13 filmova o putovanjima

13 filmova o putovanjima

lost-in-translation

Iako je vrijeme duljih godišnjih odmora za sada gotovo, volimo maštati o drugim kulturama i svjetovima, a i konkretno planirati naša sljedeća putovanja. Inspiraciju za putovanja možete naći u raznim stvarima i događajima, no odlučili smo napraviti izbor filmova koji ne samo da će vas inspirirati na putovanje, već i donijeti barem dio utjecaja i atmosfere kulture ili podneblja u kojem se glavni likovi i radnja filma nalaze.

Možda nama jedna od najzagonetnijih kultura je baš ona japanska, a prilično vjerno ju predočuje ‘Lost in Translation’, hvaljeni američki film, spoj drame i komedije, iz 2003. godine. Riječ je o drugom filmu redateljice Sofie Coppole. Radnja se odvija oko dvoje usamljenih amerikanaca (glume ih izvrsni Bill Murray i Scarlett Johansson) koji se sprijatelje u Japanu, gdje su se slučajno upoznali, primjete da su srodne duše te razviju duboku privrženost jedno prema drugom, koja ima tragove platonske ljubavi. I Murray i Johansson nagrađeni su prestižnim filmskim nagradama, a film je Quentin Tarantino uvrstio u svoju listu 20 najdražih filmova snimljenih od 1992. do 2009.

midnight-in-paris

‘Midnight in Paris’ komedija je s elementima fantazije, reditelja i scenarista Woodyja Allena koja se bavi nostalgijom prije svega, a onda i povijesnim razdobljem moderne u Parizu. Radnja prati uspješnog pisca Gila koji muku muči sa svojim prvim romanom. On se zaljubi u Pariz i misli da se tamo trebaju odseliti nakon što se vjenčaju, no njegova zaručnica Inez ne dijeli njegov pogled na taj grad. Kada Inez jednu noć ode na plesnjak, Gil otkrije najveću inspiraciju za pisanje romana – ponoćne šetnje po Parizu.

before-sunrise

‘Before Sunrise’ donosi ljubavnu priču francuske studentice Celine koja upoznaje mladog američkog mladića Jesseja na vlaku za Budimpeštu – Beč. Oboje izađu s vlaka u Beču i druže se. Radnja je najbolje opisana kao minimalistička, jer osim hodanja i razgovaranja, ne događa se previše stvari u filmu. Dva karaktera, njihove ideje, perspektive na život, ljubav, reinkarnacija itd. su ispričani do sitnih detalja. Film je proglašen jednim od najboljih romantičnih filmskih ostvarenja 90-ih godina dvadesetog stoljeća i nakon njega snimljena su još dva nastavka.

 

‘Vicky, Christina, Barcelona’ još je jedan Woody Allenov film na našem popisu. Radnja prati konvencionalnu Vicky (Rebecca Hall), zaručenu s Dougom (Chris Messina), koja putuje u Barcelonu kako bi provela ljetne praznike u kući prijatelja svojih roditelja sa svojom nekonvencionalnom i prilično društveno otvorenom prijateljicom Cristinom (Scarlett Johansson). Upoznaju rastavljenog slikara Juana Antonija Gonzala (Javier Bardem) koji ih poziva da otputuju u Oviedo s njima i tu se naizgled romantična ljubavna priča zakomplicira…

EASYRIDER-SPTI-14.tif

‘Easy Rider’ kultni je američki film iz 1969. godine u kojem Dennis Hopper i Peter Fonda tumače dvojicu hippie motociklista koji prokrijumčare kokain iz Meksika u Los Angeles da bi prodajom platili put do New Orleansa gdje će biti na festivalu Mardi Gras. Na putovanju susreću farmera i autostopera koji ih dovede do hippie komune. Završe u zatvoru odakle ih izvlači odvjetnik alkoholičar George s kojim se sprijatelje i kojega povedu dalje na put…

out-of-africa

‘Out of Africa’ američki je film iz 1985. godine koji je režirao Sydney Pollack. Nastao je prema autobiografskoj knjizi  iz 1937. godine, koju je napisala Dankinja Karen Blixen pod pseudonimom Isak Dinesen. Film je osvojio 28 nagrada i 17 nominacija, uključujući i 7 dobivenih Oscara (za najbolji film, najboljeg redatelja, za najbolju scenografiju, za najbolju fotografiju, za najbolji adaptirani scenarij, za najbolju originalnu glazbu i za najbolje miksanje zvuka) i donosi jednu od najvećih filmskih ljubavnih priča, onu Karen Blixen i Denysa Fincha-Hattona tj Meryl Streep i Roberta Redforda.

the-secret-life-of-walter-mitty

‘Secret Life of Walter  Mitty’ film je kojeg je režirao Ben Stiller, a i glumio glavnu ulogu i to naizgled običnog čovjeka Waltera Mittija koji dane provodi u uredu i vodi dosadan život. Walter bijeg od svog jednoličnog života pronalazi u svijetu mašte gdje proživljava najčudesnije avanture. Međutim, kada postane izgledno da će on i kolegica koja mu se sviđa izgubiti posao, sanjar Walter kreće u pravu životnu avanturu koja će biti čudesnija od bilo čega što je mogao zamisliti: uzima stvari u svoje ruke i postaje čovjekom kakav je oduvijek želio biti.

‘The Bucket List’ film je o prijateljstvu i putovanju. Milijarder Edward Cole (glumi ga Jack Nicholson) i obični radnik Carter Chambers (glumi ga Morgan Freeman) nemaju apsolutno ništa zajedničkog, osim toga da boluju od iste smrtonosne bolesti. Kada se nađu u istoj bolničkoj sobi, oni odluče sve napustiti i naprave popis stvari koje su oduvijek htjeli učiniti prije nego što umru. Prilikom svoje velike avanture križanja stvari sa popisa, njih dvojica uspjet će izliječiti jedan drugoga, postati najveći prijatelji, te naposlijetku i pronaći pravu sreću u životu.

darjeeling-lmtd

U filmu redatelja Wesa Andersona, ‘Darjeeling Limited’, Owen Wilson, Jason Schwartzman i Adrian Brody glume tri brata koji, na inzistiranje najstarijega, krenu na vožnju vlakom kroz Indiju da bi se više povezali. Iako odmor krene po zlu i ne baš onako kako su očekivali, neobično mjesto radnje i malo iskrenosti koja prosvjetljuje, uzrokovat će neke iznenađujuće promjene među njima. Odličan film s putovanjem na Wes Andersonov specifičan način.

Snimljen po istinitoj priči, film ‘Wild’ prati glavnu junakinju Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) koja nakon što joj niz stvari u životu pođe po krivu, odlučuje propješačiti više od 1500 kilometara dugu rutu Pacific Crest Trail kako bi prebrodila životne brodolome i ponovno pronašla sebe. Uz fascinantne prirodne pejzaže i soundtrack možemo vidjeti koliko se upornost na kraju isplati.

‘Into the Wild’ donosi istinitu priču o Christopheru McCandlessu s izvrsnim Emileom Hirschem u glavnoj ulozi govori o bijegu jednog čovjeka od civilizacije iako je naizgled imao sve. Putem prelazi brojne životne prekretnice kako bi se pripremio za konačni cilj – život na Aljasci.

inte-the-wild

‘Little Miss Sunshine’  američka je komedija iz 2006. koju su režirali supružnici Jonathan Dayton i Valerie Faris po scenariju kojeg je napisao debitant Michael Arndt inspiriran kaotičnom putovanju svoje obitelji iz svojeg djetinjstva. Radnja se odvija oko nezgoda obitelji koja odlazi na dugo putovanje žutim kombijem do Kalifornije kako bi njihova kćerka Olive (Abigail Breslin) mogla sudjelovati u natjecanju za ‘Malu Miss Amerike’. Iako nezavisno produciran, film je postigao veliki komercijalni i kritičarski uspjeh. Film se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com.

little-miss-sunshine

‘The Trip to Italy’ filmsko je hedonističko putovanje po Italiji sa Steveom Cooganom i Robom Brydonom. Uz film pripremite čašu vina i naručite pizzu. Trebat će vam barem nešto talijansko za prizalogajit.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori