Mjesta u Italiji koja nisu razvikana, ali su božanstvena
Mjesta u Italiji koja nisu razvikana, ali su božanstvena

Mjesta u Italiji koja nisu
razvikana, ali su božanstvena

Postoje mjesta koja su toliko božanstvena da je važno posjetiti ih barem jednom u životu. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog osjećaja koji prožima svaki kutak tih atraktivnih destinacija koje privlače brojne putnike iz cijelog svijeta. Uglavnom je riječ o lokacijama bogate povijesti i kulturne baštine, neizmjerno lijepe prirode, zanimljivih kutaka i atrakcija koje drže pažnju svojom šarmantnošću. Priče koje stoje iza gotovo svake fasade, stepenice, kanala i trga neiscrpni su izvor fascinacija. Stoga kada jednom posjetite takvo mjesto, gotovo mu se uvijek iznova vraćate.

Sigurno ste primijetili kako neka mjesta posjeduju tako silnu, gotovo magnetnu privlačnost da i kada se vratite s odmora, ponovno planirate sljedeći posjet tom mjestu kako biste ponovili predivan osjećaj koji vas je pratio na putovanju. No, i kako biste nadogradili svoju pustolovinu otkrivajući one detalje koji su vam promakli. Ne čini li vam se da iz sezone u sezonu planirate putovanje na gotovo uvijek iste lokacije ne dajući priliku nekim novim mjestima koja kriju možda i veću magiju? Samo im morate pružiti priliku.

Zanimljivo je kako je Italija zemlja puna skrivenih mjesta i nudi mnogo više od svjetski razvikanih destinacija. Fotografije s tih mondenih lokacija pune Instagram feedove gotovo iz dana u dan, a ni ne slutimo što bismo sve mogli proživjeti i otkriti ako si dozvolimo malo istraživanja.

Manji gradovi, uvale i jezera Italije prava su bajka usred Apeninskog poluotoka.

Umjesto Positana posjetite Sperlongu

Mnogima je upravo Positano omiljeno mjesto za odmor. Pitoreskni gradić u stijenama, predivan krajolik, more s dušom i još milijun razloga čine ga toliko omiljenim. No, Sperlonga je gotovo jednako očaravajuća. Riječ je manjem mjestu, ali s toliko zaraznom energijom i profinjenošću da ćete se zaljubiti na prvi pogled. A ono što mu daje prednost je što ćete u njemu pronaći mir, mnogo je manje turistički posjećen, a zovu ga još i “talijanskim skrivenim draguljem”. Stoga je vrijeme da se dragulj otkrije.

Sperlonga, Italija_iStock

Umjesto jezera Como, posjetite jezero Iseo

Jezero Como nosi posebnu romantičnu energiju kojoj je uistinu teško konkurirati. Osim toga, jedno je od mjesta koje obožavaju posjećivati velike zvijezde poput Georgea Clooneya. No, ako zastanete između Jezera Como i jezera Garda i upijete ljepotu jezera Iseo. Ona će vas bez dvojbe potpuno osvojiti. Predivni restorani, čudna, ali posebno dražesna sela, mir, harmonija, zelenilo i lomljava sunčevih zraka na površini vode, posebno je iskustvo koje vrijedi proživjeti.

Jezero Iseo, Italija_iStock

Umjesto Milana, posjetite Bergamo

Iako je neupitna ljepota, raskoš i zanimljivost Milana, u njegovoj blizini se smjestio gradić koji je potpuno nepravedno zapostavljen. Ako vas put nanese u istraživanje sjeverne Italije, nikako ne propustite Bergamo. Za ovaj grad kruže priče kako je to najljepši grad u planini. Bez dvojbe, Bergamo je šarmantno mjesto s lijepim malim zavojitim uličicama gdje možete uživati u predivnim okusima sladoleda, a također je savršena baza za istraživanje krajolika Lombardije i talijanskih jezera. I okolina ovoga grada je tako romantična pa je to idealno mjesto za mali proljetni predah.

Bergamo, Italija_iStock
Bergamo, Italija_pexels-dominika-gregušová
Bergamo, Italija_pexels-marian-florinel-condruz

Umjesto Cinque Terre, posjetite Portovenere

Svi znaju za 5 čarobnih priobalnih sela koje čine posebnu turističku atrakciju Cinque Terre. Portovenere je mnogo mirnija opcija s manje turista, ali gotovo jednako atraktivna. Ovo je posebno mjesto idealno za obiteljski odmor sa srednjovjekovnim središtem koje daje poseban osjećaj vintage neodoljivosti i bajkovitosti. Ovo je bilo skriveno mjesto poznatih pjesnika Byrona i Shelleya.

Portovenere, Italija_iStock
Portovener_iStock

Umjesto Venecije, posjetite Treviso

Gradić sa srednjovjekovnim vratima, uskim, kamenim ulicama od arkadirane ružičaste crvene opeke i kamenih blokova koji se okreću i pretvaraju u isušene vodotoke. Mali kanali prolaze pokraj vrtova veličine rupčića, klize ispod kuća, pojavljuju se na uličnim uglovima. Mlinovi s tamnim vodenim kotačima koji su nekada imali komercijalnu svrhu, sada se lijeno okreću i imaju samo dekorativnu ulogu. Jednako atraktivna opcija u regiji, koja privlači mali dio mnoštva koji se stapaju u Veneciju i Veronu, Vicenza, iznimno mali gradić arhitekta Palladioa jednako će vas oduševiti i zauvijek šarmirati.

Treviso, Italija_iStock

Foto: Instagram, iStock, Pexels

Učitati još
Zatvori