Objavljen katalog aktualne izložbe Archeology of Archetypes umjetnice Martine Miholić

Objavljen katalog aktualne izložbe Archeology of Archetypes umjetnice Martine Miholić

Martina-Miholić-11

Povodom zadnje i još aktualne MEŠTART izložbe  – Archeology of Archetypes umjetnice Martine Miholić, koju možete razgledati do 31.prosinca ove godine, izdan je i katalog koji možete potražiti u Atelijeru gdje će vas kustosica izložbe ili sama umjetnica provesti kroz svoju komunikaciju s opusom velikog Ivana Meštrovića.

Martina-Miholić-8

Meštart – program koji već 11 godina aktualizira stalni postav Muzeja Ivana Meštrovića

Tijekom jedanaest godina održavanja, program MEŠTART isprofilirao se kao platforma produkcije i promocije suvremene umjetnosti, te rekontekstualizacije umjetnosti Ivana Meštrovića. Domaći i strani umjetnici i umjetnice različitih medijskih usmjerenja i generacija, svojim intervencijama u stalnim postavima Muzeja Ivana Meštrovića, Atelijera Meštrović i Galerije Meštrović, otvaraju nove poglede na djela i prostore u kojima su izložena. Dijalozi grafitera, slikara, kipara, multimedijalnih autora i autorica s Ivanom Meštrovićem zasnivaju se na osobnom iskustvu i razumijevanju aktualnoga trenutka. Povremene intervencije promišljeno postavljene uz Meštrovićeve skulpture, privlače novu, mahom mlađu publiku, ali i posjetitelje koji se rado vraćaju u nekadašnje kiparove domove i atelijere u Zagrebu i Splitu. Kao što je i sama autorica programa, kustosica izložbi Barbara Vujanović istaknula svakom izložbom otkrivaju se nova značenja kompleksne Meštrovićeve baštine.

Martina-Miholić-12

O izložbi

Pri razmatranju diskurzivnog okvira arhetipa nameće se pitanje je li mu moguće uteći, odnosno je li on uistinu posve apsolviran? Primjerice, prvim činom preobrazbe tjelesne predodžbe u materiju, kreator je u nju utisnuo fizičke postulate, koji su nužno sugerirali mnogo širi spektar ideala. Svako je razdoblje u neprekidni arhetipski slijed ugradilo svoje potrebe i težnje. Granice tijela, prilagođavane poimanjima društva, odražavaju zapravo granice svijeta, iskustva te spremnosti da se ono individualno podredi načelima kolektiva. Iako je njima prilagođavano i muško i žensko tijelo, potonje se, zbog prevage umjetnika nad umjetnicama i zbog drugih povijesnih i socijalnih okolnosti i konvencija, prikazivalo u puno kompleksnijem rasponu arhetipskih varijanti. Barbara Vujanović, dio predgovora.

Martina-Miholić-9

Biografija umjetnice

Martina Miholić diplomirala je 2004. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2011. magistrirala na Central Saint Martins Collegeu u Londonu. Od 2015. voditeljica je Galerije PM i Galerije Prsten u HDLU-u. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te umjetničkim rezidencijama.

Martina-Miholić-3

Foto: Juraj Vuglač

Učitati još
Zatvori