesto je to puno kontrasta, šarma, kulture, zanimljivih okusa, pitoresknih krajolika i prizora koji su vječna inspiracija putnicima. Firenca upravo na najbolji način opisuje svu talijansku čaroliju i raskoš.

Grad koji je drugo ime za umjetnost, mjesto rođenja renesanse i srce Toskane. Svaka ulica priča priču koja svoje uporište ima u bogatoj povijesti, a modernost joj udahnjuje poseban šarm. Stoga smo sastavili popis što nikako ne smijete propustiti.

Firenca je slikoviti grad s impresivnim povijesnim centrom koji se smatra UNESCO-vom svjetskom baštinom, da ne spominjemo metropolu ispunjenu čudnovatim i romantičnim skrovitim točkama koje samo čekaju da budu otkrivene. Ovaj toskanski raj je glavna turistička destinacija za mnoge putoljupce.

Firenca

Srce Toskane

Firenca je glavni grad toskanske regije. Područje Toskane sa svojim poznatim zelenim brežuljcima, vinogradima, ukusnom hranom, ima puno za ponuditi. U Firenci ste u savršenom položaju da istražite regiju kratkim izletima i uživate u krajoliku. Možete otići na degustaciju vina, istraživati stare srednjovjekovne gradove u brdima, iznajmiti vespu ili bicikl, upisati kulinarski tečaj u nekoj od raskošnih vila, ili čak pomoći u berbi grožđa ili maslina za sezonu. Firenca je idealno mjesto za boravak dok istražujete.

Firenca

Arhitektura

U srcu grada je ikonična katedrala, nekoliko dojmljivih gotičkih crkava. Zeleno ružičasti eksterijer katedrale jedinstven je i vrlo efektan pa osim što ova građevina ima veliki značaj za religiju i povijest, ovo je posebno mjesto za ljubitelje arhitekture.

Muzeji

Svi znamo za muzeje Uffizi i Accademia, ali u Firenci ima dosta drugih muzeja. Muzej Bargello, nacionalni skulptorski muzej, dom je Donatellove brončane skulpture Davida i čitav niz starih relikvija iz Europe i Bliskog istoka. Palazzo Davanzati, smješten u renesansnoj palači u središtu grada, pruža posjetiteljima uvid u svakodnevni život sa svojim sačuvanim spavaćim sobama, alatima i kuhinjama. Proširenje monumentalnog kompleksa crkve San Lorenzo, kapele Medici – spomenik uglednoj firentinskoj obitelji – domaćin je zbirci skulptura Michelangela.

Moda i shopping

New York i Milano obično se smatraju svjetskim modnim prijestolnicama, ali većina poznatih talijanskih brendova zapravo je svoj dom pronašla u Firenci. Brendovi kao što su Prada, Gucci i Salvatore Ferragamo svoje proizvodne pogone i sjedišta smjestili su u Firencu. Firenca ima veliku modnu ponudu i domaćin je mnogim modnim događajima.

Povijest

S obzirom na zanimljivu povijest srednjovjekovne i prosvjetiteljske povijesti, u Firenci ima dosta skrivenih tajni i skandala što čini blago koje treba otkriti. Krenite u obilazak i saznajte kako je obitelj Medici poduprla razdoblje renesanse ili kako je stvarao Michelangelo ili zašto Hitler nije odlučio uništiti Ponte Vecchio u Drugom svjetskom ratu. Firenca ima nevjerojatne tajne, a najbolji dio je što je vrlo dobro sačuvan grad, gdje ćete se osjećati kao da putujete kroz vrijeme.

Ponte Vecchio

Gastronomija

Iako se može sa sigurnošću reći da Italija općenito ima nevjerojatnu hranu i vino, može se reći da je Firenca, odnosno Toskana ona koja prednjači u  najdojmljivijim delicijama. Uz tradicionalna jela i suvremene kuhare koji pripremaju klasike s pomakom, vrlo su važni minimalni sastojci. Okusi visokokvalitetnih sastojaka čine svu razliku u hrani, a zasigurno će vas zavesti pažnja i strast koja ide u svako jelo koje ćete kušati dok ste ovdje.

Rodni grad renesanse

Malo tko nije čuo za jedno fascinantno razdoblje u povijesti – renesansu. Učenje o tome u školi i doživljavanje gdje je sve počelo iz prve ruke su dvije posve različite stvari. Svaki kut u koji pogledate ima novu priču, zanimljivu zabavnu činjenicu i prekrasnu zgradu ili umjetničko djelo koje se ne smije propustiti. Biti rodno mjesto renesanse također znači da se ovdje može uistinu mnogo toga doživjeti.

Firenca

Pogled

Firenca je čarobno mjesto. Kada govorimo o magičnim gradovima Italije, prvo pomislimo na Veneciju ili Rim, ali ako nikada niste uzeli u obzir Firenzu, ili ste se pokušali zaustaviti na putu, definitivno nećete biti razočarani kada to učinite. Energija je živa, ali opuštena, zrak ispunjen kreativnošću i ljepota je svuda.

Festivali

Firenca je prekrasna tijekom cijele godine. Grad nudi zanimljive festivale u svako doba, što može biti iznenađujuće kulturno iskustvo. Neki od najpopularnijih su Carnevale u veljači, Gelato Festival u travnju, modni sajmovi Pitti (različiti datumi) i Festa della Rificolona (festival lampiona) u rujnu. Lipanj se smatra zlatnim mjesecom Firence s brojnim svetkovinama zaštitnika kao i glazbenim i plesnim festivalima.

Foto: Instagram, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori