Divna lokacija na jugu Francuske na kojoj je sniman novi film Wesa Andersona

Prije dva dana objavljen je prvi trailer za dugoočekivani novi film Wesa Andersona The French Dispatch. S obzirom da se radi se o prvom igranom filmu slavnog redatelja nakon oskarovskog The Grand Budapest Hotel iz 2014. godine, obožavatelji Andersonova lika i djela s pravom su ga jedva ga dočekali.

The French Dispatch je komična drama koja prati grupu novinara u američkom uredu časopisa smještenom u izmišljenom francuskom gradu u 20. stoljeću. Taj izmišljeni grad Ennui-sur-Blasé zapravo je grad Angoulême na jugozapadu Francuske, oko dva sata sjeverno od Bordeauxa i 40 minuta istočno od Cognaca. Smješten na visoravni nad dolinom Charente, Angoulême je poznat pod nadimkom ‘balkon jugozapada’, a najpoznatiji je po festvalu stripa Festival International de la Bande Dessinée, koji svake godine krajem siječnja privuče oko 250 tisuća posjetitelja.

Iako je od Pariza udaljen samo 90 minuta vožnje brzim TGV vlakom, turisti ga često zanemaruju, a zapravo im ima što ponuditi. Angoulême je grad izgrađen od kamena, s divnim Starim gradom gdje možete šetati po njegovim kamenitim ulicama i skrivenim prolazima. Ovdje se nalazi i impozantna katedrala iz 12. stoljeća, a osvojit će vas i šarmantna mješavina srednjovjekovne, renesansne i neoklasicističke arhitekture.

Angoulême je nekoć bio glavni u proizvodnji papira u Europi, a o njegovoj nekadašnjoj moći i bogatstvu danas svjedoče vile iz 18. i 19. stoljeća. Za sve one koje zanima povijest ovog područja, Muzej grada Angoulêmea je savršeno mjesto za to, dok ćete u Musée de la Bande Dessinéecentre doznati sve o stripovima, grafičkim romanima i muralima koje možete vidjeti na zidovima po cijelom gradu.

Angoulême je super destinacija i za sve foodieje i one koji vole francusku kuhinju. Za ukusni suvenir koji ćete ponijeti kući, uputite se na tržnicu Les Halles na kojoj ćete pronaći regionalne specijalitete poput macaronsa, kozjeg sira, ručno izrađenih čokolada i vina.

Foto: Profimedia, screenshot

0