Najfiniji talijanski sendviči zbog kojih smo spremni bukirati putovanje u Firencu
Najfiniji talijanski sendviči zbog kojih smo spremni bukirati putovanje u Firencu

Najfiniji talijanski sendviči zbog kojih smo spremni bukirati putovanje u Firencu

Vrijeme je ručka što znači da smo ogladnjeli. U moru želja o kojima razmišljamo, Instagram kao da nam čita misli i predlaže slike toliko finih sendviča za koje smo se instant zakačile. Postoji li netko tko ne voli talijanske delikatese i talijansku kuhinju? Pitamo se to dok gledamo fotografije tih bogatih sendviča od kojih nam cure sline. Topla focaccia, burrata, pistacija, mortadela, pecorino, gorgonzola i sušene rajčice samo su neki od sastojaka ovih sendviča koje smo pronašle na internetu. Radi se o kultnom restoranu All’antico Vinaio. Njihovi talijanski sendviči krenuli su pričati priču u Firenci, ali su se vrlo brzo proširili na čitav svijet. U kojim ih sve gradovima možete probati i kakve kombinacije spremaju donosimo vam u nastavku.

Talijanski sendviči zbog kojih se isplati čekati u redu

Ne znamo za vas, ali mi kada se spremamo na put uvijek prvo dobro proučimo najbolja gastro mjesta. Iako su fini restorani s hranom u sljedovima nešto što svakako volimo, kvalitetna ulična hrana način je na koji najbolje upoznajemo novi grad. Takva hrana ima najčešće posebnu dušu, a Italija je mjesto gdje nam sva hrana odgovara. Najpoznatiji ulični restoran u Firenci zove se All’antico Vinaio. Mjesto koje svoju tradiciju vuče još od davne 1989. godine, svoj je boom doživjelo od 2006. kada se prometnulo u referentnu gastro točku Firence. All’antico Vinaio 2014. postao je najrecenziranije mjesto na svijetu na TripAdvisoru sa skoro 30 000 recenzija. Nije ni čudo što su nakon toga dobili laskavu titulu najboljih sendviča na svijetu.

Popularnost i rijeke ljudi koji su čekali kako bi probali njihove sendviče doveli su do toga da se All’antico Vinaio proširio i na druge talijanske gradove. Osim na tri lokacije u Firenci, talijanski sendviči mogu se jesti i u Rimu, Torinu te na čak dvije lokacije u Milanu. Da se talijanski specijaliteti, kao i njihovi sendviči, traže i van Italije potvrđuje činjenica da su vlasnici otvorili dvije podružnice u Americi. Jedan restoran nalazi se u New Yorku, a jedan u Los Angelesu.

Što je to talijanska schiacciata?

Kruh koji se koristi za sendviče o kojima vam danas pričamo je schiacciata. Zvuči kao focaccia, ali od nje je razlikuju tekstura i visina – focaccia je spužvasta i viša. Naravno sve schiacciate su svježe pečene i vruće kada se slažu sendviči ispred vas. Najteži dio je odlučiti se za kombinaciju koju želite probati jer svi zvuče izvrsno. Sastojci su jednostavno savršeni pa je teško pogriješiti s odabirom. Kreme koje nude za bazu su od tartufa, pistacija luka i krumpira. Od sireva tu su pecorino, Taleggio, mozzarella, Stracciatella i gorgonzola. Za ljubitelje mesnih varijanti imaju neizostavnu mortadelu i špek. Tu jasno nije kraj jer se nude razne talijanske salame i dodaci kao što su patlidžani, tikvice, artičoki i suhe rajčice.

Znamo da ste ogladnjeli od ovih nabrajanja jer i mi smo sad već opasno gladni. Najpoznatije kombinacije koje najviše prodaju u All’antico Vinaio su: La Paradiso, La Tricolore i La Boss. Njihov “raj” sadrži mortadelu, kremu od pistacija, Stracciatellu i komadiće pistacija. Kombinacija u sendviču La Tricolore zvuči ovako: goveđi carpaccio, krema od pistacija, Stracciatella i sjeckani lješnjaci. Treći sendvič je s kombinacijom omiljenih nam tartufa – pršut crudo, pecorino sir, krema od tartufa i rukola.

Jedino što vam za kraj možemo reći je da ovo mjesto ne smijete nikako zaobići ako se nađete u Rimu, Milanu, Firenci ili Torinu. Vaša nepca bit će vam zahvalna!

Učitati još
Zatvori