6 filmova koje obožavamo zbog njihove neobične, a lijepe estetike
6 filmova koje obožavamo zbog njihove neobične, a lijepe estetike

6 filmova koje obožavamo zbog njihove
neobične, a lijepe estetike

Znamo da je priča i radnja jedan od najbitnijih elemenata kada je riječ o kvalitetnom filmu. No, film čini puno više od toga. Dobra glazba, montaža koja služi priči, gluma i naravno ono što je i najljepše – fotografija. Način na koji je film snimljen uvelike povećava njegovu kvalitetu, a vizualno predivni filmovi imaju toliko lijepe kadrove da ostanemo bez daha. Evo koji šest nas uvijek oduševe.

vizualno prekrasni filmovi

Blade Runner 2049

Godina je 2018. i Oscara za najbolju fotografiju dobiva Roger Deakins. Svi u prostoriji ustanu i daju mu gromoglasan pljesak. Zašto? Ako niste toliki filmofil, možda ne znate da je Roger Deakins vjerojatno najbolji snimatelj koji je ikad postojao, a do te 2018. imao je 13 nominacija za najbolju fotografiju i nula Oscara. Dok su svi digli halabuku kad Leonardo nikako nije osvajao Oscar, Deakins je na svoj čekao desetljećima. A osvojio ga je upravo s filmom Blade Runner 2049. Film je sad već poznat kao vizualna poslastica, a riječ je naravno o remakeu originalnog filma.

Ovog puta režirao ga je Denis Villeneuve koji uvijek ima prekrasno snimljene filmove (to dokazuje i činjenica da smo u ovu listu uvrstili njegova dva filma). Glavna uloga povjerena je Ryanu Goslingu, a pojavljuje se i Harrison Ford, Ana de Armas te Jared Leto.

vizualno prekrasni filmovi

The French Dispatch

Lista vizualno prekrasnih filmova ne može proći bez barem jednog filma Wesa Andersona. Redatelj je poznat po posebnom vizualnom stilu koji uvijek kombinira simetriju, pastelne ili kontrastne boje, a u zadnje vrijeme i miješanje s crno-bijelom tehnikom snimanja. Ovaj put smo odabrali njegov The French Dispatch koji je zaslužio nominaciju za Oscar, no nažalost je nije dobio. Film prati nekoliko priča iz fiktivnog magazina The French Dispatch koje su oživljene na filmskom platnu.

Ovo je prvi film u kojem je Wesov direktor fotografije Robert Yeoman koristio crno-bijelu tehniku snimanja, a one scene koje su u boji apsolutno su estetski savršene – kao i cijela Wesova kinematografija.

vizualno prekrasni filmovi

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Cijela The Lord of the Rings trilogija je nevjerojatno snimljena, no mi smo tu izdvojili prvi film – The Fellowship of the Ring. Prenijeti magični svijet fiktivnih kraljevstva unutar The Lord of the Rings svijeta nije lako. Zahtijeva specijalne efekte i iskusnog direktora fotografije. Prekrasne kadrove Shirea, Mordora i Gondora i drugih snimio je Andrew Lesnie koji je i za svoj rad dobio zasluženi Oscar. Riječ je o jednoj od najomiljenijih i najboljih trilogija u povijesti, ali i nedvojbeno jednom od vizualno najljepših.

vizualno prekrasni filmovi

2001: A Space Odyssey

Često smatran jedan od najboljih filmova svih vremena, Stanley Kubrickov 2001: A Space Odyssey prenosi svijet svemira u vrijeme kada je to bilo revolucionarno. Ima neke od najprepoznatljivijih kadrova u povijesti, a vizuali su nedvojbeno najbolja stvar u vezi filma. Bilo da je riječ o početkom kadru s gorilama (kojeg je zadnje referencirao film Barbie prošlo ljeto) ili kadrova unutar svemirske letjelice, način na koji je Space Odyssey snimljen ne može vas ostaviti ravnodušnim.

vizualno prekrasni filmovi

Barry Lydon

Još jedan Kubrickov film kojeg moramo uključiti jest trosatni povijesni ep Barry Lyndon. Film je smješten u Englesku u 18. stoljeće, a prekrasni dvorci, raskošni kostimi i nevjerojatne sekvence borbi čine Barry Lyndon jednim od, ako ne i najljepšim Kubrickovim filmom. Fotografija i kadrovi su apsolutno na vrhuncu, a to dokazuje i Oscar kojeg je za svoj rad osvojio John Alcott.

Dune: Part Two

Dune: Part Two

A listu ne možemo završiti bez da spomenemo jedan od vizualno najnevjerojatnijih filmova koje smo ikada pogledali – Dune: Part Two. Listu smo započeli s Villeneuvovim filmom te ćemo je i završiti. Drugi dio Dunea izašao je krajem prošlog mjeseca, a fotografija je upravo ono što nas je najviše oduševilo. Ljepota kadrova je na nekom drugom levelu, a za nju je zaslužan Greg Fraiser. Trenutno niti jedan film ne može vizualno parirati Dune: Part Two. Ako ne osvoji Oscar za svoju fotografiju bit ćemo jako razočarani.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori