Povratak orijentalnog tepiha

Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo kupiti tepih orijentalnog uzorka ako ste željeli dom u trendu. Ovaj je motiv pripadao prošlosti, velikim salonima, prašnjavim kućnim bibliotekama i bakinom dnevnom boravku, ali kako se moda stalno ponavlja, tako je i orijentalni tepih ponovno poželjan.

Za to je zaslužan snažan boho utjecaj koji je vratio svu silu etno uzoraka nazad na scenu. Orijentalni tepisi, bez obzira na podrijetlo svog veza, daju posebnu toplinu prostoru i odlično će funkcionirati unutar minimalističkih, ali i eklektičnih interijera. Umanjuju stroge linije minimalizma, dajući injekciju boje u inače crno-bijelo-sive komade, a kada je u dijametralno suprotnom domu pojačava boho dojam, naglašavajući etno stil.

Orijentalni uzorci jednako dobro funkcioniraju u dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili hodniku. Zbog bogatstva boja i detalja možete možda i preskočiti koji tjedan usisavanja – definitivno ne zahtijeva svakodnevnu pažnju i njegu kao tepisi svijetlih nijansi.

S obzirom na to da originalni perzijski tepisi postižu vrlo visoku cijenu na tržištu, potrebno je pretraživati stranice s oglasima za jeftiniju vintage varijantu. I ne morate se bojati starosti tepiha, ako je kvalitetan godine se na njemu neće vidjeti, štoviše izgledat će još bolje kada je malo ‘istrošen’.

Sve više dizajnera interijera poseže za ovim uzorcima tražeći ugođaj toplog doma, viđamo ga na stranicama magazina, editorijala, Instagram profilima influencera… Ako ste u potrazi za komadom koji će osvježiti dom, onda je ovo pametna investicija.

Inspirirajte se našim fotografijama u nastavku.

Foto: Instagram

0