Oppenheimer se uvrstio na listu najboljih filmova 21. stoljeća po IMDB-ju. Pogledajte ostale!
Oppenheimer se uvrstio na listu najboljih filmova 21. stoljeća po IMDB-ju. Pogledajte ostale!

Oppenheimer se uvrstio na listu najboljih filmova 21. stoljeća po IMDB-ju. Pogledajte ostale!

Dvadeset i prvo stoljeće dosad je bilo izuzetno bogato za filmsku i hollywoodsku industriju. Brojni filmski naslovi koje danas svrstavamo među najbolje filmove u povijesti nastali su upravo u proteklih dvadesetak godina i mnoge od njih krasi ona impozantna titula ‘klasika.’

Oppenheimer

Ove godine na listu najuspješnijih naslova 21. stoljeća uspješno se ‘ugurao’ Oppenheimer, a evo koji su to još najuspješniji filmovi, točnije oni s najboljim ocjenama na popularnoj platformi IMDb. Bez obzira koji odlučite pogledati večeras, jednostavno ne možete pogriješiti jer niti jedan od ovih filmova nema ocjenu manju od visoke osmice, a za svog su postojanja dobili i brojne pohvale kritičara i nagrade.

Lord of the Rings: The Return of the King

Na gotovo svakoj listi najboljih filmova 21. stoljeća, ali i u povijesti filmske industrije, pronaći ćete upravo ovaj film Petera Jacksona. Kultna trilogija nastala po romanima J.R.R. Tolkiena postala je najutjecajnija filmska saga koju i danas mnogi rado gledaju kad se pojavi na TV-u. Nije zato ni iznenađujuće da se nalazi na popisu filmova s najviše Oscara ikad. Revolucionaran u toliko sfera, LOTR je promijeno način na koji gledamo vizualne efekte na filmu, a upravo je ovaj, drugi nastavak po redu, omiljen publici i kritičarima. Trenutno ima ocjenu 8,9 na više od milijun i 700 glasova.

Parasite

Parasite

Osim po tome što je bila posljednja predpandemijska godina, 2019. mnogi pamte po fascinantnom uspjehu filma Bong Joon-hoa. Južnokorejski redatelj potpuno je pokorio sezonu dodjela nagrada, a sve je kulminiralo prvim Oscarom koji je otšao u ruke filmu koji nije na engleskom jeziku. Ova genijalna crnohumorna drama koja na britak načina progovara o klasi, značenju bogatstva i siromaštva istovremeno je neizmjerno napeta i uzbudljiva. Radnja prikazuje siromašnu obitelj koja jedva spaja kraj s krajem kad im se pruži prilika da se infiltriraju u život imućne obitelji. Jedan po jedan, počinju raditi u domu četveročlane obitelji koja uživa ogroman luksuz, ali ne slute što se u kući zbilja događa.

Interstellar

Ako još niste pogledali Interstellar, nemojte više odgađati. U pitanju je najveća filmska priča u kojoj je Matthew McConaughey glumio i u svojoj je ulozi apsolutno briljirao. Film je osvojio čak pet Oscara i još je jedan naslov na ovoj listi koji režiserski potpisuje kultni Christopher Nolan. Film je, kao što inače biva s Nolanovim filmovima, prožet kompleksnim tijekom vremena i povezuje nekoliko paralelnih dimenzija koje otkrivamo kroz priču o pilotu koji napušta svoju obitelj kako bi otišao na svemirsko putovanje koje može spasiti život na zemlji.

City of God

Prije nego što se Parasite okrunio titulom prvom stranog filma nagrađenog Oscarom, brazilski City of God izazvao je gotovo jednako oduševljenje na dodjeli Oscara 2003. godine. Danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena, bio je nominiran za četiri Oscara – najbolju kinematografiju, redatelj, montaža i scenarij. Film se temelji na istoimenom romanu Paula Linsa, a prati tzv. Božji grad odnosno zloglasni predio Rio de Janeira, koji se do osamdesetih godina prošlog stoljeća pretvorio u jednu od najopasnijih lokacija u zemlji. Krvave događaje koji su ga obilježili priča nam Rocket (Alexandar Rodriguez), fotograf. Rocket dokumentira sve intenzivnije nasilje vezano uz drogu u svom kraju. Paralelno, Jose Ze Pequeno (Douglas Silva), narko boss u nastanku pokušava iskoristiti Rocketove fotografije kako bi postao što slavniji u ratu koji se rasplamsava između njega i rivala Neda.

The Pianist

Adrien Brody proslavio se u ovoj ulozi, a film je briljirao u Cannesu, na dodjeli Oscara i mnogim drugim dodjelama. Film prati pijanista Wladyslawa Szpilmana, Poljaka Židova koji za vrijeme nacističkog terora uspijeva pobjeći nacistima. Film prati njegovo preživljavanje u ruševinama Varšave, dok paralelno svjedoči svim užasima koji se nastavljaju događati – torturi, ubijanjima i progonima. Ova ratna drama Romana Polanskog zapravo je inspirirana stvarnim događajima i danas se smatra jednim od najboljih filmskih ostvarenja ikad.

Inception

Ubrzo nakon premijere, Inception je postala najslavnija science fiction drama u kojoj se redatelj Nolan savršeno poigrao s konceptom vremena i na veliko platno donio tada najaktualnije hollywoodske velikane. Film se temelji na ideji o lucidnim snovima. Leonardo DiCaprio glumi profesionalnog lopova koji krade informacije iz podsvijesti ljudi. Kad dobije zadatak da, umjesto da ukrade, ubaci ideju u um jednog čovjeka, stvari se dodatno kompliciraju. Remek djelo osvojilo je osvojio četiri Oscara, a ukupno je bio nominiran za njih osam. U filmu se uz DiCaprija pojavljuju i Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Tom Hardy, Cillian Murphy i drugi.

Django Unchained

Iako je Pulp Fiction postao cult classic, Django Unchained jedan je od onih Tarantinovih filmova koji bi mogao zadovoljiti najširu publiku. Jasan tijek događaja i ‘konkretna’ radnja u kombinaciji s fantastičnom postavom glumaca nametnula su film među omiljene iz prošlog desetljeća. Western u Tarantinovom stilu prati Djanga (Foxx), čovjeka u ropstvu kojeg otkupljuje dr. King Schultz (Waltz). Schultz je lovac na glave koji za Djanga ima zadatak da mu pomogne pronaći ostale lovce, a kad jednom to uspješno izvrši postaje njegov partner. Ipak, stvari se opako okrenu kad duo odlazi u Mississippi kako bi otkupili Djangovu suprugu (Washington) od vlasnika velike plantaže (DiCaprio). Film je nagrađen Oscarom za najbolji scenarij, a Waltz je osvojio zlatni kipić za najboljeg sporednog glumca.

Naša rubrika Lazy Sunday svake vam nedjelje donosi razne filmske preporuke kad nemate ideja što pogledati: od najboljih komedija ikad do divnih ljubića za večernje opuštanje!

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori