Najbolje priče na Journal.hr-u koje su nam uljepšavale svakodnevicu u 2020. godini

Otkucavanjem sata u ponoć, sinoć smo za sobom ostavili 2020. godinu.

Godinu koja je svima nama bila velika učiteljica, koja nas je ‘provocirala’ na svakom frontu naših života i koja je gotovo iz temelja promijenila našu svakodnevicu i uobičajeni način funkcioniranja. Reći da je 2020. bila izazov, možda bi čak bila i umanjenica, a njeno veliko finale svima nam je ostavilo gorak okus u ustima.

Pripremajući sadržaj za Journal.hr, od početka pandemije pa do današnjeg dana, naša redakcija nije imala mnogo vremena za udah i predah, stalno se prilagođavajući brojnim negativnim, a ponekad srećom i pozitivnim aspektima poslovanja u 2020. godini. Naši dugoročni planovi, kao i u slučaju milijuna ljudi u Hrvatskoj i diljem svijeta, u ožujku su preko noći pali u vodu, a biti lifestyle medij u trenucima kada su na kocki ljudske sudbine i karijere pokazalo se nikad težim.

Pa ipak, čak i kada je bilo najteže, uvijek smo se iznova trudili zaviriti u svoju malu riznicu vedrine i optimizma i iz nje vam izvaditi teme koje odišu pozitivnim duhom, koje nas sve podsjećaju na naše ‘staro normalno’ čak i u ‘novom normalnom’ i koje djeluju kao antipod u trenucima kada je većina medijskog prostora preplavljena negativnim vijestima.

Dok smo svojim sadržajem ovih dana u mislima sa svima stradalima u potresu u petrinjskom kraju, poželjele smo uhvatiti taj predah kojem se nadamo cijele 2020., pogledati unatrag i napokon sagledati od čega je sve bila satkana naša prošla godina. Ovo su najbolje i najljepše priče na Journalu koje su nam davale taj ‘feel good’ poticaj za dalje, a vama se zahvaljujemo što ste u rekordnom broju bili uz nas kroz cijelu 2020. godinu. Bez vaše podrške, ništa od onog što smo napravile ne bi bilo moguće i zato i vama i sebi priželjkujemo 2021. godinu kojom će dominirati samo lijepe i pozitivne priče. Naposljetku, želimo vam mirnu, zdravu i sigurnu svakodnevicu – za vas i sve vaše najmilije.

Ožujak je bio mjesec žena na Journalu

Žene HGSS-a

I prije nego smo slutile što nas čeka na samom kraju ožujka, ovaj mjesec posvetile smo svim onim inspirativnim ženama u Hrvatskoj koje su naš ponos i svakodnevno nadahnuće.

Povodom 70. rođendana Hrvatske gorske službe spašavanja, razgovarale smo s neustrašivim ženama koje redovito sudjeluju u HGSS-ovim akcijama i spašavaju ljudske živote, s Tisjom Kljaković Braić pričale smo o tome kako nas je sve povezala ilustriranjem društvenih stereotipa, Matija Vuica otkrila nam je kako je to biti uspješna dizajnerica već niz godina, pa čak i desetljeća, autorice otkačenih feminističkih eseja u izdanju Frakture podsjetile su nas zašto je feminizam toliko važan, a ove 4 Hrvatice ispričale su nam kako su ih solo putovanja osnažila i zauvijek im promijenila život.

Matija Vuica

#OstajemDoma

Ovaj naslov dovoljno govori – ostali smo doma, štitili smo se od tada još prilično nepoznatog virusa i pokušali baratati vlastitim životima, obiteljima i karijerama unutar 4 zida.

Nije bilo lako, no brzo smo prepoznale kako nam svima treba infuzija pozitive i pripremile #OstajemDoma specijal koji je sadržajem svakodnevno pratio i bodrio našu publiku sve do izlaska iz lockdowna.

Mnogi od nas naučili su kuhati u tom periodu, svladavali strane jezike, heklali, bingeali serije do iznemoglosti, zabavljali svoje ukućane, Zoomali od jutra do mraka s prijateljima, virtualno posjećivali galerije i muzeje po cijelom svijetu… Koliko god neobičan bio taj period, istovremeno nam je donio i neke lijepe trenutke, no isto tako na pauzu stavio ono što nam i danas najviše nedostaje – zagrljaje naših najmilijih.

#OdbrojavamDo

Kako smo prešli u drugu polovicu lockdowna, tako smo počeli maštati o svim onim stvarima koje jedva čekamo učiniti čim prođe karantena. Jednog smo dana uzele papir i na njega počele iskreno i od srca zapisivati sve čemu se veselimo i nadamo. Sve one sitnice koje smo nekoć uzimali zdravo za gotovo, ali i sve one megalomanske stvari za koje ni ne znamo hoće li se ostvariti, ali ih jako priželjkujemo. Nastavno na naš #OdbrojavamDo bucket list nadovezali smo i svoje klijente i partnere, te vam svakog dana donosili prigodna darivanja stvari sa spomenutog popisa.

Gastro teme na Journalu

Proljeće mini market

Iako su se ugostitelji našli na velikom udaru radi koronavirusa i pratećih mjera, svjedočili smo i nekim pozitivnim momentima s domaće gastro scene. Dogodilo se i nekoliko hrabrih otvaranja novih prostora i pokretanja novih projekata, za koje navijamo da se održe i dalje.

Proljeće mini market, Pierre Sweet Escape, Kut zalogajnica, Bir craft pivnica i pivovara te Izakaya by Time, svijetle su nove točke 2020. godine, koje smo posjetili, fotografirali i prenijeli vam priču o njima.

Brunch, Jolie Petite Patisserie

Nismo propustili ni svima omiljeni Zagreb Burger Festival, na kojem smo i u 2020. imali sreću isprobavati burgere, a razveselilo nas je i proširenje Jolie Petite Patisserie ponude na slani brunch, o čemu smo pričale s Ljupkom Gojić Mikić.

Svoje mjesto na Journalu dobila su i dva nevjerojatno talentirana hrvatska chefa s kojima smo razgovarali: Marko Gajski iz LD restorana korčulanske palače Lešić Dimitri i Matija Bogdan, mladi chef zagrebačkog restorana Mano2.

Matija Bogdan, Mano2

Journal interijeri mjeseca

Imale smo privilegiju zaviriti u mnoge čarobne interijere. Za potrebe ovog članka, istaknut ćemo neke od njih. Posjetile smo novootvoreni cvjetni concept store Tvoje, u svom novom prostoru za dizajn interijera ugostio nas je Studio Franić Šekoranja, a u nove urede premijerno nas je pustila i zagrebačka advertising agencija Alert. Još dva naša favorita su posjet palači Lešić Dimitri u sklopu ljetovanja na Korčuli i nevjerojatna garsonijera u dansko-japanskom stilu jednog zagrebačkog IT-jevca.

Cvjetni concept store Tvoje

Modne teme na Journalu

Uz brojne modne editorijale koji su nas veselili na kreativnom polju njihova razvijanja i realizacije, najviše inspiracije i modne pozitive pružila nam je rubrika 7 kombinacija za 7 dana, koja je kroz godinu ugostila mnoge stylish Hrvatice – ali i Hrvate. Oni su nam pokazali kako izgleda tjedan dana u njihovom ormaru i dali različite ideje za vlastite odjevne kombinacije. U Novoj godini donosimo vam još takvog modnog nadahnuća, od modno osviještenih Hrvatica i Hrvata.

7 kombinacija za 7 dana, Ivana Vukušić

Slavili smo domaće kreativce

U 2020. nadahnjivala su nas brojna zanimljiva imena domaće kreativne scene, pa smo s njima odlučile i popričati. Pole dancerica Mia Kuleš, poznati street artist Slaven Kosanović Lunar, tattoo artistica Nikka Dott, samo su neki primjeri nevjerojatno cool ‘out of the box’ ekipe čije životne priče uvijek rado prenosimo na Journalu!

Nikka Dott

Glazbeni intervjui

Što bi bio život bez glazbe? Ako se nas pita, veliko sivilo. U prošloj godini, na glazbene razgovore ‘privele’ smo brojne domaće glazbenike, a od serije intervjua, sugeriramo vam da pročitate one s Davorom Gobcem, Idom Prester, Pocket Palmom i J.R. Augustom.

Davor Gobac

Moderna mama

Naročito živahna, u 2020. bila je naša rubrika Moderna mama. U njoj smo ugostile Editu Misirić Vrkljan, Jelenu Perić, Anamariju Brkić, Dorin Zeleniku i Luciju Bilandžić Matić, a za Majčin dan, brojne Moderne mame iz prijašnjih Journal intervjua otkrile su nam najljepše želje za svoju djecu.

Moderna mama: Anamarija Brkić

Journal Man

I Journal Man rubrika imala je svoje ambasadore. Cool muškarci s kojima smo se družili na snimanjima i intervjuima bili su organizatori festivala Antonio Franić i Marko Boko, pastry chef Juraj Klepić, agencijaš i autor romana Jerko Mihaljević i naš perspektivni mladi rukomentaš David Mandić.

Antonio Franić i Marko Boko

Kraj godine na Journalu

Nakon serijala #NovemberToRemeber u studenom, u kojem smo vam predlagali ideje kako kvalitetno iskoristiti svaki dan u ovom mjesecu, stiglo nam je osobno omiljeno, blagdansko doba. Nije tajna da nas božićne teme na Journalu vesele kao malu djecu, pa smo i ove godine virili u blagdanske izloge po Zagrebu, svakodnevno vam davali DIY ideje domaćih kreativaca za blagdansko uređenje doma i u suradnji s našim dragim Journal gastro blogerima donosili svakog dana recepta za najbolje božićne slastice!

Najljepši božićni izlozi

Voljeli bismo da je godina privedena kraju u podjednako pozitivnom tonu kao na početku prosinca, no glavu gore, jer vjerujemo da bolja vremena zbilja dolaze.

Vaš Journal

Foto: Sanja Jagatić, Sanja Tušek, Marija Laća

0