Kino i knjižara u jednom? Ovo mjesto je poslastica za sve ljubitelje kulture
Kino i knjižara u jednom? Ovo mjesto je poslastica za sve ljubitelje kulture

Kino i knjižara u jednom? Ovo mjesto je
poslastica za sve ljubitelje kulture

Ako volite filmove i knjige onda će vam se svidjeti jedna lokacija u Firenci. Tamo se nalazi jedno od najljepših kina i knjižara koje smo vidjeli. Riječ je o povijesnom Giunti Odeon kinu koji je ove godine ponovno otvoren i izgleda bajkovito.

Povijest kina

Cinema Odeon prvi put je otvoren 1922. godine unutar povijesne renesansne palače Palazzo dello Strozzino. Kino je imalo glamurozno gala otvorenje 14. prosinca 1922., a boom je doživio 30-ih godina kada vodstvo preuzima obitelj Germani. Od tad kino ugošćava svjetske premijere filmova, poznate goste, predstave i mjuzikle. Cinema Odeon postalo je najstarije talijansko kino.

Još uvijek, nakon 87 godina, njime upravlja obitelj Germani, a tijekom svoje bogate povijesti neki od impresivnih gostiju kina su bili Louis Armstrong, Isabelle Adjani, Kate Winslet, Bernardo Bertolucci, Roberto Begnini i Paolo Sorrentino. Ove godine Gloria Germani udružila je snage s izdavačkom kućom Giunti te je kinu dodana i knjižara.

Središte kulture

Giunti Odeon sada je prostor od 1500 četvornih metara koje spaja filmsku umjetnost, književnost, glazbu i kazalište. U njemu se nalazi kinodvorana s dva platna za filmske projekcije – jednim za večernje projekcije i drugim s LED svjetlom za dnevne projekcije. Ispod kinodvorane, u donjem dijelu gledališta gdje su nekada bila sjedala, sada je smještena knjižara prepuna raznih knjiga. Zamislite gledati filmove ili istraživati nova štiva okruženi fontanama, ukrasnim stupovima i kupolama. Izgled Giunti Odeona ostavlja bez daha.

kino i knjižara u jednom

Osim toga, kino je i mjesto za okupljanje raznih kreativaca i umjetnika pa su tako organizirani razni eventi poput predstavljanja knjiga, javnih čitanja, umjetničkih izložbi, predstava, priredbi, koncerata i radionica za djecu. U zgradi također postoji i kafić, a svakih šest tjedana se organiziraju izložbe suvremenih umjetnika. Giunti Odeon je više od kina i knjižare. On je te mjesto susreta i razmjene kulturnih iskustava u skladu s nadaleko poznatom međunarodnom tradicijom Firence.

Foto: Giunti Odeon, Instagram (@inmezzoalmar, @flowtraveling)

Učitati još
Zatvori