Od Mace Papučarice do mini escape rooma: Kamo s klincima u Zagrebu kad je vani hladno?
Od Mace Papučarice do mini escape rooma: Kamo s klincima u Zagrebu kad je vani hladno?

Od Mace Papučarice do mini escape rooma: Kamo s klincima u Zagrebu kad je vani hladno?

U toplim mjesecima lako je pronaći način kako zabaviti dijete, bez obzira na to radi li se o igranju u parku, šetnji po Gornjem gradu, odlasku na sladoled ili pikniku u Maksimiru.

Kad krene kišno i hladno vrijeme, djeci u kući postaje tijesno i dosadno, a mnogi si roditelji postavljaju pitanje: “Kako djeci pružiti lijepo iskustvo van kuće i kad padaju snijeg ili kiša?”

Kamo s djecom u vrijeme hladnijih mjeseci?

Ako je napadalo dovoljno snijega, svakako savjetujemo da klince odvedete na Cmrok ili Sljeme kako bi uživali u sanjkanju i izrađivanju snjegovića no čak i kad pahulja nema na vidiku, uz malo pomnog planiranja za svoju obitelj možete organizirati vesele vikende u Zagrebu mjesecima!

Pronašli smo odlične opcije za obiteljsku zabavu uz koje ćete sa svojim mališanima provesti kvalitetno vrijeme, a pritom i nešto naučiti!

Zagrebačko kazalište lutaka: Predstava Maca Papučarica

“Mama, gdje su moje papuče?” pitaju ujutro djeca koja svoje papuče ne spremaju prije spavanja. “Odnijela ih Maca Papučarica”, odgovaraju majke. Tko je bila Maca Papučarica, zašto je odnosila njihove papuče i gdje ih je skrivala, djeca ubrzo saznaju jer nije lako (a ni zdravo) hodati bos. Stoga žurno pronalaze Macin dom, upoznaju Macu i otkrivaju njezinu tajnu.

Simpatičnu predstavu o jednom od najpopularnijih izmišljenih likova za djecu, slavnoj Maci Papučarici, klinci mogu pogledati u Zagrebačkom lutkarskom kazalištu u subotu 11.02. i nedjelju 12.02. te se pritom dobro zabaviti.

Predstavu Medo Đuro na istoj lokaciji djeca mogu pogledati 16.02. u 18 sati.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Iz lutkarske predstave Maca Papučarica, Zagrebačko kazalište lutaka

Fašnička radionica za djecu

Fašnička radionica za djecu održat će se u subotu, 18. veljače 2023. od 10:30 do 12 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Djeca predškolske i školske dobi pozvana su da uz vodstvo likovne umjetnice i edukatorice Jelene Petric (mag.educ.art) izrade rekvizite za karnevalska događanja koji su inspirirani tradicijskim maskama zvončara. Radionica je za polaznike besplatna, broj mjesta je ograničen.

Na radionici će djeca imati priliku upoznati se sa tradicijama Halubajskih zvončara i maškarenja/poklada/karnevala u Hrvatskoj, izrađivat će se zvončarska zvona i maškare (životinjske glave s isplaženim jezikom i rogovima). Radionica će završiti izvođenjem tradicionalnog rituala zvončara. Maškare i zvončarska zvona se rade od recikliranog materijala.

Centar mladih Ribnjak: Teatar Poco Loco – Priča mi se priča​

U Centru mladih Ribnjak veljača je popunjena bogatim programom, a malene bi najviše mogla razveseliti predstava Teatra Poco Loco pod nazivom Priča mi se priča​. Predstava je napravljena prema priči braće Grimm, a traje 30 minuta. Koncertno čitanje bajki uz pratnju ilustracija sa grafoskopa i glazbe svirane uživo namijenjeno je djeci starijoj od tri godine.

Zbog obećanja koje mu je dala, kraljica mora Cvilidreti predati svoje dijete. No, on se ipak smiluje i obeća da će joj vratiti djetešce, ako ona pogodi njegovo ime. Zdeslav? Leopold? Zvonko? Miroslav? Eugenije? Albert? Degenije? Eustahije? Đuro? Mirko? Fedor? Koje bi moglo biti njegovo ime? Ako netko zna, neka hitno javi kraljici i neka obavezno dođe na priču Teatra Poco Loco i posluša kako cvili violina!

Raspored događanja i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Dječje kazalište Dubrava: Predstava Kraljevna na zrnu graška

Mališani koji žive u Dubravi, u subotu 11.02. moći će pogledati predstavu Kraljevna na zrnu graška u režiji Ive Srnec. Koristeći predložak poznate bajke Hansa Christiana Andersena Kraljevna na zrnu graška, predstava progovara o odrastanju u uvjetima zaštite, o redu kojega svugdje mora biti, redu kojega se moramo držati i redu koji znači sigurnost. Predstava je namijenjena djeci starijoj od 4 godine, a traje 45 minuta.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Dječji Escape Room

Proslava rođendana uz efektne detalje koji će oduševiti prijatelje ili igra malih detektiva s roditeljima – u 10. paviljonu na adresi Avenija Dubrovnik 15 vaše mališane čeka zagarantirana zabava.

Provedite zabavne sate uz vježbanje logičkog razmišljanja i razvijanje mašte u četiri originalne sobe koje posjetiteljima nudi Dječji Escape Room.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Slatki posjet Muzeju čokolade

Poznajete li mališana (ili mamu) koji ne voli čokoladu? Posjet zagrebačkom Muzeju čokolade može biti zabavno vikend-iskustvo za velike i male, koji o čokoladi žele naučiti još više. U Muzeju čokolade možete rezervirati i termin za radionicu na kojoj ćete sami izraditi praline, a i zatražiti stručno vodstvo koje će vam objasniti “filozofiju čokolade” u tančine.

Karte za ovo slatko iskustvo možete kupiti ovdje. 

Muzej sportskih ZGoda

Male sportaše razveselite odlaskom u interaktivnu Muzej sportskih ZGoda u Palmotićevoj 22, u kojem nećete morati stalno upozoravati: “Ne diraj to!”

Na jednom mjestu prikazana je povijesna važnost sporta i sportskih uspjeha, arhitektura sportskih objekata grada Zagreba, raznolikost sportova, način na koji sport pokreće društvo, društvenu poziciju sporta, kao i važnost sportskih uspjeha za Zagreb.

Budući je Muzej interaktivnog tipa, zahtjeva da posjetitelji aktivno sudjeluju prilikom razgledavanja postava, čime želimo dodatno zainteresirati djecu i mlade za sport i potaknuti ih na bavljenje sportom i sportskim aktivnostima, uvažavanje i razumijevanje sportskog uspjeha. U simulaciji natjecanja sa sportašima omogućit će se razvoj njihove motiviranosti za sport kao i postavljanje novih osobnih ciljeva.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje.

Muzej iluzija

Posjet Muzeju iluzija odlična je ideja za obiteljski izlazak u kojem ćete se odlično zabaviti te klince pritom nešto naučiti. Ne trebamo ni spominjati da ćete u ovom originalnom muzeju na adresi Ilica 72 imati priliku napraviti nezaboravne obiteljske fotke!

Soba gravitacije, hologrami i razne iluzije razveselit će nešto veću djecu i odrasle, a ako vam se posjet baš jako svidi, dopast će vam se i informacija da u ovom muzeju možete organizirati i proslavu rođendana.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Muzej vlakića Backo

Rijetko će koji mališan ostati ravnodušan za vrijeme posjeta Muzeju vlakića Backo. Uz interaktivni sadržaj koji djeci omogućuje da sami “postanu vlakovođe” te razgledavanje nevjerojatnih mini maketa, minute će proletjeti kao u trenu.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Kazalište Mala Scena:  Priča o snovima

Razveselite svoje mališane predstavom Priča o snovima dramaturginje Dunje Fajdić, redateljice Morane Dolenc te producentice Buge Marije Šimić. Ova predstava namijenjena je djeci od 18 mjeseci na više te je idealan izbor za jednu od prvih predstava vaših mališana. Ako je vaše dijete veliki fan programa Juhuhu, tim bolje jer priču priča Marko Hergešić.

O čemu je riječ:

Snovi nas prate od najranijeg djetinjstva. Oni oslobađaju našu maštu, pomažu nam i analizirati i/ili riješiti ono što nas muči na javi, otkrivaju nam naše strahove i naš unutarnji svijet. Snovi nam omogućuju da osjetimo sve vrste emocija te se s njima suočimo. Ukazuju nam na strahove, brige koje si možda na javi ne želimo priznati.

Oni su ulaznica u naše podsvjesno, u našu bit. Ali snovi se ne sanjaju samo kad spavamo. Sanja se i kad smo budni. Sanjamo što ćemo biti kad odrastemo, što je sve moguće, što sve želimo ostvariti, postati, biti.

Priča o snovima progovara o našim unutarnjim svjetovima, poziva djecu da oslobode svoju maštu, ali ih želi i potaknuti na hrabrost – da se usude sanjati ne samo u snu, nego i na javi!

Uz čarobnu scenografiju koja se transformira u životinje, dijelove svijeta, čak i svemir, sigurni smo da će svi uživati u čarobnom letu s našim avioničarem Markom, i na kraju predstave s radošću pjevati našu uspavanku!

Priča o oblaku još je jedan odličan izbor za najmanje mališane, dok djeca starija od 10 godina u veljači mogu pogledati Sportski život letećeg Martina.

Raspored predstava u kazalištu Mala scena pogledajte ovdje.

Kazalište Trešnja: predstave I opet Miffy i Pipi Duga Čarapa

Kazalište Trešnja u veljači ima odličan program za malu i nešto veću djecu.

Mališane od dvije godine na više razveselit će hit predstava I opet…Miffy, nastala prema popularnim nizozemskim slikovnicama sa zečicom Miffy. U novim avanturama Miffy će upoznati opasnosti vatre, krenut će u školu i tamo upoznati nove prijatelje, a čeka ju i veliko iznenađenje kada joj roditelji otkriju jednu tajnu. Mjuzikl donosi puno razigranih songova i plesa, uz scenografiju u prepoznatljivim žarkim bojama Dicka Brune. Predstavu je osmislio nizozemski redatelj, glumac, pisac i producent Bruun Kuijt.

Djeca starija od pet godina u kazalištu Trešnja mogu upoznati legendarnu Pipi Dugu Čarapu te se zabaviti uz nezaboravne i neobične avanture te hrabre, energične i šašavo odjevene  djevojčice s riđinim pletenicama, koja će djecu oduševiti svojom nesputanom maštom, a odrasle vratiti u bezbrižno djetinjstvo.

Raspored predstava u kazalištu Trešnja pogledajte ovdje. 

Iz predstave Pipi Duga Čarapa

Kazalište HNK: Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas

Ovog vikenda, 29.01. 2023., u kazalištu HNK djeca mogu pogledati predstavu Vještica Hillary i kontrabas.

Poslije osam sezona i uskoro sto prikazanih predstava, Vještica Hillary, na veselje svoje najmlađe publike, dobiva nastavak. Zagrebačka Opera upravo priprema predstavu Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas prema tekstu istoga autora Petera Lunda i glazbu Winfrieda Radekea. Redatelj je Krešimir Dolenčić, glazbeni voditelj Josip Šego, a nastupaju Mirta Zečević, Ivanka Boljkovac i Tvrtko Stipić.

Raspored predstava u HNK pogledajte ovdje. 

Iz predstave Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas

Posjet novoj bebici Zoološkog vrta

Istina, zagrebački Zoološki vrt najbolje je obilaziti u toplim mjesecima, no ako živite u blizini, a vaša djeca obožavaju životinje svih vrsta, zanimat će vas informacija da je u ZOO nedavno stigla nova bebica.

Naime, vodenkonjica Inoli dobila je svoje prvo mladunče, preslatu ženku kojoj na sližbenom Instagram profilu Zoološkog vrta možete predložiti ime. #cutehypo

Posjet knjižnici

Pokažite svojim mališanima koliko je čitanje bitno i zabavno posjtom dječjoj knjižnici za koju zaista nikad nisu premali. Knjižnice Vladimira Nazora, knjižnice Marina Držića i knjižnica Medveščak imaju pregršt slikovnica, edukativnih knjiga i dječjih romana u svojoj ponudi. Pomozite klincima da izaberu naslove koje ćete kasnije zajedno čitati uz topli kakao i keksiće.

Zagrebačka zvjezdarnica

Upoznajte dijete s čarolijom zagrebačke Zvjezdarnice koja je nedavno obilježila 119. obljetnicu postojanja. Malo veću djecu oduševit će pogled koji teleskop koji očarava, kao i prilika da nauče nešto novo o planetima i svijetu oko nas.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Mini golf u igraonici Igrandia

Mini golf simpatična je obiteljska zabava o kojoj će vaše dijete pričati još tjednima. U igraonici Igrandia lako možete rezervirati termin za mini golf, Malu školu trikova i razne radionice , a ako je vaš mališan zainteresiraniji za tobogane, trampoline i sličan tip zabave, ova igraonica sigurno će oduševiti. Ne sumnjamo da će se mnoge djevojčice najviše zadržati upravo u Barbie kutku!

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Zip-line u igraonici Marsupia

Jeste li znali da igraonica Marsupia ima najduži zip line u zatvorenom u Zagrebu! Veća djeca odlično će se zabaviti u ovoj igranonici koja pruža brojna adrenalinska i interaktivna iskustva.

Radno vrijeme i informacije vezane za ulaznice potražite ovdje. 

Foto: iStock

Učitati još
Zatvori